Rechtsbijstandverzekering met wachttijd

Wanneer je een rechtsbijstandverzekering afsluit zijn er meerdere dingen om rekening mee te houden. Eén daarvan is de wachttijd die sommige verzekeringen hebben. Wanneer je dus vrijwel zeker weet dat je je rechtsbijstandverzekering op korte termijn nodig hebt, is het handig om een verzekering af te sluiten zonder deze wachttijd. Het is echter wel handig om van tevoren te weten welke verzekeraars een wachttijd hanteren en wat dit inhoudt.

Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.

Wat houdt een rechtsbijstandverzekering met wachttijd in?

De term ‘wachttijd’ komt redelijk vaak naar voren wanneer je een rechtsbijstandverzekering zoekt. Een wachttijd binnen je rechtsbijstandverzekering houdt in dat er vanaf het moment dat je je rechtsbijstandverzekering afsluit een periode is waarin je de verzekering nog niet kunt gebruiken. Vaak is dit een periode van drie maanden, een half jaar of een heel jaar. Je bent dan dus wel verzekerd, betaalt je premie maar je kunt nog geen beroep doen op de onderdelen waarop je verzekerd bent.

Waarom een wachttijd?

De voornaamste reden voor verzekeringen om een wachttijd in te stellen is om misbruik tegen te gaan. Het is natuurlijk heel makkelijk om als je op maandag ontslagen wordt op dinsdag een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Helemaal als je deze opzegt wanneer je de diensten niet meer nodig hebt. Hierdoor heeft de verzekeraar meer zekerheid. Het is daarom ook zeer aan te raden om preventief een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, je weet namelijk nooit wanneer je deze nodig gaat hebben. Een ander belangrijk punt is de balans. Het idee hiervan is dat iedereen die een rechtsbijstandverzekering heeft bij die verzekeraar meebetaald aan de dekking van anderen. De ene situatie kost minder dan de andere en op deze manier blijven de kosten in balans. Wanneer iemand dus een rechtsbijstandverzekering afsluit voor twee maanden en kosten maakt die met twee maanden premie niet gedekt worden, anderen daar niet voor op hoeven te draaien.

Rechtsbijstandverzekeringen met wachttijd

Voorbeelden van verzekeringen die wel een wachttijd hanteren zijn Interpolis en DAS. Echter zitten daar ook weer bepaalde voorwaarden verbonden waardoor de deze niet altijd opgaat. Let dus goed op wanneer je rechtsbijstandverzekeringen vergelijkt, voordat je daadwerkelijk akkoord gaat met al deze voorwaarden! Stap je over van de ene rechtsbijstandverzekering naar een andere verzekeraar die een wachttijd hanteert? Dan gaat deze niet op omdat je officieel al verzekerd was.

Kan een rechtsbijstandverzekering je steeds meteen van dienst zijn?

Nee, in veel gevallen is dat niet mogelijk. De meeste verzekeraars werken namelijk met een wachttijd. Dat doen ze om vooral misbruik van de rechtsbijstandverzekering te voorkomen. Lopende conflicten worden zo uitgesloten van verzekeringen, net als conflicten die je had kunnen verwachten.

Hoe lang bedraagt de wachttijd?

Informeer zelf of en hoe lang er eventueel sprake is van een wachttijd, als je een verzekering af wilt sluiten. Is er sprake van een wachttijd, dan bedraagt die vaak rond de drie maanden. Dit kan echter per verzekeraar verschillen.

Hoe vind je de voor jou beste rechtsbijstandverzekering?

De beste rechtsbijstandverzekering vind je door de verzekeraars hier op deze website met elkaar te vergelijken. Op basis van jouw specifieke wensen kom je als vanzelf uit bij de voor jou beste verzekeraar. Let wel, dat is niet alleen die met de laagste premie, maar ook die met de beste dekking.

5/5 - (11 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo