CAO naleving

Als je een arbeidsovereenkomst sluit met de werkgever, dan kan het zijn dat er een CAO (Collectieve Arbeids Overeenkomst) geldt. Als het goed is, lees je dit in het contract dat je afgesloten hebt. Toch kan er ook sprake zijn van een CAO zonder dat dit in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. De juridische specialist van de rechtsbijstandverzekering weet alles van CAO’s en kan je dus ook altijd vertellen of er voor jou sprake is van een CAO of niet.

Nog geen rechtsbijstandverzekering? Regel het nu en kies voor de module Inkomen als je in de toekomst hulp wilt krijgen voor problemen rondom werk en uitkering:
Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.

Er is niet altijd sprake van CAO naleving

Als er sprake is van een CAO, dan geldt deze CAO als algemeen verbindend. Hoewel de CAO naleving voor duidelijkheid dient te zorgen en misverstanden uit de weg zou moeten ruimen, kunnen ook over CAO’s conflicten ontstaan. Hoewel algemeen verbindend, wil het namelijk nog wel eens gebeuren dat een werkgever zich niets van een COA aantrekt.  Dan is dus van CAO naleving geen sprake.

Prettig als je terug kunt vallen op een rechtsbijstandverzekering

Mocht een CAO niet nageleefd worden door de werkgever, dan kun je overwegen om juridische stappen te ondernemen. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht. Mocht bijvoorbeeld blijken dat je conform het CAO te weinig salaris hebt ontvangen, dan kun je het achterstallige salaris tot vijf jaar terug opeisen. Mocht dit aan de orde zijn, dan is het erg prettig dat je terug kunt vallen op de rechtsbijstandverzekering. Zij kunnen je helpen om bijvoorbeeld achterstallig salaris op te eisen. De dienstverlening kan heel erg breed zijn. Zo kan soms advies van een professional al voldoende zijn, soms gaat de ondersteuning tot aan een rechtszaak aan toe.

Vergelijk hier de verschillende verzekeraars

Op deze website kun je de verschillende aanbieders van rechtsbijstandverzekeringen met elkaar vergelijken. Handig, want zo sluit je precies de juiste verzekering af die past bij jouw specifieke situatie. Behalve voor CAO naleving kun je ook een beroep doen op de rechtsbijstandverzekering als sprake is van een arbeidsconflict of je slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval.

Is er altijd sprake van een CAO?

Nee, dat is niet het geval. Doorgaans staat in de arbeidsovereenkomst of er sprake is van een CAO. Soms echter, is wel sprake van een CAO zonder dat dit in het contract is opgenomen. Raadpleeg de specialist van de rechtsbijstandverzekering als je duidelijkheid wilt over de CAO.

Waarom is het verstandig een specialist n te schakelen als er geen sprake s van CAO naleving?

Je kunt tot vijf jaar terug bijvoorbeeld te weinig uitbetaald salaris volgens het CAO opeisen. Het is dan wel handig dat jij je gesteund weet door de specialist van de rechtsbijstandverzekering die je afgesloten hebt.

Welke informatie vind je op Rechtsbijstandverzekering.nl?

Op deze website kun je gemakkelijk en snel de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken om de voor jou perfecte verzekering af te sluiten. Gaat het om een CAO, kies dan wel altijd voor de module ‘werk’.

5/5 - (5 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo