Als timmerman begrijp je als geen ander hoe belangrijk precisie en vakmanschap zijn. Elke dag ben je bezig met het nauwkeurig meten, zagen en afwerken van hout tot in perfectie. Maar zelfs de meest ervaren vakman kan te maken krijgen met klanten die weigeren te betalen of meningsverschillen over het geleverde werk hebben. En wat als je onverwachts betrokken raakt bij een juridische kwestie? Dat is waar de rechtsbijstandverzekering van pas komt. Het biedt bescherming in situaties die je als timmerman liever vermijdt, maar die toch kunnen gebeuren.
“Als timmerman kun je niet zonder een hamer, zaag en… een goede rechtsbijstandverzekering.”
— Kasper, expert rechtsbijstandverzekeringen
De ideale zaagsnede in juridische kwesties
Voor timmermannen is de zakelijke rechtsbijstandverzekering van DAS de beste keuze. Bij DAS is hulp bij incasso standaard inbegrepen, iets wat bij veel andere zakelijke aanbieders ontbreekt. Of je nu een zzp’er bent of eigenaar van een timmerbedrijf (mkb’er), bij DAS kun je terecht voor een verzekering die past bij jouw situatie. Naast de DAS rechtsbijstandverzekering zijn er ook andere zakelijke rechtsbijstandverzekeringen die interessant kunnen zijn voor jou. Voor een overzicht van alle mogelijkheden, lees hier meer.
Juridische splinters voor timmermannen
1. Geschillen over contracten
Als timmerman sluit je regelmatig contracten af met je klanten of leveranciers. Soms kunnen er meningsverschillen ontstaan over de interpretatie van deze contracten, zoals de kwaliteit van het geleverde werk of de materialen, de nakoming van afspraken, of de tijdlijnen voor de voltooiing van een project. Deze geschillen kunnen escaleren en leiden tot juridische stappen. Je kunt hierbij denken aan de volgende voorbeelden:
- Onenigheid over de kwaliteit van gebruikte materialen bij de bouw van een huis.
- Geschillen over de afwerking van maatwerk meubels die niet aan de verwachtingen van de klant voldoen.
- Verschillen in interpretatie van contractuele termijnen, zoals de opleverdatum van een verbouwing.
2. Aansprakelijkheidsclaims
In je werk als timmerman loop je het risico dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schade die tijdens de uitvoering van je werkzaamheden ontstaat. Dit kan variëren van materiële schade aan eigendommen van de klant tot letselschade als gevolg van ongevallen op de werkplek. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s en hoe je je ertegen kunt beschermen. Bijvoorbeeld:
- Schadeclaims als gevolg van het per ongeluk beschadigen van een waterleiding tijdens het verrichten van werkzaamheden.
- Aansprakelijkheid voor letsel van een klant of een voorbijganger veroorzaakt door rondvliegend hout of gereedschap.
- Claims wegens niet-naleving van veiligheidsnormen op de werkplaats.
3. Geschillen met onderaannemers
Als je met onderaannemers werkt, kunnen er geschillen ontstaan over de uitgevoerde werkzaamheden, betalingen, of naleving van de onderling afgesproken voorwaarden. Dit kan complicaties veroorzaken in de projecten waar je aan werkt en kan leiden tot juridische stappen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Geschillen over de kwaliteit van het werk geleverd door de onderaannemer, zoals slecht geïnstalleerde kozijnen.
- Onenigheid over betalingen of niet-nakoming van contractuele afspraken met onderaannemers.
- Conflicten over de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden bij projecten die vertraging oplopen of waarbij fouten zijn gemaakt.
Voor meer informatie over de risico’s die je als timmerman loopt en hoe je je hier tegen kunt beschermen, kun je ook terecht op de website van de NBVT, de brancheorganisatie voor de timmerindustrie.
Waarom elke timmerman een rechtsbijstandverzekering zou moeten hebben
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Juridische hulp bij conflicten | De kosten |
Hulp bij incasso | Er kunnen uitzonderingen gelden |
Focus op je werk |
Voordeel: juridische hulp bij conflicten
Als timmerman krijg je soms te maken met klanten die niet tevreden zijn of afspraken niet nakomen. Dan is het handig om iemand te hebben die je helpt met het juridische deel. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering krijg je hulp van experts die weten hoe ze jouw probleem het beste kunnen aanpakken. Zo kun jij je blijven richten op wat je het liefst doet: prachtige dingen maken van hout, zonder je zorgen te hoeven maken over juridische zaken.
Voordeel: hulp bij incasso
Niets is zo vervelend als klanten die niet betalen. Voor jou als timmerman is het belangrijk dat je betalingen op tijd binnenkrijgen, zodat je materialen kunt kopen en van je werk kunt leven. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering krijg je hulp bij incasso. Dit betekent dat als iemand niet betaalt, er een team klaarstaat om ervoor te zorgen dat jouw facturen alsnog betaald worden. Bij DAS is dit standaard inbegrepen. Controleer bij andere verzekeringen goed of dit er wel onder valt.
Voordeel: focus werk
Als timmerman wil je je vooral focussen op je werk: het maken van mooie en stevige constructies. Juridische problemen kunnen voor veel afleiding zorgen. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering hoef je je geen zorgen te maken over juridische zaken. Zo kun je je volledig richten op je werk en zorgen dat elke klus perfect wordt uitgevoerd, terwijl een team van juristen voor je klaarstaat als het nodig is.
Nadeel: de kosten
Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kost geld, dat klopt. Maar stel je eens voor wat een juridisch probleem je kan kosten zonder verzekering. Advocaatkosten kunnen oplopen tot wel € 200,- per uur! Die vaste lage maandpremie is dan ineens een stuk aantrekkelijker, vooral als je bedenkt dat je als timmerman deze kosten zakelijk kunt aftrekken. Zo valt de prijs van de verzekering eigenlijk best mee.
Nadeel: er kunnen uitzonderingen gelden
Het is waar, niet elk probleem valt onder de dekking van een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Soms zijn er uitzonderingen, zoals bepaalde types conflicten of situaties die ontstaan tijdens de wachttijd van de verzekering. Dit klinkt misschien lastig, maar bedenk wel dat je bij DAS geen last hebt van beperkte financiële dekking, iets wat bij veel andere verzekeraars wel een issue kan zijn. Goed om te weten, zodat je altijd de beste keuze voor jouw timmerbedrijf maakt.