Rechtsbijstandverzekering familierecht

Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.

Zelfs in de beste families komen conflicten voor. Meestal kunnen deze met een goed gesprek wel weer op gelost worden. In sommige gevallen is dat niet voldoende en ontstaat er een juridisch conflict. Hierdoor kun je voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Een rechtsbijstandverzekering voor familierecht is dan onmisbaar. Ook bij conflicten binnen de familiesfeer, kun je de juridische kosten laten dekken. Een erfenis kan bijvoorbeeld voor veel onenigheid zorgen, waarbij juridische hulp noodzakelijk is. In dat geval kun je een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering voor familierecht. Het is wel belangrijk dat je de verzekering op tijd afsluit, voor je in een conflictsituatie terecht komt. Regel dit daarom zo snel mogelijk.

Rechtsbijstandverzekering familierecht bij echtscheiding

In het geval van een echtscheiding kun je gebruik maken van je rechtsbijstandverzekering voor familierecht. Er worden helaas geen kosten vergoed voor de rechtshulp bij echtscheiding. Je krijgt bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen voor familierecht wel een vergoeding voor mediation. Een mediator helpt de voormalige partners met elkaar in gesprek te blijven en samen tot een goede oplossing te komen. Vooral in gezinssituaties met kinderen is dit erg belangrijk. Niet alle rechtsbijstandverzekeringen vergoeden mediation bij echtscheiding. Anderen hebben hiervoor een aanvullende module waarvoor je extra premie betaalt. Daarnaast hanteren sommige verzekeraars een wachttijd voor de vergoeding van echtscheidingsmediation. Je kunt daar pas gebruik van maken als je je polis langer dan drie jaar geleden hebt afgesloten. 

Veel voorkomende situaties waarbij je juridische hulp kan gebruiken:

Co-ouderschap
Echtscheiding mediation
Echtscheidingsconvenant
Geregistreerd partnerschap ontbinden
Kinderalimentatie
Ouderlijk gezag vader
Ouderschapsplan
Partneralimentatie
Scheiden
Scheiding aanvragen
Verdeling bij scheiding

Wat vergoedt een rechtsbijstandverzekering voor familierecht?

Een rechtsbijstandverzekering kan hulp bieden bij zaken rondom familierechtLet goed op welke kosten er wel of niet gedekt worden door je rechtsbijstandverzekering voor familierecht.  Veel voorkomende zaken als echtscheiding, een omgangsregeling en alimentatie vallen buiten de dekking. Toch zijn er genoeg andere redenen om juridische kosten voor familierecht te verzekeren. Zo worden kosten voor juridische conflicten rondom adoptie, onder toezicht- of curatelestelling en naamswijzigingen wel gedekt. Als je een rechtsbijstandverzekering af wilt sluiten om juridische kosten rond een erfenis te voorkomen, zul je je erfrecht moeten verzekeren. Dat is niet bij alle rechtsbijstandverzekeringen standaard meeverzekerd. Vergelijk de verschillende verzekeraars daarom goed.

Een rechtsbijstandverzekering met module familierecht

Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bedenk dan welke kosten je precies wilt laten dekken. De meeste rechtsbijstandverzekeringen bestaan uit een standaardpakket dat je kunt uitbreiden met losse modules. Zo kun je een verzekering op maat samenstellen voor jouw situatie en betaal je alleen premie voor de modules die voor jou belangrijk zijn. Familierecht is zo’n losse module die je kunt toevoegen aan de standaard rechtsbijstandverzekering. Kom je in een familieconflict terecht? Dan kun je de hulp inroepen van de juristen die werken voor je rechtsbijstandverzekering en gespecialiseerd zijn in familierecht. Samen kunnen jullie werken aan een goede oplossing, die de hele familie duidelijkheid geeft. 

Rechtsbijstandverzekering familierecht vergelijken

Om de verzekering te vinden, die het beste is voor jouw situatie, kun je verschillende rechtsbijstandverzekeringen gemakkelijk vergelijken. Hiervoor hoef je in de meeste gevallen alleen je gezinssituatie en de gewenste dekking in te voeren. Je ziet dan meteen of de betreffende verzekering een module familierecht heeft. Via een vergelijking ontdek je welke rechtsbijstandverzekering voor familierecht het beste bij jou past en het gunstigste tarief heeft. Bedenk waarvoor je de verzekering met familierecht wilt kunnen gebruiken. Wil je verzekerd zijn voor juridische kosten in verband met erfrecht? Of vind je het een fijn idee dat echtscheidingsmediation mogelijk is? Neem die zaken mee in je vergelijking.

Waarom een rechtsbijstandverzekering?

Als je deel uitmaakt van een hechte en gezellige familie is het nauwelijks voor te stellen dat er een conflict kan ontstaan. Daarom denk je niet zo snel aan een rechtsbijstandverzekering voor familierecht. Mocht er echter toch een flink meningsverschil komen waarvoor juridische kosten worden gemaakt, kunnen de bedragen flink oplopen. Sluit daarom in goede tijden al een passende rechtsbijstandverzekering af met de juiste dekking. Mochten er dan minder goede tijden komen, sta je er in elk geval niet alleen voor. 

Waarom neem je een rechtsbijstandverzekering familierecht?

Je neemt een rechtsbijstandverzekering familierecht omdat ruzies nou eenmaal in de beste families voorkomen. De rechtsbijstandverzekering familierecht is typisch een verzekering die je voor je die afsluit goed vergelijkt. De aanbieders hanteren behoorlijk verschillende voorwaarden namelijk.

Wanneer kun je een beroep op de rechtsbijstandverzekering familierecht doen?

Je kunt aanspraak maken op de verzekering bij familieruzie, maar zeker ook als het gaat om adoptiezaken, onder toezicht- en curatelestelling en naamswijzigingen. Mediation en de erfenis vallen niet altijd onder deze rechtsbijstandverzekering. Daarom ook vergelijk je de verzekeraars vooraf goed voor je de verzekering afsluit.

Waar kun je de verzekeraars vergelijken?

Je vergelijkt de verzekeraars hier op deze website. Door te vergelijken kun je al snel zien wat de verzekering is die bij jou past en bij jouw situatie aansluit. Check zeker bij deze verzekering de polisvoorwaarden en de dekking goed voor je een deal met een verzekeraar sluit.

4.7/5 - (119 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo