Rechtsbijstandverzekering voor lassers

Als lasser werk je dagelijks met vuur en vonken. Je verbindt onderdelen met elkaar die soms onder hoge druk staan of cruciaal zijn voor de veiligheid van constructies. Het vereist vakmanschap, precisie is van groot belang. Zelfs de meest ervaren lasser kan echter te maken krijgen met claims of juridische geschillen. Denk bijvoorbeeld aan beschuldigingen van slecht werk of vertragingen in projecten. Daarom is een zakelijke rechtsbijstandverzekering essentieel. Het beschermt je tegen mogelijke juridische conflicten tijdens je werkzaamheden. Want laten we eerlijk zijn, je wilt liever door je lasbril naar metaal kijken dan naar een stapel juridische documenten, toch?

“Een lasser werkt met vuur & vonken. Een rechtsbijstandverzekering helpt daarmee op juridisch gebied.”
— Kasper, expert rechtsbijstandverzekeringen

Geen las te zwaar met de juiste verzekering

Voor lassers zoals jij is de zakelijke rechtsbijstandverzekering van DAS de ideale oplossing. Niet alleen omdat je bij DAS standaard hulp krijgt bij incasso’s – wat bij veel andere zakelijke aanbieders ontbreekt – maar ook omdat zowel zzp’ers als mkb’ers er terechtkunnen. DAS heeft de expertise om jou te ondersteunen. En mocht je denken dat alleen het metaal flexibel moet zijn, dan heb je het mis. Ook in de wereld van rechtsbijstandverzekeringen is er ruimte voor flexibiliteit. Naast de DAS rechtsbijstandverzekering zijn er andere zakelijke rechtsbijstandverzekeringen die mogelijk interessant voor je kunnen zijn. Voor een overzicht van alle mogelijkheden, lees hier meer.

Deze juridische vonken kunnen overslaan

1. Contractuele geschillen

Als lasser kom je contractuele geschillen tegen wanneer afspraken die je met klanten of leveranciers op papier hebt gezet, niet worden nagekomen. Dit kan gaan over de kwaliteit van het werk, de deadlines voor projecten, of over de betaling. Je zou kunnen denken dat je sterk staat met je lasapparaat, maar in de wereld van contracten zijn het vaak de kleine details die voor de grootste problemen zorgen. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Het niet tijdig leveren van bestelde materialen, waardoor projecten vertraging oplopen.
  • Klachten over de kwaliteit van het laswerk, met mogelijke schadeclaims als gevolg.
  • Onenigheid over de uiteindelijke kosten van een project, waarbij de klant meer moet betalen dan verwacht.

2. Arbeidsrechtelijke kwesties

In het lassen, waar het soms letterlijk heet onder de voeten kan worden, kunnen arbeidsrechtelijke kwesties ontstaan. Dit kan gaan over geschillen rond arbeidsvoorwaarden en -tijden tot aan veiligheidsnormen op de werkplek. Want laten we eerlijk zijn, niet alleen het metaal moet smelten, ook de werkomstandigheden moeten goed zijn. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Geschillen over overwerk en de vergoeding hiervoor, zeker bij grote projecten onder tijdsdruk.
  • Conflicten over de naleving van veiligheidsvoorschriften, waarbij de gezondheid van jou en je collega’s op het spel staat.
  • Klachten over ongezonde werkomstandigheden, zoals te lange blootstelling aan schadelijke dampen zonder adequate bescherming.

3. Intellectuele eigendom

Ja, je leest het goed. Ook in de wereld van het lassen kan intellectuele eigendom een heet hangijzer zijn. Misschien heb je een unieke lastechniek ontwikkeld of een speciaal ontwerp gemaakt voor een klant. Wanneer anderen jouw creatie zonder toestemming gebruiken of namaken, kunnen de vonken flink overslaan. Bescherm je werk, want ook jouw ideeën zijn goud waard. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:

  • Namaak van door jou ontwikkelde lastechnieken door concurrenten.
  • Het ongeautoriseerd gebruiken van jouw ontwerpen of uitvindingen door andere bedrijven.
  • Conflicten over het eigendomsrecht van ontwerpen die je in opdracht hebt gemaakt, maar waarvan de rechten niet duidelijk zijn vastgelegd.

Voor meer informatie over de risico’s die je loopt als lasser en hoe je je hier tegen kunt beschermen, kun je terecht op de website van de brancheorganisatie. Bezoek de site van de Koninklijke Metaalunie voor advies en ondersteuning.

Alle voor- en nadelen voor lassers

VoordelenNadelen
Juridische hulp bij incassoDe kosten 
Professionele hulp bij conflictenEr kan een wachttijd gelden
Focus op je werk

Voordeel: Juridische hulp bij incasso

Als lasser heb je wel iets beters te doen dan achter klanten aan te gaan die niet betalen. Maar soms is het noodzakelijk. Hier komt de zakelijke rechtsbijstandverzekering om de hoek kijken. Met deze verzekering krijg je hulp bij incasso, wat inhoudt dat de verzekeraar jouw geld gaat opeisen, zodat jij je kunt concentreren op waar je het beste in bent: lassen. Bij DAS is dit standaard inbegrepen. Bij andere verzekeraars moet je goed opletten of dit gedekt is, anders loop je het risico om alsnog de dupe te worden.

Voordeel: professionele hulp bij conflicten

Als lasser kom je in allerlei situaties terecht. Misschien heb je een geschil over de kwaliteit van je werk, of zijn er onenigheden over de leveringstermijnen. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt in deze gevallen uitkomst door juridische hulp te bieden. Zo kun je met een gerust hart blijven lassen, wetende dat je ondersteund wordt in juridische conflicten, zonder dat je zelf de complexiteit van het recht hoeft uit te pluizen.

Voordeel: focus op je werk

Als lasser is je hoofdtaak natuurlijk het lassen zelf. Je wilt je niet bezighouden met juridische zaken of achter betalingen aan moeten. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat je je kunt blijven focussen op je werk. Je weet dat, mocht er iets gebeuren, je hulp hebt die je rug dekt. Zo blijft je laswerk van topkwaliteit, omdat je je volledig kunt richten op wat je het liefste doet.

Nadeel: de kosten

Laten we eerlijk zijn: niemand vindt het leuk om maandelijks geld uit te geven aan een verzekering. Maar als lasser moet je bedenken dat de kosten van een juridisch traject enorm kunnen oplopen, soms wel tot € 200,- per uur voor een advocaat! Vergelijk dat eens met de relatief lage maandpremie van een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Bovendien zijn deze kosten zakelijk aftrekbaar, wat de verzekering effectief goedkoper maakt. Het is dus een kleine investering die grote financiële risico’s afdekt.

Nadeel: er kan een wachttijd gelden

Een ander punt om rekening mee te houden is de wachttijd die bij sommige verzekeringen geldt. Dit betekent dat je niet direct na het afsluiten van je verzekering gebruik kunt maken van alle diensten. Voor jou als lasser kan dat vervelend zijn, vooral als je snel juridische hulp nodig hebt. Echter, als je eenmaal door de wachttijd heen bent, heb je volledige toegang tot alle voordelen van de verzekering, inclusief onbeperkte dekking bij DAS, zonder zorgen over maximale financiële vergoedingen.

4.7/5 - (6 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo