Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Er zijn twee categorieën rechtsbijstandverzekeringen. Je hebt particuliere en zakelijke rechtsbijstandverzekeringen. Beide focussen zich op juridische hulp binnen een conflict maar dat is ook zo ongeveer de enige overeenkomst. Het is voor een bedrijf van groot belang dat je iemand met verstand van zaken kunt inschakelen op het moment dat je te maken krijgt met een juridisch conflict. Buiten dat om kunnen de kosten van bijvoorbeeld een advocaat enorm hoog oplopen en zou het zonde zijn als je dat vanuit eigen zak moet betalen.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering: goed geregeld

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt hulp wanneer je binnen een organisatie in een juridisch conflict zit. Dit kan zowel intern als extern zijn. Wanneer dit op particulier vlak gebeurt is het formaat van de zaak en de impact van het conflict vaak kleinschaliger dan wanneer het een organisatie betreft. Om deze reden zijn ze dan ook van elkaar gescheiden en om deze reden is een particuliere rechtsbijstandverzekering een stuk goedkoper dan een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Er is een groot aanbod aan zakelijke rechtsbijstandverzekeringen dus vergelijk je opties!

Waarom een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Of je nou een eenmanszaak hebt, als zzp’er werkt of CEO bent van een enorm bedrijf, juridische conflicten zijn geen uitzondering in een professionele setting. Er gaan regelmatig dingen mis ook al gebeurt dat niet bewust, en het is dan wel zo fijn om hulp te krijgen van iemand die verstand van zaken heeft. Op deze manier kun je je volledig op je onderneming focussen en weet je dat er geen fouten worden gemaakt binnen de zaak omdat iemand te weinig kennis heeft van wat er aan de hand is.

Wat dekt een zakelijke rechtsbijstandverzekering wel en wat niet?

Een groot deel van de juridische conflicten die voor kunnen vallen worden gedekt door een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Denk hierbij aan wanbetalers en andere incassozaken, problemen met leveranciers of afnemers. Dit kan zijn dat een product te laat geleverd wordt of dat het product toch niet aan de eisen voldoet. Conflicten over arbeidscontracten, wanneer je een medewerker ontslaat. De proceskosten wanneer de tegenpartij binnen het conflict te zaak wint, zodat je toch niet alsnog voor een financiële tegenvaller komt te staan. Echter zijn er een aantal zaken die niet gedekt worden. Hierbij kun je denken aan problemen met de belasting. Of wanneer een medewerker een ongeluk heeft gemaakt met de bedrijfsauto. Hiervoor kun je een aparte bedrijfsautoverzekering afsluiten. Ook worden conflicten die zijn ontstaan voor het begin van de verzekering niet gedekt.

Welke verzekeraars bieden een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers en bedrijven?

In Nederland zijn er meerdere verzekeraars die rechtsbijstandverzekering zakelijk aanbieden. Voor zzp’ers, MKB of grotere bedrijven. Lees meer over specifieke aanbod op de volgende pagina’s:

Is een zakelijke rechtsbijstandverzekering belangrijk?

Het is voor een bedrijf van het grootste belang om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je kunt zo snel juristen inschakelen als sprake is van een conflict en bovendien houd je de kosten voor die juridische hulp laag. Een advocaat inhuren bij een conflict is veel duurder.

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering bewaakt de continuïteit van de onderneming?

Klopt. Bij een conflict kun je zelf je werk blijven doen, terwijl juristen ondertussen met het conflict aan de slag gaan. Bovendien voorkom je grote financiële risico’s door het afsluiten van een verzekering. Het moeten inschakelen van een advocaat kan de continuïteit van een bedrijf wél in gevaar brengen.

Hoe vind je de voor jou meest geschikte zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Die vind je door de verschillende verzekeraars hier op deze website te vergelijken. Zo kom je als vanzelf uit bij die zakelijke rechtsbijstandverzekering die perfect aansluit bij jouw wensen en waarvoor je nooit teveel premie betaalt.

4.8/5 - (10 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo