Er is niets vervelender dan erachter komen dat je de verkeersregels hebt overtreden, waardoor er een boete op de mat ligt. In veel gevallen zie je een verkeersboete vaak al aankomen, maar soms kan het ook om een onterechte boete gaan. In dat geval is het belangrijk dat je de verkeersboete aanvecht. Dit kun je doen door bezwaar te maken op de boete. Een boete kun je niet alleen met de auto ontvangen, zowel met andere voertuigen, de fiets en lopend kun je een verkeersregel overtreden, waar de nodige consequenties aan zitten.
Op deze pagina lees je of een verkeersboete onder het strafrecht valt, wat je kunt doen als je het niet eens bent met de boete en op welke manier je in beroep kunt gaan.
Is een verkeersboete een strafbaar feit?
Voordat je een verkeersovertreding begaat die strafbaar blijkt te zijn, moet er gekeken worden naar de ernst van de overtreding die je hebt begaan. Voor lichte overtredingen zoals te hard rijden, fout parkeren en door rood licht rijden worden niet tot het Nederlandse strafrecht gerekend. De lichte overtredingen worden administratief afgehandeld. De partij die dit soort overtredingen afhandelt is het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Wanneer je een boete via het CJIB ontvangt, staat er een M op de brief gemarkeerd, dit houdt de Wet Mulder-beschikking in.
Er wordt een acceptgiro bij je afgeleverd waarmee je de betaling kunt voldoen. Als je hebt betaald, is de boete afgehandeld en zitten er geen verdere consequenties aan. Het mooie is dat lichte verkeersovertredingen dus nooit op een strafblad staan.
Wat kun je doen als je de boete onterecht vindt?
Heb je een verkeersboete ontvangen en ben je het niet eens met de verkeersovertreding die je hebt begaan? Dan kun je binnen 6 weken na ontvangst van de brief bezwaar aantekenen. Dit dien je altijd schriftelijk te doen. Dit bezwaar komt dan bij de officier van justitie terecht. Het is belangrijk dat je duidelijk uit kunt leggen, waarom je vindt dat de boete onterecht is. Het bezwaar aantekenen is in sommige gevallen goed mogelijk. Stel je namelijk eens voor dat je kenteken gestolen is en je de overtreding daarom niet hebt gemaakt. Verder zou je auto gestolen kunnen zijn of is je auto al verkocht voordat de overtreding is vastgesteld.
Moest je met spoed naar het ziekenhuis en heb je daarom te hard gereden, dan kun je dit als bezwaar gebruiken mits je bewijs hebt dat het echt om een noodsituatie ging. Wil je een rechtsbijstandverzekering verkeer afsluiten? Dan ben je op onze website aan het juiste adres! Een rechtsbijstandverzekering helpt je om juridische kwesties aan te vechten. Je krijgt juridisch advies, waardoor je op ieder moment in je gelijk kunt blijven staan.
Wat kun je met je verkeersboete doen op Rechtsbijstandverzekering.nl?
Helaas is het niet mogelijk om snel een rechtsbijstandverzekering af te sluiten als je een onterechte verkeersboete op de mat vindt. Wanneer je nog geen rechtsbijstandverzekering hebt, kun je de boete op onze website uploaden. Het mooie aan dit systeem is dat specialisten het bezwaar voor je in orde kunnen maken. De dienst die wij aanbieden is geheel gratis, zodra de specialisten nieuws hebben laten ze je direct weten of de verkeersboete wordt kwijtgescholden of niet. In de tussentijd kun je op Rechtsbijstandverzekering.nl makkelijk en snel je eigen rechtsbijstandverzekering afsluiten. Doe dit vooral bij een verzekeraar die bij je past!
Wij geven je graag onafhankelijke situatie over de mogelijkheden die je hebt en helpen je om verschillende rechtsbijstandverzekeringen met elkaar te vergelijken. Hierdoor wordt het vinden van de juiste verzekeraar een stukje makkelijker en kun je snel actie ondernemen als je rechtsbijstand nodig hebt.