Rechtsbijstand advocaat

Vraag tien mensen of ze verwachten binnenkort in een conflict verwikkeld te raken en allemaal zeggen ze nee. Dat gebeurt ze niet, zoals ook jij vaak denkt dat conflicten en geschillen een ver-van-jouw-bed-show zijn. Niets is echter minder waar en om daar toch goed op voorbereid te zijn, doe je er goed aan een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dan weet je zeker dat je altijd juridische ondersteuning krijgt. En die is soms simpelweg onmisbaar.

Ik heb nú een probleem: Help mij met een gratis adviesgesprek!

  • Voor als je geen rechtsbijstandverzekering maar wel een juridisch probleem hebt
  • Wij bellen je en luisteren naar jouw persoonlijke verhaal
  • Wij geven jou advies op maat hoe je geholpen kan worden

Mag je zelf een advocaat kiezen of doet de verzekeraar dat?

Nou vragen veel mensen zich af hoe het zit met de rechtsbijstand advocaat. Heb jij een verzekering, mag je dan zelf een rechtsbijstand advocaat kiezen? Heb jij een rechtsbijstandverzekering afgesloten en moet er geprocedeerd worden, dan mag je inderdaad vaak zelf een advocaat kiezen, die in dat geval dan door de verzekeraar betaald wordt. Dit noemt men het recht op vrije advocaatkeuze.

Buitengerechtelijke fase betekent een rechtsbijstand advocaat van de verzekeraar

In het buitengerechtelijke deel is dat anders. Dan heb je geen vrije keuze voor een rechtsbijstand advocaat. Je wordt dan bijgestaan door een advocaat of door een jurist van de verzekeraar. Uiteraard mag je ook in dit buitengerechtelijk deel wel kiezen voor een eigen advocaat, dan betaal je die kosten echter wel helemaal zelf.

De vrije advocaatkeuze

Van een buitengerechtelijke fase is sprake als er nog niet geprocedeerd wordt. Doorgaans zit je dan in de fase dat er over en weer brieven gestuurd worden, dat er overleg is en dat er eventueel aangestuurd wordt op een schikking. Levert dat allemaal niets op, dan zal er geprocedeerd worden en dan komt de vrije advocaatkeuze weer aan de orde.

Raad voor de Rechtsbijstand en de rechtsbijstand advocaat

Over advocaten en rechtsbijstand gesproken; stel je kunt geen rechtsbijstandverzekering betalen, dan kun je eventueel een beroep doen op gesubsidieerde rechtsbijstand. Toch rechtsbijstand nodig? Dan vraagt een advocaat of mediator dit eventueel voor je aan bij de Raad voor de Rechtsbijstand. Je betaalt dan nog wel een eigen bijdrage die sterk afhankelijk is voor je inkomen en vermogen. Uiteraard zijn er wel voorwaarden verbonden aan het gebruik maken van deze rechtsbijstand advocaat.

Kies voor gratis juridisch advies

Soms kan het zijn dat je direct juridische ondersteuning nodig hebt. In dat geval is het goed je gegevens hier op deze website achter te laten. Je wordt dan op korte termijn gebeld door een specialist, die jouw zaak en de mate van urgentie met je bespreekt. Op basis van jouw verhaal kan de specialist je gratis juridisch advies geven en aangeven wat een logische vervolgstap zou kunnen zijn.

Kies een basisverzekering en vul die aan met een passende extra module

Terug naar de rechtsbijstandverzekering; het is zeer verstandig een dergelijke verzekering af te sluiten. Je sluit bij de meeste verzekeraars een basisverzekering af, die je naar wens aan kunt vullen met allerlei modules. Zo kun je precies die verzekering samenstellen die past bij jouw specifieke situatie. Ben je veel onderweg, dan is de extra module ‘verkeer’ bijvoorbeeld een prima optie.

Mag je zelf een rechtsbijstand advocaat kiezen bij de rechtsbijstandverzekering?

Ja, dat mag bij de meeste verzekeraars als er geprocedeerd wordt. In het voortraject van de verzekering moet je het doen met de advocaat van de verzekeraar.

Wat doe je als je snel juridische ondersteuning wenst?

Of je nou wel of geen rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, laat op deze website je gegevens achter. Je wordt vervolgens snel gebeld door een specialist die samen met jou de vervolgstappen doorneemt. Dit juridisch advies is gratis overigens.

Is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten?

Dat is inderdaad heel verstandig, want iedereen kan zomaar bij een conflict betrokken raken. Door hier op deze website de verzekeraars te vergelijken, kies je altijd de voor jou beste verzekeraar.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo