Rechtsbijstandverzekering strafrecht

Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.

Kun je een rechtsbijstandverzekering gebruiken voor strafrecht? Dat hangt ervan af. Als je met opzet betrokken bent geweest bij een strafbaar feit, kan je rechtsbijstandverzekering niets doen. In andere gevallen zijn er wel mogelijkheden om juridische hulp te krijgen. Het gaat dan om strafzaken, die niet opzettelijk zijn begaan, maar waarin je wel schuldig bent. Een verkeersongeval waarbij iemand gewond raakt bijvoorbeeld. Of een artikel dat je koopt en dat gestolen blijkt te zijn. Sommige verzekeraars bieden in deze gevallen wel rechtsbijstand bij een strafzaak. Lees daarom de voorwaarden van de verschillende rechtsbijstandverzekeringen goed door.

Rechtsbijstandverzekering in geval van strafrecht inzetten?

Als je wordt vervolgd voor een delict dat je al dan niet opzettelijk hebt begaan, is dat moeilijk. Logisch dat zo’n situatie veel impact heeft. Je krijgt met veel zaken te maken, die niet altijd direct duidelijk zijn. Sommige rechtsbijstandverzekeringen kunnen je hierbij juridisch ondersteunen. Het is dan wel belangrijk dat de zaak onder een module van de verzekering valt. Voor hulp bij een strafzaak in het verkeer, zul je bijvoorbeeld de aanvullende module ‘verkeer’ moeten hebben afgesloten. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van de verzekering en wat er precies gedekt wordt. Zo kun je de modules kiezen die voor jou het meest belangrijk zijn.

Hulp bij strafrecht soms vergoed door rechtsbijstandverzekering

Bij ernstig strafbare feiten, krijgt een verdachte meestal een advocaat toegewezen. De kosten hiervan hoeft hij niet zelf te betalen. Als je verdachte bent in een lichtere strafzaak, heb je niet altijd recht op een gratis advocaat. In dat geval kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. Of je juridische hulp vanuit de verzekering kunt krijgen, is afhankelijk van wel of geen schuld of opzet. Sommige rechtsbijstandverzekeringen helpen bij strafrecht niet op het moment zelf. Wel kun je de kosten voor rechtshulp achteraf vergoed krijgen als je wordt vrijgesproken of niet meer vervolgd wordt.

Dekking rechtsbijstandverzekering

Als je te maken krijgt met een strafzaak in het verkeer, kun je in veel gevallen je rechtsbijstandverzekering inschakelen. Sommige rechtsbijstandverzekeringen vergoeden hulp bij strafrecht in de basisdekking. Andere verzekeraars hebben hiervoor een aanvullende module beschikbaar. De voorwaarden voor hulp bij strafrecht in het verkeer verschillen per rechtsbijstandverzekering. Lees daarom altijd goed op welke dekking je recht hebt voor je een verzekering afsluit. Dat geldt ook voor overige strafzaken. Voor veel conflicten kun je via de basisdekking juridische hulp krijgen. Bekijk altijd goed welke zaken er onder de basisdekking van je rechtsbijstandverzekering vallen.

Juridische hulp bij allerlei conflicten

Een rechtsbijstandverzekering kan je in veel gevallen van pas komen. Natuurlijk hoop je nooit met strafrecht in aanraking te komen. Toch kun je soms voor onverwachte conflicten komen te staan, ook op minder heftige gebieden. Denk maar eens aan een burenruzie of onenigheid binnen de familie over de verdeling van een erfenis. Sluit daarom op tijd een goede rechtsbijstandverzekering af. Je kunt namelijk alleen juridische hulp krijgen als je nog niet in een conflictsituatie zit. Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is snel geregeld. Vergelijk online verschillende verzekeraars om de beste rechtsbijstandverzekering voor jouw situatie te vinden. Je kunt ook direct een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Welke module voor strafrecht in rechtsbijstandverzekering?

Om juridische hulp te krijgen bij strafzaken zul je de juiste dekking van je rechtsbijstandverzekering voor strafrecht moeten kiezen. Voor hulp bij strafzaken rondom de belasting heb je bijvoorbeeld de module ‘fiscaal recht’ nodig. Voor strafrecht bij verkeersongevallen gebruik je de module ‘verkeer’.Zet voor jezelf op een rijtje op welke gebieden jij precies dekking wilt hebben. Hiervoor kun je aanvullende modules als ‘werk en inkomen’ of ‘consument en wonen’ afsluiten. Zo stel je een rechtsbijstandverzekering op maat samen en betaal je nooit teveel premie. Voor een laag bedrag per maand ben je verzekerd van juridische hulp bij allerlei conflicten. Via een onafhankelijke vergelijking vind je snel de rechtsbijstandverzekering bij strafzaken of andere geschillen.

Is rechtsbijstand strafrecht standaard gedekt bij een rechtsbijstandverzekering?

Nee, dat is bepaald niet het geval en eerder uitzondering dan regel. Heeft de zaak waarvoor je rechtsbijstandverzekering strafrecht in wilt schakelen en heeft het te maken met een ongeval, dan zul je de dekking moeten vinden vanuit de aanvullende module ‘verkeer’. Juist bij deze verzekering is het zaak altijd de polisvoorwaarden en de dekking goed te checken.

Wanneer helpt de rechtsbijstandverzekering strafrecht je niet?

Er is geen ondersteuning als je met opzet betrokken bent geraakt bij een strafbaar feit. Je kunt wel rekenen op een professional vanuit de afgesloten rechtsbijstandverzekering strafrecht als een strafbaar feit niet opzettelijk is begaan, maar je wel schuldig bent. Dat is ook zo als je bij een verkeersongeval iemand verwond hebt of als je iets koopt dat gestolen blijkt te zijn.

Hoe vind je dan de voor jou perfecte rechtsbijstandverzekering strafrecht?

Je vindt de meest geschikte rechtsbijstandverzekering strafrecht hier, op deze website. Je vindt de verzekering heel gemakkelijk door de aanbieders met elkaar te vergelijken. Check niet alleen de laagste premies, maar ook de dekking en de polisvoorwaarden.

5/5 - (1 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo