Snelheidsboete

Wanneer je in een auto, busje, vrachtwagen, op de motor of scooter rijdt, bestaat er een kans dat je te hard gaat. In sommige gevallen kom je er met een sisser vanaf. In andere gevallen kun je een snelheidsboete opgelegd krijgen. Deze boete is een verkeersboete en de hoogte van de boete hangt af van het aantal km/u dat je te hard hebt gereden en het gevaar dat je voor anderen hebt gecreëerd. Op deze pagina lees je in welke categorieën de snelheidsboete kan worden opgedeeld, hoe je bezwaar kunt maken als de boete onterecht is en waar je een overzicht van openstaande boetes terug kunt vinden.

Nu bezwaar maken
Tip: voor hulp bij problemen in de toekomst kan je een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

In welke categorieën wordt een snelheidsboete ingedeeld?

Wist je dat er verschillende categorieën bestaan voor snelheidsboetes? In totaal zijn er vier categorieën, waar ook allemaal een ander prijskaartje aan vastzit. Rijd je tot 30 km/u te hard? Dan kom je in aanmerking voor een boete vanuit de Wet Mulder. Deze categorie valt nog onder lichte overtredingen en je krijgt hier ook geen aantekening van op een strafblad. De Mulderboete ontvang je via een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Wanneer je 30 tot 50 km/u te hard rijdt, krijg je een snelheidsboete en aantekening op je strafblad.

Heb je een boete ontvangen omdat je meer dan 50 km/u te hard hebt gereden? Dan kan je zaak voor de rechter komen en kun je een rijontzegging, geldboete of taakstraf krijgen. Als je een groot gevaar bent in het verkeer, dien je een cursus bij het CBR te volgen voordat je de weg weer op mag.

Hoe kun je bezwaar maken op een onterechte boete?

Heb je onterecht een snelheidsboete ontvangen? Dan heb je de mogelijkheid om de boete aan te vechten. Wanneer je het niet eens bent met de boete, dien je bewijs aan te leveren waarom je vindt dat de boete onterecht is. Het aanvechten van de boete doe je via de officier van justitie. Zorg ervoor dat je altijd binnen 6 weken na ontvangst van de boete bezwaar maakt, anders ben je helaas te laat. Je kunt zowel online als via een brief bezwaar aantekenen. De officier van justitie krijgt na de ontvangst van je bezwaar 16 weken de tijd om een besluit over je bezwaar te nemen. Dit kan gedurende deze periode nog eens met 10 weken verlengd worden.

Besluit de officier van justitie om je bezwaar af te wijzen? Dan kun je in beroep gaan bij een kantonrechter. Op dit moment dien je opnieuw aan te geven waarom je het niet eens bent met de boete en de beslissing van de officier van justitie en wat volgens jou de uitkomst zou moeten zijn. Voordat je überhaupt in beroep kunt gaan, moet je de boete betaald hebben, anders wordt je aanvraag niet behandelt.

Op welke manier kun je de snelheidsboete online bekijken?

Heb je de afgelopen periode te hard gereden en ben je op zoek naar een overzicht van alle openstaande snelheidsboetes? Dan kun je online inloggen op je MijnOverheid account. Dit kun je doen door je DigiD te gebruiken. Eenmaal ingelogd kun je de berichten box raadplegen. Hierin vind je een overzicht van alle openstaande boetes. Je kunt nakijken welke bedragen je dient te betalen, wat de status van je eventuele bezwaar is en voor welke data je de boetes dient te betalen. Zorg ervoor dat je de boetes op tijd betaald, anders komen er extra kosten bovenop, wat erg zonde is!

Ben je op zoek naar onafhankelijke informatie over verschillende rechtsbijstandsverzekeraars en wil je de beste opties makkelijk en snel kunnen vergelijken? Dan ben je bij Rechtsbijstandverzekering.nl aan het juiste adres. Wij adviseren je graag op het gebied van rechtsbijstandverzekeringen. Wanneer je een verzekeraar hebt gevonden die bij je situatie past, kun je de rechtsbijstandverzekering online direct afsluiten. Dat is wel zo makkelijk, zeker als je denkt dat je de verzekering op korte termijn nodig zal hebben.

4.9/5 - (29 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo