BKR registratie verwijderen tips en uitleg

Dit is hoe je een BKR-registratie laat verwijderen

Op internet wordt vaak gezocht naar hoe een BKR-registratie verwijderd kan worden. Ook is het regelmatig een onderwerp van gesprek bij problemen rondom het verkrijgen van een lening en hypotheek. Regelmatig krijgen rechtsbijstandverzekeraars hier ook vragen over. Om een BKR registratie te verwijderen zijn er verschillende opties mogelijk. Om het overzichtelijk te houden, zetten we de verschillende opties in dit artikel voor je op een rijtje. Vraag je je dus af hoe je jouw registratie uit het BKR kunt verwijderen? Lees dan snel verder!

Wat is een BKR-registratie?

Het BKR is een stichting dat van alle Nederlanders met een lening een elektronisch dossier bijhoudt. Hierin worden van een persoon alle leningen bijgehouden die meer dan € 250 bedragen, met als uitzondering studieschulden en hypotheken (mits er geen grote betalingsachterstand is).

Een BKR-registratie is niet erg. Sterker nog, als er geregistreerd staat dat je netjes je leningen afbetaalt, dan kan dat zelfs in je voordeel werken bij het aanvragen van een nieuwe lening. Echter, als er in het BKR geregistreerd staat dat je achterloopt met het betalen van een lening, of dat een lening door de kredietverstrekker is opgeëist, dan kan dat wel negatieve gevolgen hebben. Het is begrijpelijk dat je zo’n registratie liever kwijt dan rijk bent.

Stap 1: vraag gegevens op

De eerste stap die je moet ondernemen, is om de gegevens die van je in het BKR geregistreerd staan, op te vragen. Dit kun je gewoon gratis doen via de website van Stichting BKR. Er zijn drie mogelijke uitkomsten.

  • De eerste is dat er geen gegevens van je geregistreerd staan bij het BKR. In dit geval valt er natuurlijk niets te verwijderen, dus is er verder niets om je zorgen over te maken.
  • De twee mogelijke uitkomst is dat je te horen krijgt dat je een positieve registratie hebt. Dat houdt in dat de gegevens van je lening geregistreerd staan in het BKR, maar er staat bij vermeld dat je je netjes aan de leningsvoorwaarden houdt. In feite staat er dat je een betrouwbare lener bent, dus deze registratie hoef je niet te verwijderen.
  • De derde mogelijke uitkomst is dat je een negatieve registratie hebt. Je hebt dan een betalingsachterstand, een aflossingsregeling voor je betalingsachterstand, of er is iets anders aan de hand. Als we het hebben over het verwijderen van een BKR-registratie, dan bedoelen we dus het verwijderen van een negatieve registratie.

Een negatieve registratie betekent overigens niet per definitie dat je de afspraken van een openstaande lening niet nakomt. In het register blijven registraties namelijk vijf jaar lang staan. Heb je ooit een betalingsachterstand gehad op een oude lening, dan blijft dit dus nog even vermeld, ook al ziet je financiële situatie er inmiddels heel anders uit. Wil je deze verwijderd krijgen, dan is de volgende stap om contact op te nemen met de kredietverstrekker.

Stap 2: brief sturen naar de kredietverstrekker

De kredietverstrekker heeft je in het BKR geregistreerd toen je een lening afsloot. Deze partij is daarom ook de enige die je er weer uit kan verwijderen. Hiervoor stuur je een brief naar de kredietverstrekker. In deze brief zijn er een aantal zaken die je moet vermelden.

Zo moet je allereerst aangeven om welke lening het precies gaat. Leg vervolgens uit waarom je het niet eens bent met de registratie in het register en welke gevolgen deze registratie voor je heeft. Het opstellen van deze brief is niet altijd even makkelijk, dus je kunt het beste een voorbeeldbrief voor het verwijderen van een BKR-registratie (download .doc Word document) gebruiken.

Stap 3: wacht op reactie

Als je de brief verstuurd hebt, is het wachten op reactie. Hoe lang je precies moet wachten, hangt af van de kredietverstrekker. Mocht de kredietverstrekker besluiten dat je BKR-registratie inderdaad onterecht is en daarom overgaat tot verwijdering van de registratie, dan is dit in principe binnen een dag verwerkt bij het BKR. Als de kredietverstrekker het niet eens is met je verzoek, dan is het tijd voor de volgende stap.

Stap 4: een klacht indienen bij Kifid

Als je het niet eens bent met het besluit van de financierder, dan kun je hier werk van maken door een klacht in te dienen bij Kifid. Dit is een instituut dat klachten over financiële dienstverleners verwerkt. Je kunt er ook voor kiezen om naar de rechter te stappen. Het is wel zaak om verdere stappen te ondernemen binnen 3 maanden na het ontvangen van een reactie van de kredietverstrekker. Heb je geen reactie ontvangen van de kredietverstrekker, dan heb je wat langer de tijd, namelijk een jaar.

Als Kifid besluit dat je BKR-registratie inderdaad onterecht is, dan moet de kredietverstrekker zich houden aan het bevel om de registratie te verwijderen. Het kan echter lang duren tot je reactie hebt van Kifid. Wil je eerder uitsluitsel, dan kun je ervoor kiezen om naar de rechter te stappen. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn. Voor een nog snellere uitslag kun je kiezen voor een kort geding, maar dit is nog duurder, omdat je een advocaat nodig gaat hebben.

Een commercieel bedrijf inschakelen

Er bestaan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het laten verwijderen van BKR-registraties. Als je kiest voor deze route, dan is het wel belangrijk om goed op te letten. Er zijn online veel bedrijven te vinden die deze dienst aanbieden, maar niet ieder bedrijf is even betrouwbaar. Bovendien rekenen ze veel geld en kunnen ze geen garantie op succes garanderen. Doe dus goed je onderzoek voor je met een dergelijk bedrijf in zee gaat. Check bijvoorbeeld de reviews op een onafhankelijke website en probeer mensen in je omgeving te vinden die ervaring hebben met een dergelijk bedrijf.

5/5 - (3 stemmen)
Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo