conflict met een zakenpartner

Hoe voorkom je juridische problemen bij een conflict met een zakenpartner?

Ondernemer zijn is geweldig. Je bouwt iets op vanuit niets, je volgt je eigen koers en je maakt impact. Maar eerlijk is eerlijk, het ondernemerschap is niet altijd rozengeur en maneschijn. Zeker niet als je samenwerkt met een zakenpartner. Want wat doe je als de meningen gaan botsen, als de communicatie stroef verloopt of als je elkaar simpelweg niet meer vertrouwt? Een conflict met een zakenpartner kan niet alleen je bedrijf schaden, maar ook je persoonlijke leven op z’n kop zetten. Gelukkig kun je veel ellende voorkomen als je weet hoe. Op deze pagina lees je wat je kunt doen om juridische problemen bij een conflict met een zakenpartner te voorkomen. En hoe je dat conflict zo netjes mogelijk oplost.

Goede afspraken maken voorkomt veel ellende

Het klinkt misschien als een open deur, maar het maken van duidelijke afspraken aan het begin van jullie samenwerking is onmisbaar. Je denkt er in het begin misschien niet aan, zeker als alles nog gezellig is en jullie vol enthousiasme bouwen aan een toekomst. Maar een stevig fundament, met heldere afspraken op papier, kan later een hoop onduidelijkheid en ruzie voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over wie welke taken op zich neemt of hoe de winst verdeeld wordt. Maar ook wat er gebeurt bij langdurige ziekte of als één van jullie wil stoppen. Leg deze afspraken vast in een samenwerkingsovereenkomst of vennootschapscontract. Hoe concreter en eerlijker jullie dit doen, hoe kleiner later de kans op een ernstig conflict met een zakenpartner.

Laat meningsverschillen niet sudderen

Een veelgemaakte fout bij ondernemers die samenwerken, is het negeren van kleine irritaties. Je stoort je aan hoe de ander met klanten omgaat, of je vindt dat de werkdruk ongelijk verdeeld is. Maar in plaats van dit bespreekbaar te maken, slik je het in. Je hebt het druk genoeg en je wil geen ruzie veroorzaken. Toch is dat precies wat je wél moet doen. Want juist die kleine ergernissen kunnen zich opstapelen tot een groot conflict met een zakenpartner. Wacht dus niet tot de bom barst. Plan regelmatig overlegmomenten in waarin je niet alleen de zakelijke stand van zaken bespreekt, maar ook hoe jullie samenwerking verloopt. Geef ruimte aan elkaar, luister en wees eerlijk zonder verwijtend te zijn.

Blijf professioneel, ook als het spannend wordt tijdens een conflict met een zakenpartner

Als er dan toch een conflict met een zakenpartner ontstaat, is het belangrijk om professioneel te blijven. Boos worden, verwijten maken of op de man spelen helpt niemand vooruit. Sterker nog, het zorgt er vaak voor dat het conflict verhardt en dat het steeds moeilijker wordt om nog tot een oplossing te komen. Probeer je emoties dus onder controle te houden, hoe lastig dat ook kan zijn. Neem even afstand als je merkt dat je te fel reageert. Ga pas weer in gesprek als je in staat bent om rustig en respectvol te communiceren. Het doel is niet om ‘te winnen’, maar om tot een oplossing te komen waar jullie allebei mee kunnen leven.

Schakel op tijd hulp in bij een conflict met een zakenpartner

Soms kom je er samen gewoon niet meer uit. De gesprekken lopen steeds vast, er is wantrouwen ontstaan of jullie visie op de toekomst ligt mijlenver uit elkaar. In zo’n geval is het verstandig om een neutrale derde partij in te schakelen, zoals een mediator of zakelijk coach. Die kan jullie helpen om het gesprek weer op gang te brengen en om samen naar oplossingen te zoeken. Een mediator is er niet om de schuldvraag te beantwoorden, maar om ervoor te zorgen dat het conflict met een zakenpartner niet verder escaleert. Vaak leidt dat tot verrassend goede gesprekken. En tot afspraken waar je zelf misschien niet op was gekomen.

Denk vooruit: wat als het écht niet meer werkt?

Soms is het beter om afscheid van elkaar te nemen. Als het vertrouwen weg is, jullie waarden te ver uit elkaar liggen of als de samenwerking jullie allebei meer energie kost dan het oplevert, dan is stoppen soms de verstandigste keuze. Dat is geen falen, maar een zakelijke beslissing. En als je dat op een nette manier doet, kun je vaak zelfs als vrienden uit elkaar gaan. Ook hier is het belangrijk om vooraf goed te regelen hoe zo’n afscheid eruitziet. Wat gebeurt er met de klanten? Wie blijft er in het bedrijf? Hoe wordt de waarde van het bedrijf bepaald? Door dit soort scenario’s alvast door te spreken en vast te leggen in een exit-regeling, voorkom je dat een conflict met een zakenpartner verandert in een juridische nachtmerrie.

Juridisch advies is geen overbodige luxe bij een conflict met een zakenpartner

Heb je het gevoel dat het conflict te complex wordt, of voel je dat er juridische stappen dreigen? Dan is het verstandig om advies in te winnen bij een jurist of advocaat. Die kan je helpen om je rechten en plichten helder te krijgen en om te bepalen wat de beste vervolgstap is. Dit betekent niet dat je meteen de strijd aan moet gaan. Integendeel, juridisch advies via je rechtsbijstandverzekering kan je juist helpen om escalatie te voorkomen. Door te weten waar je staat, kun je vaak beter onderhandelen en kun je op een slimme manier werken aan een oplossing. Zonder meteen de gang naar de rechter te maken.

Een conflict hoeft geen einde te betekenen

Een conflict met een zakenpartner is vervelend, maar het hoeft niet het einde van jullie samenwerking te betekenen. Sterker nog, als je er op een volwassen manier mee omgaat, kan het jullie band juist versterken. Je leert elkaar beter kennen, jullie worden gedwongen om eerlijk te zijn en misschien komt er wel een veel betere samenwerking uit voort. Het draait allemaal om communicatie, vertrouwen en de bereidheid om het beste voor elkaar én het bedrijf te willen. Ondernemer zijn is soms een uitdaging, maar ook een kans om te groeien. Juist als het even tegenzit!

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo