Rechtsbijstandverzekering voor scheiding/mediation

Als je besluit te gaan scheiden, komt er veel op je af. Naast alle gevoelens waarmee je te dealen hebt, moeten er ook behoorlijk wat (financiële) zaken geregeld worden. Het kan fijn zijn om tijdens deze emotioneel stressvolle periode hulp van buitenaf te krijgen. Een rechtsbijstandverzekering kan je daarbij helpen. Onderstaand hebben we een overzicht van verzekeringen met de dekking “scheiding”. 

Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.

Wat komt er allemaal op je af?

Het besluit om te gaan scheiden maak je niet over één nacht ijs. Er is vaak veel aan vooraf gegaan. Vaak lopen spanningen en dus emoties hoog op. Tijdens deze periode is het goed om alle zaken die geregeld moeten worden goed op papier te zetten. 

1. Verdeling van bezittingen en schulden

Naast het verdelen van de bezittingen is het van belang dat jullie ook samen vaststellen wie verantwoordelijk is voor eventuele schulden. Denk hierbij  aan bijvoorbeeld de hypotheek, creditcardschulden en/of leningen. Hierbij moet er onderscheid gemaakt worden tussen wat er valt in de volledige gemeenschap van goederen en tussen het beperkte gemeenschap van goederen. Stel er zijn huwelijkse voorwaarden van toepassing, dan bepalen die wat al dan niet in de gemeenschap valt. Hier is geen pasklaar antwoord op, iedere situatie is uniek. Daarom is het goed om hier met hulp van buitenaf naar te kijken. 

Wist je dat advocaatkosten tegenwoordig oplopen tot € 150 – € 200 per uur. De jaarlijkse premie voor een rechtsbijstandverzekering heb je er om die reden vaak al uit bij 2 tot 3 uur aan advocaatkosten.

2. Scheiden met of zonder kinderen

Op het moment dat er kinderen betrokken zijn bij de echtscheiding is het van cruciaal belang om zaken extra goed te regelen. Een kind mag immers nooit de dupe worden van een scheiding. Zowel bij een scheiding zonder kinderen als bij een scheiding met kinderen dient een advocaat de volgende documenten  in te dienen bij  de rechtbank:

Bij een scheiding met kinderen dienen er daarnaast nog aanvullende documenten door de advocaat ingediend te worden:

  • Een ouderschapsplan (met daarin o.a. een omgangsregeling, alimentatie afspraken welke verplicht zijn bij minder jarige kinderen en afspraken over de zorg & opvoeding van het/de kind(eren);
  • Afspraken over de verdeling van studie & onderhoud (dit is verplicht bij kinderen van 18 tot 21 jaar);

Al met al zijn dit best een hoop zaken die jullie samen goed moeten uitzoeken. Een rechtsbijstandverzekering met dekking scheiding/mediation kan helpen bij het opstellen van de afspraken in het ouderschapsplan. 

Kosten van een scheiding

In onderstaand voorbeeld hebben we de meest voorkomende kostenposten genoteerd. Het zit zo dat iedere situatie anders is. Het kan zomaar zijn dat in de praktijk de kosten voor een scheiding (veel) hoger of juist lager uit vallen. 

KostenpostGeschat bedrag
Advocaatkosten€ 150 tot € 200 per uur
Mediation€ 2.000 tot € 2.500 voor een standaardtraject
Griffierecht echtscheidingsprocedure (2023)€ 314
Deurwaardersexploot€ 60

Stel één van de ex-partners heeft een eigen onderneming dan komen er ook nog kosten voor accountants om de hoek kijken. Daarom is het goed om bovenstaande tabel te hanteren als kosten in het meest gunstige geval. In de praktijk blijkt namelijk dat iedere scheiding/situatie anders is en dus ook andere kosten met zich meebrengt.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering voor scheiding?

Een rechtsbijstandverzekering bij scheiding vergoedt geen kosten voor de echtscheiding zelf. De enige kosten die gedekt worden, zijn die van mediation. De vergoedingen voor scheidingsmediation lopen uiteen van € 1.500 tot € 3.000. Waarbij het gemiddelde rond de € 2.750 ligt. Toch is het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering voor een scheiding zeker zinvol. Als je in een scheidingssituatie zit en door allerlei emoties moeilijk keuzes kunt maken, denkt een onafhankelijke mediator met je mee. Alle zaken kunnen zo op een goede manier besproken en vastgelegd worden. De mediator helpt je bij de afwikkeling van de echtscheiding en zorgt dat er geen losse eindjes overblijven. Iedere rechtsbijstandverzekering werkt met een wachttijd en vaak dient het samenlevingsverband ook al enkele jaren te duren.

1. Wachttijd

De wachttijd voor een rechtsbijstandverzekering scheiding variëren van 0 tot 3 jaar. Grofweg hanteren de meeste verzekeraars een termijn van 3 jaar. Dat wil zeggen dat op het moment dat je gebruik wilt maken van de rechtsbijstand jullie deze al 3 jaar geleden hebben moeten afsluiten. Het is daarom van belang om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten op het moment dat jullie gaan trouwen of een samenlevingsovereenkomst aangaan. Mocht je nu hulp nodig hebben maar zit je nog in de wachttijd? Dan biedt rechtshulp on demand mogelijk een oplossing. 

2. Samenlevingsverband

Naast de hanteren de meeste verzekeraars ook een minimum aan aantal jaren samenlevingsverband. Dit ligt tussen de 0 tot 3 jaar waarbij het gemiddelde op ongeveer 2,5 jaar ligt. Het is dus van belang dat jullie al minstens 2,5 jaar een vorm van samenlevingsverband (huwelijk of bijvoorbeeld samenlevingscontract) hebben alvorens jullie aanspraak kunnen maken op mediation. 

Veel gestelde vragen over scheiding en rechtsbijstand

Waarmee kan de verzekering je van dienst zijn?

Vaak wordt mediation aangeboden als onderdeel van de aanvullende verzekering. Een mediator helpt de communicatie in een moeilijke periode toch goed en professioneel te laten verlopen. Door het afsluiten van de verzekering en door mediation kunnen toch goede afspraken gemaakt worden wat betreft zaken als schulden en kinderen. Denk in dat kader maar eens aan een omgangsregeling en een ouderschapsplan.

Hoe sluit je de beste rechtsbijstandverzekering af?

Je sluit de voor jou beste verzekering af door de verzekeraars op deze website te vergelijken. Kijk daarbij naar de premie, maar check ook de dekking en de polisvoorwaarden.

4.8/5 - (106 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo