Boete telefoon in verkeer

Aangezien er dagelijks miljoenen mensen deelnemen aan het verkeer, is het belangrijk dat de verkeersregels worden nageleefd. Om ongelukken te voorkomen, dien jij je ogen op de weg te houden. Vandaar dat je een boete kunt krijgen voor het gebruik van je telefoon in het verkeer. Op deze pagina lees je meer over de regels en of de boete voor je telefoon in het verkeer zowel voor auto’s als fietsen opgelegd kan worden. Als laatste lees je wat je kunt doen als je de verkeersboete onterecht opgelegd krijgt. Kom je vaker met juridische kwesties in aanraking? Kies er dan vooral voor om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Nu bezwaar maken
Tip: voor hulp bij problemen in de toekomst kan je een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Wat is de reden voor strenge regels rondom telefoongebruik in het verkeer?

Uit onderzoek is gebleken dat 69% van alle ondervraagde Nederlanders toegeeft zijn/haar telefoon te gebruiken in het verkeer. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat de kans op ongelukken door telefoons in het verkeer een stuk groter is. Om de veiligheid van alle verkeersdeelnemers te blijven waarborgen, is de boete voor een telefoon in het verkeer in het leven geroepen. De boete voor telefoon in het verkeer is niet mis. Door er een hoge geldboete aan te verbinden, hoopt de overheid het gebruik van telefoons achter het stuur of op de fiets te ontmoedigen.

Wist je dat autoverzekeraars de boete kracht bijzetten door schade naar aanleiding van telefoongebruik in het verkeer, niet te vergoeden? Wanneer kan worden aangewezen dat de oorzaak van schade of een ongeluk, telefoongebruik was, krijg je geen cent vergoed, welke autoverzekering je dan ook hebt!

Boete telefoon in het verkeer zowel voor automobilisten als fietsers?

Rijd je in de auto of op de fiets? Zorg er dan voor dat je nooit een telefoon in je hand vasthebt tijdens het rijden. Het is tegen de verkeersregels om tijdens het rijden met de smartphone bezig te zijn. Wanneer je niet goed oplet, kun je namelijk een ongeluk veroorzaken. Het verbod op het gebruik van elektronische apparaten terwijl je rijdt geldt ook voor tablets, muziekspelers en navigatiesystemen. Tot een paar jaar geleden was het voor fietsers geen overtreding om met de telefoon op de fiets te zitten. Dit bleek echter geen houdbare situatie, waardoor je nu tot wel €95 euro boete kunt krijgen voor fietsen en een telefoon vasthouden tegelijk.

Tijdens het rijden in de auto mag je een handheld elektronisch apparaat niet vasthouden of klemmen tegen de nek of schouder. Je mag een apparaat in een houder wel snel bedienen, bijvoorbeeld als de navigatie om akkoord vraagt terwijl je rijdt. Spraak gestuurde functies zijn altijd toegestaan. Je mag de elektronische apparaten gebruiken als je stilstaat met de auto of de fiets. Zelfs als je bijvoorbeeld in een file stilstaat.

Op welke manier kun je bezwaar maken tegen een boete voor telefoon in het verkeer?

Natuurlijk kan een boete voor telefoon in het verkeer onterecht aan je uitgedeeld worden. Wanneer dit zo is, kun je ervoor kiezen om de verkeersboete aan te vechten. Heb je een rechtsbijstandverzekering of wil je er binnenkort eentje afsluiten? Kijk dan vooral op  Rechtsbijstandverzekering.nl voor meer informatie en advies. Wanneer je in beroep wil gaan tegen een onterecht opgelegde boete, kan juridisch advies via je rechtsbijstandverzekering een verademing zijn. Op onze website kun je verzekeraars met elkaar vergelijken en direct een rechtsbijstandverzekering afsluiten wanneer je een passende verzekeraar voor jezelf hebt gevonden.

Heb je nog geen rechtsbijstandverzekering, maar ontvang je al wel een onterechte verkeersboete? Dan is het geen optie om zo snel mogelijk een rechtsbijstandverzekering af te sluiten die je hierbij kan helpen. Wat je wel kunt doen, is de boete gratis uploaden, zodat onze specialisten ernaar kunnen kijken. Wij bieden deze dienst gratis aan en je hoort vanzelf of de boete wordt kwijtgescholden of niet!

4.8/5 - (39 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo