Concurrentiebeding

Je staat er wellicht niet bij stil, maar als werknemer kunnen je ook bepaalde beperkingen opgelegd worden. Een daarvan is bijvoorbeeld het concurrentiebeding. Dit is een beding dat in werking treedt als een arbeidsovereenkomst beëindigd wordt.

Nog geen rechtsbijstandverzekering? Regel het nu en kies voor de module Inkomen als je in de toekomst hulp wilt krijgen voor problemen rondom werk en uitkering:
Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.

Een concurrentiebeding beperkt jou als werknemer in het vervolg van jouw carrière

Een concurrentiebeding beperkt jou als werknemer. De werknemer mag als sprake is van een concurrentiebeding namelijk na het eindigen van de arbeidsovereenkomst bepaalde werkzaamheden binnen bepaalde branches niet uit mag voeren.  Dit geldt vooral als er sprake is van directe concurrentie van de (oud) werkgever. Werk je bijvoorbeeld bij een krant, dan mag je na het einde van een dienstverband net zomaar overstappen naar de concurrent als sprake is van een concurrentiebeding.

Niet nakomen kan je zomaar een hoge boete opleveren

Het concurrentiebeding kan breder zijn. Zo kan er in het beding opgenomen zijn dat jij als (oud) werknemer geen contact mag leggen met bepaalde personen en bedrijven die een relatie hebben met jouw (oud) werkgever. Als jij dit beding niet nakomt, dan kan dit resulteren in een boete die opgelegd wordt door de (oud) werkgever. Als het om het concurrentiebeding gaat, dan heeft dit alleen betrekking op meerderjarige werknemers. Voorts geldt dat een concurrentiebeding altijd schriftelijk vastgelegd dient te worden en dat een dergelijk beding alleen geldt als er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Zo kunnen zomaar conflicten ontstaan

Het moge duidelijk zijn; over de naleving van het beding kunnen best wel eens conflicten ontstaan. Het is in dat kader belangrijk dat je op de juiste wijze juridisch ondersteund wordt. Dit vooral ook omdat de boetes die gelden bij niet naleven van het beding best hoog kunnen zijn. Heb je een rechtsbijstandverzekering, dan ben je verzekerd van de beste juridische ondersteuning.

Vergelijk hier de aanbieders van een rechtsbijstandverzekering

Op deze website kun je de verschillende aanbieders van rechtsbijstandverzekeringen prima met elkaar vergelijken. Kies voor de module ‘werk’ en kies die verzekeraar die het best aansluit bij jouw specifieke wensen en eisen. Voorts vind je hier andere onafhankelijke informatie die te maken hebben met juridische ondersteuning bij een arbeidsconflict.

Wat is een concurrentiebeding precies?

Dit is een beding waarbij de werknemer beperkingen na het einde van het arbeidscontract wordt opgelegd. Een concurrentiebeding dient opgenomen te zijn in de arbeidsovereenkomst en dient dus vooraf duidelijk te zijn.

Wat gebeurt er bij niet naleving van het beding?

Wanneer het concurrentiebeding niet nageleefd wordt, dan kan je als (oud) werknemer een hoge boete opgelegd worden. Is dat aan de orde, schakel dan meteen de rechtsbijstandverzekering in die je afgesloten hebt. Dit doe je ook als er geen sprake is van CAO naleving.

Wat heeft Rechtsbijstandverzekering.nl je zoal te bieden?

Op deze website kun je de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Zo maak je altijd een juiste keuze. Vergeet niet in dit geval wel voor de aanvullende module ‘werk’ te kiezen.

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo