Stevige concurrentie voor de rechtsbijstandverzekering

Arbitrage wordt een serieuze oplossing bij zakelijke conflicten
Arbitrage wordt een serieuze oplossing bij zakelijke conflicten

Er komt stevige concurrentie voor de rechtsbijstandverzekering. Er is namelijk een initiatief opgepakt om een arbitrage procedure mogelijk te maken die tegen beperkte kosten een snelle uitspraak op zou moet leveren bij zakelijke conflicten. Nu gaan veel kleinere ondernemers niet naar de rechtbank. Het kost ze – zeker als ze geen rechtsbijstandverzekering hebben afgesloten- veel te veel geld. Dat moet met deze arbitrage verleden tijd zijn. Het is nog maar de vraag hoe interessant de rechtsbijstandverzekering dan nog is, mocht het initiatief aanslaan.

Zakelijke conflicten online en zonder advocaat opgelost

De procedure die we gemakshalve arbitrage noemen, gaat voor het grootste deel online en zonder advocaat. De grote vraag die opdoemt bij dit initiatief is of snelheid en voordeliger niet ten koste gaan van de kwaliteit. Het fenomeen arbitrage is er al veel langer. Als beide partijen instemmen, kan een deskundige of een groep experts een conflict oplossen, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Tot nu toe werd arbitrage eigenlijk alleen bij grotere internationale zaken ingezet.

Arbitrage is aanmerkelijk goedkoper

Deskundigen beoordelen het initiatief als boeiend. Arbitrage voor zakelijke conflicten kan best een oplossing bieden. Mits de kwaliteit maar bewaakt wordt, zo is hun mening. Onderzocht is dat de helft van de ondernemers met minder dan tien werknemers de gang naar de rechter niet aandurft bij een zakelijk conflict. De gang naar de kantonrechter maak je bovendien amper nog zonder het inschakelen van een advocaat. Bovendien is een advocaat verplicht als het om een zaak gaat met een waarde van boven de 25 mille. Een rechtsbijstandverzekering kan bedrijven helpen, maar gek genoeg is nog niet elke bedrijf daar van overtuigd.

Een zaak met advocaat betekent vaak al snel een kostenpost van 20.000 euro. Een vergelijkbare zaak zou bij arbitrage 3900 euro moeten kosten. Deze kosten worden dan verdeeld over beide partijen.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo