Boete door rood licht rijden

Het maakt niet uit of je per ongeluk of met haast expres door rood licht rijdt, de boetes die aan deze verkeersovertreding zitten zijn erg hoog. De hoogte van deze boete is met zorg bepaald en dient mensen voor deze verkeersovertreding te behoeden. Op deze pagina lees je waarom het gevaarlijk is om door rood licht te rijden. Verder kom je erachter hoe en op welke momenten je een boete door rood licht rijden kunt aanvechten. Heb je juridisch advies of hulp van een jurist of advocaat nodig? Dan is het slim om je van tevoren goed te verzekeren. Dit kun je doen door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Nu bezwaar maken
Tip: voor hulp bij problemen in de toekomst kan je een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Waarom is het zo gevaarlijk om door rood licht te rijden?

Wanneer je aan het verkeer deelneemt, is het belangrijk dat je zowel voor jezelf als andere weggebruikers op een veilige manier anticipeert. Er zijn niet voor niets verkeerslichten geplaatst en zorgvuldig op elkaar afgesteld. Als je door rood licht rijdt, bestaat er een kans dat er gewonden of zelfs doden vallen. Dit wil je natuurlijk niet op je geweten hebben en je wil ook niet dat andere weggebruikers een gevaarlijk risico nemen ten opzichte van jou. In Nederland krijg je een flinke boete voor door rood licht rijden. Rood licht betekent stoppen, altijd en overal! Zorg dus dat je hier goed op let als je aan het verkeer deelneemt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan natuurlijk voorkomen dat je per ongeluk door rood rijdt. Zorg dan dat je in elk geval alsnog tot stilstand komt, net achter de stopstreep.

Op welk moment kun je een boete voor door rood licht rijden aanvechten?

Heb je een boete door rood licht rijden ontvangen? Dan kan het in sommige gevallen zijn dat de boete te onterecht aan je uitgeschreven is. De boete door rood licht rijden kun je zowel door een flitspaal als door een camera, sensor of agent opgelegd krijgen. Wist je dat de boete door rood licht rijden alleen geldig is als je hem via een agent krijgt, als deze agent je ook daadwerkelijk staande heeft gehouden? Soms vergeet de agent dit te doen, waardoor je de boete niet op correcte wijze hebt opgelegd gekregen. Wanneer hier sprake van is, kun je de verkeersboete aanvechten.

Verder kun je de hoogte van de boete die je met de auto hebt gekregen naar beneden krijgen als je de foto’s van de overtreding opvraagt. Ben je bijvoorbeeld door rood licht gereden, maar ben je na de stopstreep alsnog gestopt tot het groen werd? Dan dient te boete verandert te worden in te ver doorrijden na de stopstreep. Dit kan je direct al ruim honderd euro schelen.

Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent met een rechtsbijstandverzekering

Heb je een boete door rood licht rijden ontvangen? Dan is de prijs die je hiervoor dient te betalen niet mis. Uiteindelijk is het je eigen verantwoordelijkheid om veilig aan het verkeer deel te nemen en jezelf en anderen niet in gevaar te brengen. Aangezien door rood licht rijden een heftige overtreding is, staat er ook een flinke boete op, om mensen ervan te weerhouden deze overtreding te begaan. Heb je het idee dat je de boete voor door rood licht rijden onterecht hebt gekregen? Dan kun je bezwaar maken. Dit kun je doen door online of per brief aan de officier van justitie te laten weten dat je het oneens bent met de boete.

Heb je ondersteuning nodig bij het aanvechten van je boete? Zorg dan dat je een rechtsbijstandverzekering hebt lopen die je kunt raadplegen. Op Rechtsbijstandverzekering.nl geven we onafhankelijke informatie over rechtsbijstandverzekering en kan je makkelijk rechtsbijstandverzekering vergelijken. Je kan eenvoudig een rechtsbijstandverzekering afsluiten bij de verzekeraar die het beste bij je past.

4.8/5 - (22 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo