Rechtsbijstandverzekering alimentatie

Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.

Als je in een echtscheiding belandt, moet er veel geregeld worden. In zo’n situatie is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken, zodat jij en je partner op een goede manier uit elkaar kunnen gaan. Een rechtsbijstandverzekering kan in geval van een scheiding zeker helpen. In de meeste gevallen kun je gebruik maken van een mediator, die zorgt dat jij en je ex-partner op een goede manier in gesprek blijven. Zo kunnen er duidelijke afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de verdeling van spullen, maar ook over eventuele alimentatie. In sommige gevallen kun je je rechtsbijstandverzekering ook gebruiken bij geschillen over alimentatie.

Een rechtsbijstandverzekering voor geschillen over alimentatie?

Bij een echtscheiding moet er indien nodig alimentatie geregeld worden. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de kosten van het levensonderhoud van ex-partner of kinderen. Als je na een scheiding niet, of maar voor een deel in je eigen levensonderhoud kan voorzien, heb je recht op alimentatie. Je ex-partner betaalt dan regelmatig een geldbedrag aan jou. Deze alimentatieplicht duurt 12 jaar, maar kan ook eerder eindigen als je persoonlijke situatie wijzigt. Ook voor de kinderen wordt er alimentatie betaald. De zorgplicht voor een kind duurt namelijk tot het 21ejaar. Of korter, als het kind al eerder voldoende eigen inkomen heeft. Een rechtsbijstandverzekering voor alimentatie kan je hierbij helpen.

Dekking rechtsbijstandverzekering alimentatie

De meeste rechtsbijstandverzekeringen dekken geen geschillen over partneralimentatie. Geschillen over kinderalimentatie worden in sommige gevallen wel gedekt. De dekking valt dan onder de standaard rechtsbijstandverzekering of onder de module familierecht, die je kunt bijverzekeren. Bekijk dit goed per verzekering. Als je rechtsbijstandverzekering niet kan helpen bij geschillen over alimentatie voor partner of kinderen, kun je deze vragen wel bespreken met een mediator. De meeste verzekeringen vergoeden mediation namelijk wel. Je krijgt een aantal sessies vergoed, waarin de belangrijkste zaken geregeld kunnen worden.

Rechtsbijstandverzekering voor alimentatie vergelijken

Met een rechtsbijstandverzekering sta je sterker met discussies over alimentatieAls er afspraken over alimentatie gemaakt moeten worden, is een financieel plan noodzakelijk. Omdat een rechtsbijstandverzekering meestal geen kosten voor geschillen over alimentatie dekt, zul je deze afspraken goed moeten vastleggen. Dat gebeurt in een scheidingsconvenant. Kom je er samen niet uit, dan zal de rechter een alimentatiebedrag vaststellen dat moet worden betaald. Sommige rechtsbijstandverzekeringen vergoeden wel de juridische kosten van kinderalimentatiegeschillen. De dekking voor alimentatie verschilt erg per rechtsbijstandverzekering. Houd hier rekening mee als je een verzekering afsluit. Via een goede vergelijkingssite kun je rechtsbijstandverzekeringen vergelijken op dekking bij geschillen over alimentatie.

Rechtsbijstandverzekering voor alimentatie afsluiten?

Het is verstandig om op tijd een rechtsbijstandverzekering voor alimentatie af te sluiten. Op het moment dat alles goed gaat, denk je hier misschien niet aan. Toch kun je beter niet te lang wachten. Op het moment dat je in een echtscheidingssituatie terecht komt, is het vaak te laat om een rechtsbijstandverzekering voor alimentatie af te sluiten. Regel het daarom liever direct. Een rechtsbijstandverzekering helpt bij allerlei juridische problemen. Ook voor een burenruzie of arbeidsconflict kun je een beroep doen op deze verzekering. De aangesloten juristen helpen je bij de stappen die genomen moeten worden. Zij weten ook alles over je rechten en plichten in verschillende situaties. Bovendien dekt de verzekering de juridische kosten, die je maakt. 

Vind een rechtsbijstandverzekering voor alimentatie

Voor je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is het goed te bedenken welke zaken je gedekt wilt hebben. Een standaard rechtsbijstandverzekering is een goede basis voor juridische hulp bij uiteenlopende conflicten. Vergelijk altijd goed welke kosten er onder de basisdekking vallen. Dit verschilt per verzekeraar. Voor andere kosten kun je een aanvullende module afsluiten. Voor verkeer bijvoorbeeld, of voor vermogen en inkomen. Via een vergelijking kom je er gemakkelijk achter welke rechtsbijstandverzekering het beste aansluit bij jouw situatie. Wil jij een rechtsbijstandverzekering afsluiten voor alimentatie? Vergelijk dan snel de verschillende verzekeraars en regel het vandaag nog. 

Waar valt de rechtsbijstandverzekering alimentatie onder?

Bij de meeste verzekeraars valt de rechtsbijstandverzekering alimentatie onder de aanvullende module familierecht. Het biedt onder meer hulp bij scheiding en dan komt ook het onderwerp alimentatie aan de orde. Let wel; het gaat dan om kinderalimentatie.

Hoe gaat de juridische ondersteuning bij de rechtsbijstandverzekering alimentatie in zijn werk?

Bij de meeste verzekeraars kun je vanuit de module familierecht een beroep doen op een professioneel mediator. Die zorgt ervoor dat ondanks de emoties heldere afspraken gemaakt worden. Dit zijn afspraken over spullen, ,maar zeker ook over de alimentatie. Juist bij het afsluiten van deze verzekering is het vanwege de verschillende voorwaarden belangrijk de verzekeraars te vergelijken.

Hoe vind je de voor jou meest geschikte rechtsbijstandverzekering alimentatie?

Je vindt de voor jou meest geschikte rechtsbijstandverzekering alimentatie heel gemakkelijk door de verzekeraars hier op deze website met elkaar te vergelijken. Dat doe je op basis van de premie, de dekking en de polisvoorwaarden.

 

4.8/5 - (131 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo