Als schoonmaker zorg je elke dag voor schone en prettige ruimtes waar mensen wonen, werken en ontspannen. Je werk is onmisbaar, maar niet zonder risico’s. Stel je voor, je wordt beschuldigd van schade die je niet hebt veroorzaakt of je krijgt te maken met onbetaalde facturen. Het zijn situaties waar je liever niet aan denkt, maar die wel kunnen gebeuren. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan dan een redder in nood zijn. Want laten we eerlijk zijn, een beetje juridische steun kan geen kwaad wanneer je je vooral wilt richten op het schoonmaken en niet op de rompslomp eromheen.
“Zelfs in de schoonmaakbranche, waar je dagelijks stof tot nadenken hebt, kan een juridisch geschil ontstaan.”
— Kasper, expert rechtsbijstandverzekeringen
Geen vlekje op je reputatie met de juiste verzekering
Voor schoonmakers is de zakelijke rechtsbijstandverzekering van DAS de schoonste keuze. Bij DAS hulp is incasso standaard inbegrepen, iets wat bij veel andere zakelijke aanbieders zomaar over het hoofd gezien kan worden. En we weten allemaal dat een onbetaalde factuur een grotere smet op je werkdag kan zijn dan de hardnekkigste koffievlek. Zowel zzp’ers als mkb’ers in de schoonmaakbranche kunnen bij DAS terecht voor juridische steun. Naast de DAS rechtsbijstandverzekering zijn er ook andere zakelijke rechtsbijstandverzekeringen die interessant kunnen zijn. Voor een overzicht van alle mogelijkheden, bekijk deze pagina.
Als schoonmaker kom je voor glanzende uitdagingen te staan
1. Geschillen over werkzaamheden
Als schoonmaker kun je te maken krijgen met geschillen over de kwaliteit of omvang van je werkzaamheden. Je doet je best om alles blinkend schoon te krijgen, maar soms ziet de klant dat anders. Misschien vinden ze dat je niet alles hebt schoongemaakt wat was afgesproken, of ze zijn niet tevreden over hoe schoon het is. Je kunt dan in een lastige situatie terechtkomen waarbij je moet bewijzen dat je je werk goed hebt gedaan. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Klachten over niet schoongemaakte ruimtes die wel op de lijst stonden, zoals vergeten hoekjes of specifieke afdelingen binnen een bedrijf.
- Geschillen over de kwaliteit van schoonmaak in specifieke ruimtes zoals keukens of badkamers, waarbij je klant hogere eisen stelt dan wat realistisch is.
- Onenigheid over de frequentie van schoonmaakwerkzaamheden, bijvoorbeeld als een klant beweert dat je minder vaak bent langsgekomen dan afgesproken.
2. Contractuele geschillen
Contractuele geschillen komen ook vaak voor in het leven van een schoonmaker. Misschien zijn er onduidelijkheden in het contract over de uit te voeren taken, of zijn er meningsverschillen over de looptijd en opzegvoorwaarden van het contract. Het is essentieel om duidelijke afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen, maar soms kan er alsnog discussie ontstaan. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Onduidelijkheden over welke schoonmaaktaken wel of niet inbegrepen zijn in het contract, zoals het verschil tussen regulier onderhoud en dieptereiniging.
- Geschillen over de opzegtermijn van het contract, bijvoorbeeld als een klant het contract eerder wil beëindigen dan afgesproken.
- Discussies over prijsaanpassingen tijdens de contractperiode, vooral als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over het indexeren van prijzen.
3. Aansprakelijkheidskwesties
Als schoonmaker kun je ook te maken krijgen met aansprakelijkheidskwesties. Stel je voor dat er per ongeluk schade ontstaat tijdens het schoonmaken, zoals een gebroken ruit of een beschadigde vloer. Dan kan er een discussie ontstaan over wie verantwoordelijk is voor de schade. Het is belangrijk om goed verzekerd te zijn, maar het is nog beter om dit soort situaties te voorkomen. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Schade aan eigendommen van de klant, zoals een kostbare vaas die omvalt tijdens het afstoffen.
- Wateroverlast veroorzaakt door het verkeerd gebruik van schoonmaakapparatuur, met schade aan het gebouw als gevolg.
- Ongevallen waarbij medewerkers van de klant uitglijden op een net gewassen vloer en letsel oplopen.
Voor meer informatie over de risico’s die je loopt als schoonmaker en hoe je je daartegen kunt wapenen, kun je ook terecht op de website van de brancheorganisatie Schoonmaken is een Vak (SIEV).
Waarom een rechtsbijstandverzekering top is voor schoonmakers
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Online snel geregeld | De verzekering kost maandelijks geld |
Professionele hulp bij conflicten | Er kan een beperkte financiële dekking gelden |
Focus op je dagelijkse werkzaamheden |
Voordeel: Online snel geregeld
Als schoonmaker werk je hard en wil je natuurlijk ook dat je hiervoor op tijd betaald krijgt. Maar wat als een klant niet betaalt? Dan is het fijn om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het incasseren van jouw geld. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering heb je die zekerheid. Vooral bij DAS zit dit standaard inbegrepen. Bij andere verzekeringen moet je goed kijken of dit er wel onder valt, anders betaal je misschien extra.
Voordeel: professionele hulp bij conflicten
Als schoonmaker kun je in verschillende situaties belanden waarin juridische hulp geen overbodige luxe is. Stel je voor, je krijgt een ongeluk tijdens het werk of er is onenigheid over een contract. Dan is het goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat je juridische bijstand krijgt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kosten.
Voordeel: focus op je dagelijkse werkzaamheden
Met al het poetsen, schrobben en boenen heb je als schoonmaker al genoeg aan je hoofd. Het laatste waar je op zit te wachten zijn juridische problemen die je aandacht van het werk afleiden. Gelukkig zorgt een zakelijke rechtsbijstandverzekering ervoor dat je je kunt focussen op je werk, terwijl juridische zaken voor je worden afgehandeld.
Nadeel: de verzekering kost maandelijks geld
Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kost geld. Maar weet je wat nog duurder is? Een advocaat inschakelen zonder verzekering. Die kosten kunnen al snel oplopen tot € 200,- per uur! Dus ja, je betaalt een vaste, lage maandpremie, maar dat is niets vergeleken met de potentiële kosten van een juridisch traject. Bovendien is het een zakelijke uitgave, wat betekent dat je de premie zakelijk/fiscaal kunt aftrekken. Zo wordt het hebben van een verzekering nog aantrekkelijker.
Nadeel: er kan een beperkte financiële dekking gelden
Het is waar, bij sommige verzekeraars is er een limiet aan hoeveel ze uitbetalen in geval van juridische bijstand. Dit kan een uitdaging zijn, vooral als je te maken krijgt met een groot conflict. Gelukkig biedt DAS een oplossing met hun onbeperkte dekkingsmogelijkheden. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het bereiken van een limiet en je volledig kunt focussen op jouw werk, wetende dat je volledig gedekt bent.