Werkgever mag werknemer niet verplichten om voor vaccinatie te kiezen

De werkgever mag werknemer niet verplichten om voor vaccinatie te kiezen.  In de praktijk gebeurt dat echter wel, zo merken medewerkers van de verschillende rechtsbijstandsverzekeraars. Zij worden vaker benaderd door werknemers die zich onder druk gezet voelen.  Die druk druist in tegen de grondwet. Zeker de druk op zorgpersoneel om zich te laten vaccineren neemt toe, zo merken de aanbieders van rechtsbijstandverzekeringen.

Werkgever mag werknemer niet verplichten om voor vaccinatie te kiezen, plicht druist in tegen de grondwet

Tot nu toe blijkt in veel gevallen een schrijven van de rechtsbijstandverzekering voldoende en neemt de druk daarna af. Toch voelen werknemers de druk nog steeds. En dat terwijl in de grondwet toch echt staat dat ieder individu het recht heeft om te beslissen wat er met het eigen lichaam gebeurt. De verplichting van een werkgever doet daar nadrukkelijk inbreuk op en tast het recht op lichamelijke integriteit en het recht op privacy aan.

Vragen staat vrij, mits maar sprake is van een vrijblijvend verzoek

Volgens de medewerkers van verzekeraars staat het de werkgever vrij om de werknemer te vragen. Dat verzoek moet echter wel vrijblijvend zijn. Voorts mag er niet zoiets als een indirecte vaccinatieplicht opgelegd worden. Dat houdt in dat het al dan niet vaccineren niet van invloed mag zijn op het wel of niet verlengen van een contract of wel of geen promotie maken en krijgen.

Eventueel tijdelijke overplaatsing?

Navraag leert dat het nog niet tot rechtszaken is gekomen. De kans dat dit gebeurt is echter groot. De verzekeraars kunnen zich niet voorstellen dat werkgevers in het gelijk gesteld worden. Wel zou in de zorg sprake kunnen zijn van tijdelijke overplaatsing om kwetsbare patiënten te beschermen. Dat is echter nu nog slechts speculeren.

5/5 - (7 stemmen)
Nu populair
Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo