Niets zo vervelend als na een fijne vakantie of roadtrip een brief op de mat te vinden met een boete uit het buitenland. Verkeersboetes in het buitenland kunnen flink oplopen en soms zelfs onverwachts komen. Andere verkeersregels, onbekende snelheidslimieten en onduidelijke borden zorgen ervoor dat je onbewust de fout ingaat. Gelukkig kun je veel doen om deze financiële dompers te voorkomen. Verder kan een rechtsbijstandverzekering je soms helpen als je toch een verkeersboete in het buitenland krijgt. Hier zijn een paar tips om boetes te vermijden en om te weten wat je moet doen als je er toch een ontvangt.
Ken de verkeersregels van je vakantieland
Elk land heeft zijn eigen verkeersregels en die kunnen flink verschillen van wat je gewend bent. In sommige landen gelden er strengere snelheidslimieten, je mag in bepaalde steden niet zomaar een milieuzone inrijden en er zijn landen waar je verplicht een alcoholtest in de auto moet hebben. Voor je vertrekt, is het verstandig om de belangrijkste regels van je bestemming en doorreislanden te checken. In Frankrijk, Italië en Spanje zijn de verkeersregels bijvoorbeeld strikter dan in Nederland. En in Zwitserland kunnen de boetes voor te hard rijden enorm oplopen.
Let op snelheidslimieten en flitspalen
Eén van de meest voorkomende verkeersboetes in het buitenland is een snelheidsovertreding. Veel Europese landen hanteren lagere snelheidslimieten dan Nederland en hebben daarnaast een uitgebreid netwerk van flitspalen. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld op honderden locaties gebruikgemaakt van trajectcontroles en in Italië zijn er talloze automatische camera’s die je snelheid registreren. Rijd je in Duitsland? Houd er dan rekening mee dat op sommige stukken van de Autobahn wél een snelheidslimiet geldt, ook al denk je misschien dat je onbeperkt mag rijden.
Vermijd boetes in milieuzones
Steeds meer steden in Europa hebben milieuzones waarin alleen bepaalde voertuigen mogen rijden. In Parijs, Madrid en Londen heb je bijvoorbeeld een speciale milieusticker of vergunning nodig om het centrum in te mogen. Als je zonder vergunning een milieuzone inrijdt, krijg je vrijwel altijd een boete. Het vervelende is dat deze boetes vaak pas maanden later op je deurmat vallen. Wil je verkeersboetes in het buitenland voorkomen? Check dan van tevoren of je een milieusticker nodig hebt en regel deze ruim op tijd.
Verkeersboetes in het buitenland door tolwegen en vignetten
In veel landen moet je tol betalen of een vignet aanschaffen om op bepaalde wegen te mogen rijden. In Oostenrijk en Zwitserland is een vignet verplicht voor de snelwegen, terwijl je in Frankrijk, Spanje en Italië vaak bij tolpoortjes moet betalen. Rij je zonder vignet of negeer je een tolbetaling? Dan loop je een grote kans op een boete. Zorg ervoor dat je altijd weet welke tolwegen je tegenkomt en hoe je ervoor betaalt, zodat je geen onnodige kosten maakt.
Wat als je toch een verkeersboete in het buitenland krijgt?
Het kan natuurlijk gebeuren dat je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een verkeersboete in het buitenland krijgt. In veel gevallen wordt de boete naar je huisadres gestuurd en heb je een bepaalde tijd om te betalen. Het is belangrijk om dit serieus te nemen, want buitenlandse boetes kunnen vaak in Nederland worden geïnd. Daarnaast kunnen er extra kosten worden toegevoegd als je te laat betaalt.
Kan je rechtsbijstandverzekering je helpen bij verkeersboetes in het buitenland?
Een verkeersboete in het buitenland kan onterecht zijn of zelfs onduidelijk geformuleerd. In dat geval kan je rechtsbijstandverzekering mogelijk ondersteuning bieden. Sommige rechtsbijstandverzekeringen hebben een verkeersrechtsbijstandmodule waarmee ze je helpen bij bezwaarprocedures of juridisch advies geven als je denkt dat de boete onterecht is. Let wel op, want boetes zelf worden nooit vergoed, maar juridische hulp bij een onterechte verkeersboete in het buitenland kan een groot verschil maken. Het is dus verstandig om te controleren of je verzekering deze dekking biedt voordat je op reis gaat.
Betaal boetes op tijd en voorkom problemen
Als je een verkeersboete in het buitenland ontvangt, is het slim om deze zo snel mogelijk te betalen als je erkent dat je fout zat. Veel landen hanteren een korting bij snelle betaling. In Italië en Spanje krijg je bijvoorbeeld korting als je binnen een paar dagen betaalt. Betaal je niet op tijd? Dan kan de boete flink oplopen en uiteindelijk worden geïnd via een incassobureau in Nederland. Sommige landen hanteren zelfs boetes ter plekke. In Zwitserland en Oostenrijk kan de politie je direct laten betalen als je staande wordt gehouden.