Als plaatwerker ben je dagelijks bezig met het vormen, snijden en lassen van metalen platen tot onderdelen die essentieel zijn voor de bouw van machines, voertuigen en meer. Het is precies werk waarbij geen dag hetzelfde is. Maar wat als er iets misgaat? Wat als een levering niet voldoet aan de afgesproken kwaliteit of als er een conflict ontstaat met een opdrachtgever over het geleverde werk? Dan wil je niet dat jouw harde werk letterlijk in rook opgaat door langdurige en kostbare juridische processen. Daarom is een rechtsbijstandverzekering geen overbodige luxe voor jou als plaatwerker.
“Ook in staalharde sectoren kan juridische bijstand van goudwaarde zijn.”
— Kasper, expert rechtsbijstandverzekeringen
Staalsterke bescherming voor je werk
Voor plaatwerkers is de zakelijke rechtsbijstandverzekering van DAS de beste optie. Bij DAS zit hulp bij incasso standaard inbegrepen, iets wat bij veel andere aanbieders niet altijd het geval is. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken als klanten niet op tijd betalen. DAS snapt dat of je nu als zzp’er werkt of eigenaar bent van een bedrijf (mkb’er), je wilt focussen op het vakmanschap, niet op achterstallige betalingen. En vergeet niet, naast de rechtsbijstandverzekering van DAS, kunnen ook andere zakelijke rechtsbijstandverzekeringen interessant voor je zijn. Voor een overzicht van alle opties, lees hier meer over de verschillende verzekeringen.
Juridische deuken die je als plaatwerker kunt tegekomen
1. Geschillen over reparatiekwaliteit
Als plaatwerker ben je dagelijks bezig met het herstellen van voertuigen tot hun oorspronkelijke staat. Het komt echter voor dat klanten niet tevreden zijn met het resultaat. Dit kan leiden tot geschillen over de kwaliteit van de reparatie. Je streeft naar perfectie, maar soms ziet de klant dat anders. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Klanten die claimen dat de kleur van de nieuwe lak niet overeenkomt met het origineel, ook al heb je de kleurcode nauwkeurig gevolgd.
- Klachten over de afwerking, zoals een niet geheel glad oppervlak of kleine onregelmatigheden die zichtbaar zijn na de reparatie.
- Geschillen over de duur van de reparatie; soms duurt het langer dan verwacht of afgesproken, wat kan leiden tot ontevredenheid bij de klant.
2. Aansprakelijkheidsclaims
Tijdens je werkzaamheden kun je te maken krijgen met situaties waarbij derden schade claimen die zou zijn ontstaan door jouw handelen. Dit kan gaan om zowel materiële schade aan voertuigen als letselschade. Zulke claims kunnen een grote impact hebben op je bedrijf. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Claims van klanten die vinden dat hun voertuig meer schade heeft na jouw reparatie dan ervoor.
- Schadeclaims als gevolg van foutief herstelde voertuigen die daarna betrokken raken bij verkeersongevallen.
- Aansprakelijkheidsclaims van werknemers die letsel oplopen in de werkplaats door gebrek aan veiligheidsmaatregelen of -voorzieningen.
3. Geschillen over intellectueel eigendom
In de wereld van autoreparatie en -ontwerp kun je te maken krijgen met beschuldigingen van inbreuk op intellectueel eigendom. Dit kan vooral voorkomen bij het restaureren of aanpassen van voertuigen waarbij unieke ontwerpen of technieken worden gebruikt. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Conflicten over het gebruik van gepatenteerde technieken zonder toestemming van de patenthouder.
- Beschuldigingen van het kopiëren van unieke designelementen van klassieke of zeldzame voertuigen.
- Geschillen over het gebruik van handelsmerken of logo’s op onderdelen die gebruikt worden bij de reparatie of restauratie.
Daarnaast kun je als plaatwerker ook terecht op de website van de brancheorganisatie FDP, om te lezen welke risico’s je loopt en hoe je je hier het beste tegen kunt beschermen.
Waarom jij als plaatwerker echt een rechtsbijstandverzekering nodig hebt
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Juridische hulp | De verzekering kost geld |
Hulp bij incasso | Er kan een beperkte financiële dekking gelden |
Focus op je werkzaamheden |
Voordeel: juridische hulp
Als plaatwerker ben je dagelijks bezig met het vormen, knippen, en lassen van metaal. Maar wat als je in een zakelijk conflict terechtkomt? Denk aan meningsverschillen over geleverd werk, materiaalkwaliteit of betalingstermijnen. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt dan juridische hulp. Je krijgt advies van experts die je helpen het conflict op te lossen.
Voordeel: hulp bij incasso
Stel, je hebt een prachtig stuk plaatwerk geleverd, maar de factuur blijft onbetaald. Vervelend, toch? Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering krijg je hulp bij het incasseren van deze openstaande posten. Dit is standaard inbegrepen bij DAS, maar bij andere aanbieders moet je hier soms extra voor betalen. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat jij je kunt blijven focussen op je vakmanschap, zonder je druk te maken over financiën.
Voordeel: focus op je werkzaamheden
Als plaatwerker is elk project uniek en vereist je volledige aandacht. Een juridisch conflict kan deze aandacht afleiden en je kostbare tijd kosten. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering neemt deze zorg uit handen. Zo kun jij je concentreren op het leveren van kwaliteit en innovatie in je vakgebied, terwijl juridische specialisten voor je aan het werk zijn. Een geruststellende gedachte!
Nadeel: de verzekering kost geld
Ja, de verzekering kost maandelijks geld. Maar, stel je voor: een juridisch geschil waarbij je zonder verzekering een advocaat moet inschakelen. De kosten kunnen dan snel oplopen tot € 200,- per uur. Deze investering in een zakelijke rechtsbijstandverzekering is relatief klein vergeleken met de potentiële kosten van een juridisch traject. Bovendien is de premie fiscaal aftrekbaar als zakelijke kosten, wat het nog voordeliger maakt.
Nadeel: er kan een beperkte financiële dekking gelden
Sommige verzekeringen hebben een maximum aan wat ze uitkeren. Dit kan een punt van zorg zijn. Bij DAS echter, heb je deze zorgen niet, omdat zij onbeperkte dekking bieden. Het is belangrijk dit bij het afsluiten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering goed in de gaten te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo zorg je ervoor dat je altijd optimaal beschermd bent, wat er ook gebeurt.