Parkeerboete

Zag je de boete al aankomen of ligt er opeens een onverwachte envelop op de mat? Een parkeerboete komt altijd ongelegen en is in sommige gevallen misschien wel onterecht uitgeschreven. Heb je een goede reden waarom je foutgeparkeerd stond of waarom je het parkeergeld niet of maar gedeeltelijk betaald hebt? Dan kun je dit binnen 6 dagen na ontvangst van de boete aangeven. Op deze pagina lees je wanneer je dit type boete krijgt, wat het verschil is tussen een verkeers- en parkeerboete en op welke manier je de boete kunt aanvechten.

Nu bezwaar maken
Tip: voor hulp bij problemen in de toekomst kan je een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Wanneer krijg je dit type boete uitgeschreven?

Een parkeerboete is een naheffingsaanslag van de parkeerbelasting. Dit wordt vaak aangeduid met een briefje onder de ruitenwisser of op het raam van de auto. Dit type boete ontvang je voor te weinig of niet betalen voor het parkeren op bepaalde gebieden. Je kunt de boete per post of in je berichten inbox op MijnOverheid.nl ontvangen. Dit type boete is niet met een automatische incasso te betalen, je dient het bedrag naar de gemeente over te maken. Vaak gaat het om een bedrag van €62 euro plus de kosten voor één uur parkeren op de desbetreffende plek. Wil je bezwaar maken? Dan dien je dit binnen 6 dagen na ontvangst van de boete doen.

Het is belangrijk dat je de boete op tijd betaalt, ook op het moment dat je bezwaar maakt. Je weet namelijk niet van tevoren of de boete wordt ingetrokken of niet. Wanneer je te laat betaald, krijg je er nog een bedrag bovenop. Wordt het bezwaar goed gekeurd? Dan krijg je het geld netjes teruggestort.

Wat is het verschil tussen een parkeerboete en verkeersboete?

Wist je dat er een verschil zit tussen verkeers- en parkeerboetes? Een parkeerboete is namelijk een naheffingsaanslag, terwijl een verkeersboete aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) dient overgemaakt te worden. De boete voor fout of onbetaald parkeren betaal je aan de gemeente. Een verkeersboete valt onder de Wet Mulder, terwijl de parkeerboete dit niet doet. Verder zie je vaak scan auto’s rondrijden die aan je kenteken kunnen aflezen of je het parkeergeld betaald hebt of niet. Dit is een andere manier van controleren dan bij verkeersboetes. Een verkeersboete krijg je vaak door een flitspaal of een agent uitgeschreven.

Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten zodat je juridisch advies kunt krijgen omtrent de afhandeling van de parkeerboete? Dan kun je op onze website makkelijk en snel verschillende rechtsbijstandverzekeringen vergelijken. Kies vooral voor een verzekeraar die bij je past, zodat je op de juiste manier verzekerd bent.

Op welke manier kun je bezwaar maken voor een parkeerboete?

Er is niets vervelender dan erachter komen dat je een boete hebt. Gelukkig kun je bij het onterecht ontvangen van de boete altijd bezwaar maken. Wanneer je goede argumenten kunt aanleveren, zou je in uitzonderlijke gevallen wellicht onder een terechte boete uit kunnen komen. Allereerst is het belangrijk om een goede reden voor het bezwaar op te geven. Had je bijvoorbeeld wel een geldig parkeerbewijs? Stuur dan een kopie van de parkeerbon op. Heb je verkeerd geparkeerd omdat er sprake was van een noodsituatie? Dan dien je dit ook met bewijs aan te kunnen tonen. Verder kan het zo zijn dat je een boete ontvangt terwijl je auto of kenteken gestolen is, lever in dat geval de politieaangifte aan.

Op Rechtsbijstandverzekering.nl geven we onafhankelijke informatie over rechtsbijstandverzekering en kun je makkelijk en snel verschillende rechtsbijstandverzekering vergelijken. Heb je een verzekeraar gevonden die bij je past? Dan kun je met een klik op de knop direct een rechtsbijstandverzekering afsluiten! Dat is wel zo handig. De rechtsbijstandverzekering kun je bovendien inzetten bij ieder type juridisch probleem waar je mee te maken krijgt.

5/5 - (29 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo