Rechtsbijstandverzekering voor steigerbouwers

Als steigerbouwer sta je elke dag letterlijk en figuurlijk op grote hoogte. Je bouwt aan de basis waarop anderen verder kunnen. Maar met die hoogtes komen ook de risico’s. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en een meningsverschil over de veiligheid of kwaliteit van je werk kan soms net zo hoog oplopen als de steigers die je bouwt. Daarom is een rechtsbijstandverzekering geen overbodige luxe. Het biedt je zekerheid in onzekere situaties en staat je bij wanneer juridische conflicten de kop opsteken. Want eerlijk gezegd, je staat liever stevig met beide benen op de grond, dan dat je wiebelt op grote hoogte zonder vangnet.

“Ook voor steigerbouwers kan juridische wind hard waaien. Zorg dat je standvast blijft met een goede rechtsbijstandverzekering.”
— Kasper, expert rechtsbijstandverzekeringen

Jouw steiger naar zekerheid

Voor steigerbouwers zoals jij is de zakelijke rechtsbijstandverzekering van DAS de ideale partner op juridisch vlak. Met deze verzekering sta je sterk in je schoenen, ook op juridisch gebied. DAS biedt hulp bij incasso als standaard onderdeel van hun pakket, iets wat niet bij elke zakelijke aanbieder het geval is. Dus, of je nu een zzp’er bent die hoog in de lucht werkt of een mkb’er met een team van steigerbouwers, DAS heeft een passende verzekering voor jou. En laten we eerlijk zijn, een beetje hulp bij het incasseren is nooit weg, vooral niet als je hoog van de toren blaast over de kwaliteit van je werk. Naast de DAS rechtsbijstandverzekering, lees hier over andere zakelijke rechtsbijstandverzekeringen die mogelijk ook interessant zijn voor jou.

Juridische evenwichtskunsten in de steigerbouw

1. Geschillen over arbeidsveiligheid

Tijdens het opzetten van de gigantische metalen structuren waar jij als steigerbouwer dagelijks mee werkt, kan veiligheid een groot punt van zorg worden. De fysieke risico’s die bij deze taak komen kijken, zijn niet gering. Een kleine fout kan al leiden tot grote ongelukken, en dit is waar juridische kwesties om de hoek komen kijken. Arbeidsveiligheid is streng gereguleerd, en als er iets misgaat, kan je bedrijf aansprakelijk worden gesteld. Dit kan leiden tot claims, geschillen en soms zelfs rechtszaken. Je kunt hierbij denken aan de volgende voorbeelden:

  • Situaties waarbij de gebruikte materialen niet voldoen aan de veiligheidsnormen, wat resulteert in ongevallen.
  • Incidenten waarbij de steigers incorrect zijn gemonteerd door een gebrek aan duidelijke instructies of opleiding, met valpartijen tot gevolg.
  • Claims van derden die schade lijden door vallend gereedschap of materialen van de steiger.

2. Contractuele geschillen

Als steigerbouwer werk je vaak op basis van contracten. Hierin staan de afspraken over de te verrichten werkzaamheden, de deadlines en de betalingen. Echter, misverstanden en meningsverschillen over de interpretatie van deze contracten kunnen leiden tot juridische geschillen. Vooral bij grote projecten, waar meerdere partijen betrokken zijn, kunnen de belangen sterk uiteenlopen. Dit kan resulteren in aanzienlijke vertragingen en extra kosten. In dergelijke gevallen kun je te maken krijgen met voorbeelden zoals:

  • Geschillen over de kwaliteit van het geleverde werk, waarbij de opdrachtgever beweert dat het niet aan de contractuele eisen voldoet.
  • Vertragingen bij de oplevering van de steigerconstructie, wat kan leiden tot boetes of schadeclaims.
  • Verschil in de omvang van het werk, waarbij extra taken worden uitgevoerd die niet zijn opgenomen in het contract.

3. Aansprakelijkheidskwesties

Als steigerbouwer ben je niet alleen verantwoordelijk voor het bouwen van steigers, maar ook voor de veiligheid rondom de steiger tijdens het gebruik ervan. Als er ongevallen gebeuren met werknemers of voorbijgangers als gevolg van een verkeerd opgebouwde of slecht onderhouden steiger, kan jouw bedrijf aansprakelijk worden gesteld. Dit kan leiden tot forse schadeclaims. Denk hierbij aan:

  • Ongevallen waarbij werknemers van hoogte vallen door ontbrekende veiligheidsmaatregelen.
  • Incidenten waarbij voorbijgangers letsel oplopen door materiaal dat van de steiger valt.
  • Schade aan naburige eigendommen door het instorten of omvallen van steigerconstructies.

Voor meer informatie over de risico’s die je loopt als steigerbouwer, kun je ook terecht op de website van de brancheorganisatie VSB (Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven).

Waarom een rechtsbijstandverzekering jou als steigerbouwer uit de brand helpt

VoordelenNadelen
Professionele hulp bij problemenDe kosten
Hulp bij incassoEr geldt mogelijk een wachttijd
Voorkom afleiding

Voordeel: professionele hulp bij problemen

Als steigerbouwer heb je genoeg aan je hoofd. Letterlijk, want je werkt vaak hoog in de lucht. Maar wat als je op de grond juridische problemen tegenkomt? Misschien heb je een meningsverschil met een leverancier over de kwaliteit van materialen of een conflict met een opdrachtgever over betalingen. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering staat voor je klaar met juridisch advies en ondersteuning. Dit betekent dat je je kunt focussen op het veilig bouwen van steigers, terwijl experts je helpen met de juridische rompslomp.

Voordeel: hulp bij incasso

Het is geen geheim dat steigerbouwers hard werken voor hun geld. Maar soms kan het krijgen van betalingen net zo lastig zijn als het beklimmen van een ingewikkelde steiger. Hier komt de rechtsbijstandverzekering met incassohulp van pas. Bij DAS is dit standaard inbegrepen, maar bij andere verzekeringen moet je goed opletten of je extra moet betalen voor deze dekking. Het zorgt ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt, zonder dat je zelf achter elke te laat betalende klant aan moet gaan.

Voordeel: voorkom afleiding

Als steigerbouwer is je specialiteit het bouwen van veilige en sterke constructies. Je wilt je niet druk hoeven maken over juridische kwesties of het innen van betalingen. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering neemt deze zorgen weg. Dit betekent meer tijd en energie voor waar je echt goed in bent: steigers bouwen die stevig staan. En minder nachten waarin je wakker ligt vanwege juridische problemen of onbetaalde rekeningen.

Nadeel: de kosten

Laten we eerlijk zijn, elke maand een bedrag afstaan voor een verzekering klinkt misschien niet als muziek in de oren van een hardwerkende steigerbouwer. Maar bedenk wel, de kosten van een juridisch conflict kunnen enorm oplopen. Advocaatkosten beginnen vaak bij € 200,- per uur. De relatief lage maandpremie is een investering in jouw zakelijke rust en zekerheid. Bovendien, omdat het een zakelijke uitgave betreft, kun je de premie fiscaal aftrekken. Zo voelt die maandelijkse premie een stuk lichter.

Nadeel: er geldt mogelijk een wachttijd

Wachttijd bij een verzekering is zoals wachten op materiaal op de bouwplaats: niet ideaal. Het kan zijn dat je pas na een bepaalde periode gebruik kunt maken van je rechtsbijstandverzekering. Dit is bedoeld om te voorkomen dat mensen pas een verzekering nemen wanneer ze al een conflict hebben. Het goede nieuws? Terwijl je wacht, kun je alvast profiteren van juridisch advies en bouwen aan een veilige werkomgeving. Zo ben je goed voorbereid, mocht er onverhoopt toch iets gebeuren.

4.1/5 - (8 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Bronnen

De informatie op deze pagina is voor het laatst geupdated op 29-03-2024. Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd: