Zet OM rechtsbijstand buitenspel bij strafbeschikking?

strafbeschikking en rechtsbijstand
strafbeschikking en rechtsbijstand

Zet OM rechtsbijstand buitenspel bij strafbeschikking? Die kans lijkt aanwezig. Er bestaan zeer concrete plannen dat het Openbaar Ministerie zelf meer straffen uit gaat delen, en dat via strafbeschikkingen. Dat doet het omdat er vooral door corona een forse achterstand is opgelopen bij de behandeling van strafzaken. Maar hoe zit het dan met de rechtsbijstand waarop iedereen recht heeft en met de rechtsbijstandverzekering?

Strafbeschikking van toepassing op zwaardere zaken, rechtsbijstand buitenspel?

Het valt het OM in principe te prijzen dat ze zelf van de stapels strafzaken af willen. Een strafbeschikking bestond overigens al. Die werd echter alleen toegepast als sprake was van een zeer overzichtelijke zaak en met bewijs in overvloed. Veelal gaat het dan om zaken als vandalisme. Nu echter zal strafbeschikking ook op de wat zwaardere zaken toegepast worden.

Zaken nu niet openbaar en inhoudelijk behandeld, wat is nog de rol van rechtsbijstand?

Dergelijke zaken worden normaliter afgehandeld door de strafrechter en normaal gesproken weet een verdachte zich dan bijgestaan door een advocaat als hij of zij dat wenst. De overheid hoort elke Nederland principe te faciliteren, anderen doen een aanspraak op hun rechtsbijstandverzekering. Nu de strafbeschikking voor zwaardere zaken gaat gelden, is het de vraag hoe het zit met het inschakelen van een advocaat en andere juridische ondersteuning. Die is in dit geval dus rechter, aanklager en beul tegelijk.

Eerste strafbeschikkingen zijn de deur al uit en er is nog niets geregeld

Kan een verdachte nog wel aanspraak maken op juridische ondersteuning via de rechtsbijstandverzekering? Ook advocaten maken zich grote zorgen. Dat komt omdat de eerste uitnodigingen voor een strafbeschikking al de deur uit zijn en er verder nog niets geregeld is. Niets over hoe het precies zit met rechtsbijstand in elk geval.

5/5 - (9 stemmen)
Nu populair
Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo