medische fouten

Wanneer kun je een schadevergoeding eisen bij medische fouten?

Het kan iedereen overkomen… Je belandt in het ziekenhuis of bij een arts omdat je klachten hebt, maar in plaats van beter te worden, gaat het juist slechter. Soms is dat pure pech, maar het kan ook zijn dat er sprake is van medische fouten. In zo’n geval kun je mogelijk een schadevergoeding opeisen. Maar wanneer is iets nu precies een medische fout? Hoe bewijs je dat? En wat kan een rechtsbijstandverzekering voor je betekenen bij medische fouten? Lees er op deze pagina meer over!

Wat zijn medische fouten precies?

Een medische fout is een fout die een arts, chirurg, verpleegkundige of ander medisch professional maakt, waardoor jij als patiënt schade lijdt. Dat kan lichamelijke schade zijn, zoals een infectie na een operatie of een verkeerd gezet bot. Maar het kan ook psychische schade zijn, bijvoorbeeld omdat je onterecht te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent. Medische fouten kunnen zelfs leiden tot blijvend letsel of overlijden.

Belangrijk om te weten is dat niet elke mislukte behandeling automatisch betekent dat er sprake is van medische fouten. Soms doet een arts alles volgens de richtlijnen, maar pakt een behandeling toch niet goed uit. Dat is vervelend, maar geen fout. Er is pas sprake van medische fouten als de zorgverlener niet heeft gehandeld zoals van een bekwame professional mag worden verwacht. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerde diagnose, een operatie aan het verkeerde been of het vergeten van een medisch instrument in het lichaam na een ingreep.

Wanneer kun je een schadevergoeding eisen bij medische fouten?

Het eisen van een schadevergoeding bij medische fouten is niet makkelijk. Je moet kunnen bewijzen dat de arts of zorgverlener een fout heeft gemaakt en dat je daardoor schade hebt opgelopen. Dat is soms lastig, omdat medische dossiers ingewikkeld zijn en artsen elkaar vaak niet snel afvallen. Toch zijn er zeker situaties waarin je recht hebt op een schadevergoeding. Stel dat je bent geopereerd en de chirurg heeft een gaasje in je buik achtergelaten. Na de operatie krijg je heftige buikpijn en blijkt uit een scan dat dat gaasje de oorzaak is. Dit is dan een duidelijk voorbeeld van medische fouten. Je hebt hierdoor onnodig pijn gehad, misschien extra operaties moeten ondergaan en mogelijk langer niet kunnen werken. In zo’n geval kun je een schadevergoeding eisen voor de extra kosten die je hebt gemaakt en de inkomensschade die je hebt geleden.

Een ander voorbeeld: je krijgt een verkeerde diagnose en daardoor verkeerde medicijnen voorgeschreven. Die medicijnen veroorzaken ernstige bijwerkingen, waardoor je gezondheid blijvend achteruitgaat. Ook hier kun je denken aan medische fouten en kan een schadevergoeding op zijn plaats zijn.

Hoe bewijs je dit soort fouten?

Eén van de grootste uitdagingen bij het claimen van een schadevergoeding voor medische fouten is het leveren van bewijs. Je moet kunnen aantonen dat de zorgverlener niet volgens de professionele standaard heeft gehandeld en dat dit tot jouw schade heeft geleid. Vaak heb je daarvoor medische dossiers nodig en die kun je als patiënt opvragen. Dat is een recht dat je hebt. Maar uit zo’n dossier blijkt niet altijd direct dat er medische fouten zijn gemaakt. Soms moet er een medisch expert naar kijken om te bepalen of de behandeling wel of niet goed is verlopen.

Het kan ook helpen als er getuigen zijn, zoals een familielid dat bij de behandeling aanwezig was en kan bevestigen wat er is gebeurd. Daarnaast kun je een klacht indienen bij het ziekenhuis of de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zij kunnen onderzoek doen naar de zaak en hun oordeel kan meewegen in je claim.

Wat kan je rechtsbijstandverzekering voor je doen?

Een schadevergoeding eisen bij medische fouten is vaak een lang en ingewikkeld traject. Je moet brieven schrijven, medische stukken verzamelen en misschien zelfs naar de rechter. Dat kan overweldigend zijn, zeker als je ondertussen ook nog herstellende bent van de schade die je hebt opgelopen. Hier kan een rechtsbijstandverzekering dus zeker uitkomst bieden. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp van specialisten die ervaring hebben met medische fouten. Zij kunnen je adviseren over je rechten, helpen bij het opvragen van medische dossiers en beoordelen of je zaak kans maakt. Ook kunnen ze namens jou onderhandelen met het ziekenhuis of de arts, en als het nodig is, een rechtszaak starten.

De kosten van een juridische procedure kunnen flink oplopen, maar met een rechtsbijstandverzekering hoef je die niet zelf te betalen. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over advocaatkosten of andere juridische uitgaven en kun jij je volledig richten op je herstel.

Waarom is het belangrijk om snel te handelen bij medische fouten?

Op het moment dat je vermoedt dat er medische fouten zijn gemaakt, is het belangrijk om niet te lang te wachten met actie ondernemen. In Nederland geldt namelijk een verjaringstermijn van vijf jaar voor het indienen van een schadeclaim bij medische fouten. Die termijn begint te lopen vanaf het moment dat je op de hoogte bent of had kunnen zijn van de fout. Wacht je te lang, dan kun jij je recht op schadevergoeding verspelen. Daarnaast kunnen medische dossiers na verloop van tijd kwijtraken of vernietigd worden. Hoe eerder je alles op papier hebt, hoe groter de kans dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Medische fouten kunnen je leven ingrijpend veranderen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je wil dat iemand verantwoordelijkheid neemt voor de schade die je hebt geleden. Door snel te handelen, goed bewijs te verzamelen en gebruik te maken van je rechtsbijstandverzekering, vergroot je de kans op een succesvolle schadevergoeding.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo