Rechtsbijstand

Rechtsbijstand is er voor mensen die in een juridisch conflict zitten en daarbij de hulp van een professional kunnen gebruiken. Op die manier weet je dat het juridische proces waar je inzit zo goed mogelijk verloopt en hoef je je zelf geen zorgen te maken om alles wat er geregeld moet worden. Een rechtsbijstandverzekering loont niet altijd en omdat het volgens Nederlandse principes van belang is dat iedere burger kans heeft op juridische ondersteuning, is rechtsbijstand ontstaan, waardoor je een deel van de kosten vergoedt kunt krijgen.

Waarvoor dient rechtsbijstand?

Juridische problemen hebben te maken met wetten en regels waar de gewone burger die geen rechten gestudeerd heeft weinig van kent. Om deze redenen bestaan er juristen, advocaten en vele andere mensen die er wel kennis van hebben. Echter kan het altijd gebeuren dat je met deze wetten en regels te maken krijgt. Ga je scheiden? Word je volgens jou onterecht ontslagen? Wordt je uitkering stopgezet en ben je het hier niet mee eens? Voor zulke situaties kun je advies aanvragen zodat je rechtsbijstand ontvangt. Met een rechtsbijstandverzekering betaal je een fractie van de kosten die je anders betaalt voor een advocaat.

Wat houdt rechtsbijstand in?

Het werk van een jurist is veelomvattend. De meest bekende taken kennen we wel, maar achter die taken schuilt een enorme berg aan administratieve zaken. Ook is het voor een jurist belangrijk dat ze zich voor elke zaak apart inlezen. Ze beoordelen dus eerst de rechtspositie waarin je verkeert. Pas wanneer dat duidelijk is kunnen ze verder kijken naar de mogelijkheden. Voor veel mensen kan deze hulp worden gedekt met een rechtsbijstandverzekering, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid of de financiële middelen daarvoor.

Hoe vraag je rechtsbijstand aan?

Allereerst is het noodzakelijk om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Doe dit op het moment dat je nog geen conflict hebt, maar wees het voor. Als je de verschillende rechtsbijstandverzekeringen hebt vergeleken kan je het heel eenvoudig online aanvragen. Nadat je bent geaccepteerd door de verzekeringsmaatschappij geldt er bij sommige rechtsbijstandverzekeringen een wachttijd. Dat is de tijd dat je nog geen advies kan aanvragen. Als de wachttijd er op zit dan kan je via je rechtsbijstandverzekering contact opnemen voor juridisch advies.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo