In je dagelijkse werk als psychiater ben je een steunpilaar voor mensen die door moeilijke tijden gaan. Je analyseert, behandelt en luistert naar hen. Maar wat als je zelf in een juridisch conflict belandt, of als een behandeling niet het verwachte resultaat geeft en je geconfronteerd wordt met een claim? Vooral in een vakgebied waar emotionele en mentale belangen groot zijn, kunnen de risico’s dat ook zijn. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan dan je beste vriend zijn, net zoals jij dat voor je patiënten bent. Want zelfs de meest ervaren psychiater kan situaties meemaken waarin juridische hulp onmisbaar is.
“Als psychiater ontrafel je gedachtes. Met een rechtsbijstandverzekering bescherm je jezelf tegen vervelende juridische gedachtes.”
— Kasper, expert rechtsbijstandverzekeringen
Geestelijke gemoedsrust met DAS
Voor psychiaters zoals jij, is de zakelijke rechtsbijstandverzekering van DAS een goede keuze. Niet alleen omdat je dan standaard hulp bij incasso krijgt. Maar ook omdat DAS begrijpt dat zowel zelfstandigen (zzp’ers) als kleine bedrijven (mkb’ers) in de zorgsector speciale behoeften hebben. Of je nu een eigen praktijk hebt of een grotere kliniek runt, DAS heeft de kennis om je te helpen. En hoewel de DAS rechtsbijstandverzekering goed is, zijn er ook andere zakelijke rechtsbijstandverzekeringen die het overwegen waard zijn. Voor een overzicht van alle opties, lees hier meer.
Juridische hersenkrakers voor de psychiater
1. Beroepsgeheim versus meldplicht
Als psychiater kom je dagelijks in aanraking met vertrouwelijke informatie van je patiënten. Het delicate evenwicht tussen beroepsgeheim en de meldplicht bij vermoedens van ernstig gevaar voor je patiënt of anderen kan een juridisch mijnenveld zijn. Je moet beslissingen nemen die niet alleen ethisch verantwoord zijn, maar ook juridisch onderbouwd. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Het inschatten van risico’s bij een patiënt die dreigt met zelfbeschadiging of schade aan anderen, zonder het beroepsgeheim te schenden.
- De omgang met informatie over kindermishandeling of huiselijk geweld, die tijdens een therapiesessie naar voren komt.
- Het melden van een dreigend gevaar voor de openbare veiligheid, terwijl je de privacy van je patiënt respecteert.
2. Grenzen van de behandeling
De grenzen van wat ethisch en juridisch toelaatbaar is binnen de psychiatrische behandeling kunnen vaag zijn, vooral bij het toepassen van nieuwe of experimentele therapieën. Het is jouw verantwoordelijkheid om binnen de grenzen van de wet te blijven, terwijl je streeft naar de beste zorg voor je patiënten. Je kunt hierbij denken aan de volgende voorbeelden:
- Het navigeren door de juridische implicaties van het toepassen van niet-goedgekeurde medicatie of therapieën in specifieke gevallen.
- Het omgaan met aansprakelijkheidskwesties wanneer een behandeling niet het gewenste effect heeft of negatieve bijwerkingen veroorzaakt.
- De uitdagingen bij het verkrijgen van geïnformeerde toestemming voor behandelingen bij patiënten met beperkte wilsbekwaamheid.
3. Geschillen met zorgverzekeraars
Conflicten met zorgverzekeraars over de vergoeding van behandelingen zijn geen uitzondering. Het gaat hierbij niet alleen om de financiering, maar ook om het waarborgen van de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg voor je patiënten. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Het betwisten van beslissingen van zorgverzekeraars die bepaalde behandelingen of medicijnen niet willen vergoeden.
- De procedurele uitdagingen bij het indienen van claims en het onderbouwen van de noodzaak van specifieke behandelingen.
- Advocatuur voor patiëntenrechten in gevallen waarin de verzekering de toegang tot noodzakelijke psychiatrische zorg beperkt.
Als psychiater kun je ook terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) om te lezen welke risico’s je loopt. Bezoek NVvP voor meer informatie.
Waarom elke psychiater een rechtsbijstandverzekering moet hebben
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Juridische steun | De verzekering kost maandelijks geld |
Hulp bij incasso inbegrepen | Er kan een wachttijd gelden |
Focus op je werk |
Voordeel: juridische steun
Als psychiater krijg je soms te maken met situaties die je niet in je studieboeken tegenkwam. Denk aan conflicten met patiënten over behandelmethodes of onenigheid over de privacywetgeving. In zulke gevallen is het een enorme opluchting als je terug kunt vallen op juridische hulp. Deze hulp zorgt ervoor dat je je kunt blijven focussen op wat echt belangrijk is: de zorg voor je patiënten. Met een rechtsbijstandverzekering sta je er niet alleen voor en dat geeft een veilig gevoel. Zo kun jij je richten op het verbeteren van de geestelijke gezondheid van je cliënten, terwijl de experts zich buigen over de juridische rompslomp.
Voordeel: hulp bij incasso inbegrepen
Psychiaters hebben wel eens te maken met patiënten die niet betalen. Dat is vervelend, want je bent tenslotte geen bank. Hier komt de rechtsbijstandverzekering om de hoek kijken. Met hulp bij incasso worden onbetaalde rekeningen aangepakt, zodat jij je kunt concentreren op je werk. Bij DAS is dit standaard inbegrepen, maar het is slim om dit ook bij andere verzekeraars te checken. Niemand zit te wachten op extra kosten of gedoe, en deze dekking zorgt ervoor dat jouw financiën gezond blijven, net als je patiënten.
Voordeel: focus op je werk
Voor psychiaters is het essentieel om zich volledig op hun patiënten te kunnen concentreren. Gedoe met juridische zaken of financiële problemen kan enorm afleiden. Gelukkig biedt een zakelijke rechtsbijstandverzekering hier de oplossing. Het neemt de zorg voor deze problemen uit handen, zodat jij je kunt focussen op hetgeen waar je echt goed in bent: de mentale gezondheid van je cliënten. Een geruststellende gedachte, zodat je aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis kunt.
Nadeel: de verzekering kost maandelijks geld
Laten we eerlijk zijn, alles kost geld. Zo ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering. De kosten van de verzekering vallen in het niets vergeleken met de kosten van een juridisch traject. Advocaten vragen al snel € 200,- per uur. Daarnaast is de premie zakelijk aftrekbaar, wat het weer iets vriendelijker maakt voor je portemonnee. Dus, ja, het kost geld, maar het bespaart je mogelijk een fortuin en een hoop kopzorgen.
Nadeel: er kan een wachttijd gelden
Geduld is een schone zaak, ook als het aankomt op je rechtsbijstandverzekering. Er kan namelijk een wachttijd gelden voordat de dekking actief wordt. Dit is om te voorkomen dat men een verzekering afsluit vlak nadat een probleem zich voordoet. Voor psychiaters kan dit lastig zijn, vooral als je direct juridische hulp nodig hebt. Een beetje vooruitplannen doet wonderen. En onthoud, zodra de wachttijd voorbij is, ben je volledig gedekt.