stormschade

Kan je rechtsbijstandverzekering iets voor je betekenen bij stormschade?

Nederland staat bekend om zijn onvoorspelbare weer. De ene dag geniet je van een stralend zonnetje en de volgende dag giert de wind om je huis en slaan de regendruppels tegen de ramen. Stormen zijn hier geen zeldzaamheid en ze kunnen flink wat schade aanrichten. Dakpannen die van het dak vliegen, omgewaaide bomen die op auto’s vallen en zelfs schade aan je woning. Maar wat doe je als je ineens te maken krijgt met stormschade? Kun je dan rekenen op je rechtsbijstandverzekering? Op deze pagina vind je handige tips terug over alles wat je moet weten over stormschade en je rechtsbijstandverzekering.

Wat is stormschade precies?

Stormschade is schade die veroorzaakt wordt door windstoten van minimaal windkracht 7, dat is wind met een snelheid van minstens 50 km/u. Denk aan omgevallen bomen, dakpannen die van het dak waaien, of zelfs ramen die sneuvelen door rondvliegende takken. Stormschade kan niet alleen je huis, maar ook je auto of andere eigendommen treffen. In zulke situaties wil je natuurlijk dat alles zo snel en goed mogelijk geregeld wordt.

Ben je verzekerd voor stormschade?

Voor stormschade kun je terecht bij verschillende verzekeringen, zoals je opstal- en inboedelverzekering. Maar wat als de schade groot is of als je het niet eens bent met de schadevergoeding die de verzekeraar biedt? Dat is waar je rechtsbijstandverzekering om de hoek komt kijken. Deze verzekering kan je helpen bij juridische conflicten, zoals een geschil met je verzekeraar over de uitkering bij stormschade.

Wanneer kan je rechtsbijstandverzekering je helpen?

Een rechtsbijstandverzekering kan in verschillende gevallen van pas komen bij stormschade. Hieronder lees je een paar voorbeelden waarin je deze verzekering goed kunt gebruiken:

– Onenigheid met de verzekeraar: Stel, je hebt stormschade en je verzekeraar weigert te betalen of biedt een lagere schadevergoeding dan je had verwacht. Je rechtsbijstandverzekering kan dan helpen door namens jou te onderhandelen en juridisch advies te geven.
– Schade veroorzaakt door een ander: Is de schade aan je woning of auto veroorzaakt door een boom van de buren die omgewaaid is? Dan kun je misschien de buurman aansprakelijk stellen. In zo’n situatie kan je rechtsbijstandverzekering helpen om de schade te verhalen op de verantwoordelijke partij.
– Conflicten met de gemeente: Soms is de gemeente verantwoordelijk voor stormschade, bijvoorbeeld als een gemeentelijke boom op je huis of auto valt. Het kan lastig zijn om in zo’n geval je recht te halen. Ook hier kan je rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden.

Tips voor wanneer je met dit soort schade te maken krijgt

Wat moet je doen als je ineens te maken krijgt met stormschade? Hieronder vind je een aantal handige tips om je op weg te helpen.

1. Maak foto’s en video’s
Zorg ervoor dat je direct na het ontstaan van de stormschade foto’s en video’s maakt van de schade. Dit dient als bewijsmateriaal voor je verzekeraar en kan ook van pas komen als je in een juridisch conflict terechtkomt.

2. Meld de schade zo snel mogelijk
Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar om de stormschade te melden. Hoe sneller je dit doet, des te sneller de schade in behandeling kan worden genomen en opgelost kan worden.

3. Voorkom verdere schade
Heb je een kapot dak of een gebroken raam? Probeer verdere schade dan te voorkomen door bijvoorbeeld een zeil over het dak te leggen of het raam af te dekken met plastic. Dit laat ook aan je verzekeraar zien dat je er alles aan doet om de schade te beperken.

4. Check je polisvoorwaarden
Niet elke vorm van stormschade valt automatisch onder je verzekering. Check daarom goed de polisvoorwaarden van je opstal- of inboedelverzekering. Zodat je weet wat je wel en niet vergoed krijgt. Dit voorkomt verrassingen achteraf.

5. Neem contact op met je rechtsbijstandverzekering
Als je er met je verzekeraar niet uitkomt of als je te maken hebt met een conflict met een derde partij, neem dan contact op met je rechtsbijstandverzekering. Zij kunnen je adviseren over de vervolgstappen en je helpen om je recht te halen.

Heb je altijd iets aan je rechtsbijstandverzekering bij stormschade?

Een rechtsbijstandverzekering is niet altijd de oplossing voor elk conflict. Soms zijn de kosten van de stormschade lager dan het eigen risico van je verzekering, of heb je geen dekking voor het specifieke conflict. Het is daarom belangrijk om te weten wat er precies in je polis staat. Biedt jouw rechtsbijstandverzekering bijvoorbeeld alleen dekking voor conflicten rond de woning, of ook voor geschillen met de gemeente? Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat je meestal geen beroep kunt doen op je rechtsbijstandverzekering als het conflict al gaande was voordat je de verzekering afsloot. De verzekering geldt meestal alleen voor nieuwe conflicten die ontstaan nadat je de verzekering hebt afgesloten.

Is een rechtsbijstandverzekering de moeite waard?

Een rechtsbijstandverzekering kan in veel gevallen handig zijn, zeker bij complexe kwesties zoals stormschade waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Het kan je een hoop stress en kosten besparen. Bovendien kun je altijd juridisch advies inwinnen, wat je veel onzekerheid kan besparen. Overweeg daarom goed of een rechtsbijstandverzekering bij jouw situatie past. Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Dan kun je op onze website meerdere verzekeraars met elkaar vergelijken.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo