rechtsbijstandverzekering aansprakelijkheidsverzekering

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering en wat niet?

Net zoals een rechtsbijstandverzekering is het ook slim om een aansprakelijkheidsverzekering aan te vragen. In dit artikel geven we meer informatie over deze verzekering en wat er wel en niet wordt gedekt.

De dekking van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)  hangt echt af van de details van wat er gebeurd is. Er is vaak veel onzekerheid en het kan per situatie verschillen. Soms passen verzekeraars algemene regels toe zonder echt goed naar jouw specifieke situatie te kijken, wat kan leiden tot een afwijzing van de claim die misschien niet terecht is. Ga daarom altijd in gesprek met je verzekeraar als je twijfelt of iets wel of niet gedekt wordt. Als je AVP de schade niet dekt, kun je soms terugvallen op andere verzekeringen, zoals je inboedelverzekering of ongevallenverzekering. Maar wat wordt er nu wel en niet gedekt? Lees meer in dit artikel.

Dekking voor schade aan anderen en hun eigendommen

Een aansprakelijkheidsverzekering van Allianz Direct is vooral handig als je per ongeluk iets van iemand anders kapot maakt of als je iemand per ongeluk verwondt. Op dat moment betaalt de AVP de kosten die hierbij komen kijken. Dit betekent dat je niet zelf voor de financiële gevolgen hoeft op te draaien als je per ongeluk schade of letsel veroorzaakt bij anderen.

Geen dekking voor opzet of bewuste roekeloosheid

Het is goed om te weten dat een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) niet uitbetaalt als je met opzet schade veroorzaakt of als de schade komt door heel roekeloos gedrag. Deze verzekering is er alleen als je per ongeluk iets fout doet en daardoor schade of letsel veroorzaakt bij iemand anders. Het gaat dus echt om ongelukjes en niet om dingen die je expres doet of door heel onvoorzichtig te zijn.

Schade veroorzaakt door huisdieren

Een bijzonder punt van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is dat deze ook de schade dekt die door jouw huisdieren of spullen veroorzaakt wordt. Stel dat jouw hond per ongeluk een andere hond in het park bijt, dan ben jij als de eigenaar van de hond aansprakelijk voor die schade. De rekening voor de dierenarts wordt dan door de verzekering betaald.

Geen dekking voor schade door gezinsleden aan elkaars eigendommen

Wanneer gezinsleden elkaar of elkaars spullen per ongeluk beschadigen, wordt dit niet vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Dus als je dacht dat alle ongelukjes in het gezin gedekt zouden zijn door deze verzekering, is dat niet het geval. Schade binnen het gezin valt buiten de dekking.

Eigen bezittingen ook niet gedekt

Een punt dat vaak verkeerd wordt begrepen over de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is dat deze geen schade dekt aan je eigen spullen. Dus als je bijvoorbeeld je eigen iPhone kapot maakt, zal de verzekering dat niet vergoeden. Er zijn veel verschillende aanbieders van deze verzekering en de voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar ook goed naar wat er wel en niet gedekt wordt. Overweeg daarnaast ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

5/5 - (6 stemmen)
Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo