Als je stratenmaker bent, ben je eigenlijk de architect van de weg. Jij bent degene die de paden gladstrijkt waarop het dagelijkse leven zich afspeelt. Je werk is zwaar, uitdagend en brengt je vaak in contact met zowel opdrachtgevers als onderaannemers. Maar wat gebeurt er als er meningsverschillen ontstaan over een project? Of als een klant weigert te betalen voor het zorgvuldig gelegde plaveisel? Daarom is een rechtsbijstandverzekering geen luxe, maar een noodzaak. Het biedt bescherming bij juridische geschillen, zodat je je kunt concentreren op waar je goed in bent.
“Stratenmakers, zorg voor een stevige hamer en een slimme rechtsbijstand. Want zelfs de gladste wegen kunnen juridische hobbels hebben!”
— Kasper, expert rechtsbijstandverzekeringen
Geplaveide weg naar zekerheid
Voor stratenmakers is de zakelijke rechtsbijstandverzekering van DAS de stevige ondergrond die je nodig hebt. Met DAS ben je verzekerd van hulp bij incasso, wat geen overbodige luxe is wanneer klanten het laten afweten bij de betaling. Dit is iets wat veel andere zakelijke aanbieders niet standaard bieden. Of je nu een zzp’er bent die zijn weg baant of een mkb’er die aan de weg timmert met een groter bedrijf, DAS heeft een passende verzekering voor jou. Naast DAS zijn er ook andere wegen die naar Rome leiden. Voor een overzicht van alle zakelijke rechtsbijstandverzekeringen, lees hier meer.
Geen straat te gek, maar let op (juridische) hobbels
1. Geschillen over contracten
Als stratenmaker werk je aan diverse projecten, van kleine paden tot grote openbare pleinen. Soms zijn er meningsverschillen over de contracten, zoals wat het werk precies inhoudt, welke materialen gebruikt moeten worden, of wanneer het af moet zijn. Dit kan leiden tot problemen met opdrachtgevers over de voorwaarden van het contract. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Onenigheid over de kwaliteit van het geleverde werk, zoals wanneer de gebruikte stenen niet voldoen aan de afgesproken specificaties.
- Geschillen over vertragingen in de oplevering, waarbij slecht weer of leveringsproblemen van materialen een rol kunnen spelen.
- Verschillen in interpretatie van de contractvoorwaarden, bijvoorbeeld wat er onder ’tijdig opleveren’ wordt verstaan.
2. Aansprakelijkheidsclaims
Tijdens en na het voltooien van je projecten kunnen er momenten zijn waarop je verantwoordelijk wordt gehouden voor schade. Dit kan uiteenlopen van schade aan nabijgelegen eigendommen tot letsel door ongelukken op de werkplek. Deze claims kunnen je bedrijf en financiën sterk beïnvloeden. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Schadeclaims vanwege verzakkingen na de aanleg van een nieuwe bestrating, die leiden tot schade aan omliggende structuren.
- Aansprakelijkheidsclaims voor ongevallen van voorbijgangers veroorzaakt door slecht beveiligde werkgebieden.
- Claims van klanten voor schade aan ondergrondse leidingen of kabels tijdens graafwerkzaamheden.
3. Overtredingen van vergunningen en regelgeving
Bij het uitvoeren van werkzaamheden als stratenmaker moet je voldoen aan lokale bouwregels en vergunningen. Soms wordt hier bewust of onbewust van afgeweken, wat kan leiden tot boetes of zelfs het moeten aanpassen of verwijderen van al voltooid werk. Hier zijn voorbeelden van mogelijke situaties:
- Boetes voor het niet naleven van de voorschriften voor het gebruik van de openbare ruimte tijdens werkzaamheden.
- Conflicten over de hoogte of breedte van aangelegde trottoirs die niet overeenkomen met de verleende vergunning.
- Geschillen over het niet correct afvoeren van bouwafval, leidend tot milieu-inbreuken.
Je kunt ook terecht op de website van de Vereniging Straatwerk.
Waarom een zakelijke rechtsbijstandverzekering top is voor stratenmakers
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Juridische hulp bij conflicten | De verzekering kost geld |
Incasso hulp inbegrepen | Er kan een wachttijd gelden |
Voorkom afleiding |
Voordeel: juridische hulp bij conflicten
Als stratenmaker zet je je volop in en ben je trots op je werk. Maar wat als er plotseling een conflict ontstaat? Misschien met een leverancier die niet levert wat je hebt besteld, of een klant die niet betaalt. Dan is het handig om juridische hulp te hebben. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering sta je er niet alleen voor. Je krijgt professionele hulp om het conflict op te lossen.
Voordeel: incasso hulp inbegrepen
Het is erg vervelend om achter je geld aan te moeten gaan. Als stratenmaker is het belangrijk dat je betaald wordt voor je inzet. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je hulp bij het innen van geld. Dit betekent dat als een klant niet betaalt, je hulp krijgt om alsnog je geld te krijgen. Bij DAS is dit standaard inbegrepen. Bij andere verzekeraars moet je hier soms extra voor betalen. Zo kun je zonder zorgen doorgaan met je volgende project.
Voordeel: Voorkom afleiding
Voor stratenmakers zoals jij is er niets belangrijker dan je kunnen concentreren op je werk. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering hoef je je geen zorgen te maken over juridische problemen. Je weet dat, mocht er iets gebeuren, je ondersteuning krijgt. Dit betekent minder stress en meer tijd om je te focussen op wat echt belangrijk is: het aanleggen van de perfecte straat of het creëren van een mooi plein.
Nadeel: de verzekering kost geld
We weten allemaal: elke cent telt, zeker in de wereld van stratenmakers. Het idee dat een zakelijke rechtsbijstandverzekering elke maand geld kost, kan je misschien laten twijfelen. Maar bedenk wel: de kosten van een juridisch traject kunnen enorm oplopen, vaak tot wel € 200,- per uur voor een advocaat! Een vast, laag maandbedrag voor je verzekering is dan eigenlijk een koopje. Bovendien zijn deze kosten zakelijk aftrekbaar, wat het weer wat goedkoper maakt.
Nadeel: er kan een wachttijd gelden
Als je net een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, moet je soms een tijdje wachten voordat je er gebruik van kunt maken. Dit noemen we een wachttijd. Voor stratenmakers kan dit lastig zijn, vooral als je meteen hulp nodig hebt bij een conflict of incasso. Maar geduld wordt beloond: deze periode zorgt ervoor dat je later volledige ondersteuning krijgt. En eerlijk gezegd, een beetje geduld is toch niet te veel gevraagd voor de zekerheid die je ervoor terugkrijgt?