Als hovenier zorg je ervoor dat tuinen, parken en andere groene ruimtes er perfect uitzien. Je zaait, snoeit, maait en legt soms nieuwe stukken groen aan. Het is fysiek zwaar werk waarbij je veel buiten bent, in verschillende weersomstandigheden. Maar wat als je onverwacht in een zakelijk conflict terechtkomt? Stel je voor, een klant is niet tevreden met het werk of er ontstaat onenigheid over de betaling, of misschien heb je een geschil met een leverancier over de kwaliteit van geleverde planten of tuinmaterialen. Dit soort situaties kunnen leiden tot juridische stappen, en dan is het goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. Daarom is een rechtsbijstandverzekering voor jou als hovenier geen overbodige luxe.
“Een ongeluk zit in een klein hoekje, en een zaadje van conflict kan uitgroeien tot een juridische jungle.”
— Kasper, expert rechtsbijstandverzekeringen
Geen onkruid te sterk voor de juiste verzekering
Voor hoveniers is de zakelijke rechtsbijstandverzekering van DAS de beste optie. DAS zorgt ervoor dat je niet alleen staat bij geschillen. Hulp bij incasso, wat bij veel andere zakelijke aanbieders ontbreekt, zit bij DAS standaard inbegrepen. Dit is essentieel, want laten we eerlijk zijn: niets is zo vervelend als achter je geld aan moeten. Zowel zzp’ers als eigenaren van grotere tuinbedrijven (mkb’ers) kunnen bij DAS terecht voor een verzekering die past als een goed gesnoeide haag. Naast de DAS rechtsbijstandverzekering zijn er ook andere zakelijke rechtsbijstandverzekeringen die interessant kunnen zijn. Voor een overzicht van alle mogelijkheden, lees hier meer.
Juridische wildgroei voor hoveniers
1. Geschillen over eigendomsrechten
Als hovenier kom je regelmatig in situaties waarbij de grenzen van een eigendom niet helemaal duidelijk zijn. Misschien ben je bezig met het aanleggen van een schitterende tuin, maar wat als blijkt dat die prachtige nieuwe haag deels op de grond van de buren staat? Dit kan leiden tot serieuze geschillen over eigendomsrechten. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Disputen over de exacte ligging van perceelgrenzen tijdens het aanleggen van tuinen.
- Onenigheid over wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van bepaalde planten die op of over de grens groeien.
- Geschillen bij het verwijderen van bomen of struiken die mogelijk op het terrein van de buren staan.
2. Aansprakelijkheid bij schade
Tijdens je werkzaamheden kan er per ongeluk schade ontstaan aan eigendommen van je klant of diens buren. Stel je voor, je bent een vijver aan het graven en oeps, daar gaat een belangrijke kabel of leiding. De aansprakelijkheid voor deze schade kan grote financiële gevolgen hebben. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Schade aan ondergrondse leidingen of kabels tijdens het graven.
- Beschadiging van naburige eigendommen door vallend gereedschap of materiaal.
- Verwijderen of beschadigen van zeldzame of beschermde plantensoorten zonder toestemming.
3. Conflicten over contractuele verplichtingen
Als hovenier ga je vaak contractuele verplichtingen aan met je klanten. Maar wat als er onenigheid ontstaat over de uitgevoerde werkzaamheden? Misschien vindt de klant dat het resultaat niet overeenkomt met wat er was afgesproken, of er ontstaat discussie over de betaling. Dit zijn typische situaties waarbij juridische steun geen overbodige luxe is. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:
- Geschillen over de kwaliteit van het geleverde werk of de gebruikte materialen.
- Onenigheid over de nakoming van afspraken rondom projectdeadlines.
- Discussies over betalingen, vooral bij afwijkingen van de oorspronkelijke kostenraming.
Je kunt ook terecht op de website van de brancheorganisatie VHG om te lezen welke risico’s je loopt.
Waarom een rechtsbijstandverzekering top is voor hoveniers
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Professionele hulp bij conflicten | De verzekering kost maandelijks geld |
Incasso hulp inbegrepen | Er kan een wachttijd gelden |
Focus op je dagelijkse werkzaamheden |
Voordeel: professionele hulp bij conflicten
Als hovenier werk je hard om tuinen prachtig te maken. Maar wat als je in een conflict raakt met een klant over het werk? Stel, je hebt een nieuwe tuin aangelegd, maar de klant is niet tevreden. Zonder juridische hulp kan dit een groot probleem worden. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering geeft je toegang tot juridische experts die je helpen dit op te lossen. Zo kun jij je blijven focussen op het creëren van groene paradijsjes, terwijl experts je rug dekken bij conflicten.
Voordeel: incasso hulp inbegrepen
We weten allemaal dat betalingen soms lang op zich laten wachten. Voor jou als hovenier kan dat lastig zijn, zeker als je materialen vooraf moet inkopen. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je hulp bij incasso. Dit betekent dat als klanten niet betalen, je hulp krijgt om alsnog je geld te ontvangen. Bij DAS is dit standaard inbegrepen. Bij andere verzekeraars moet je hier soms extra voor betalen. Controleer dit dus goed.
Voordeel: focus op je dagelijkse werkzaamheden
Voor jou als hovenier is er niets belangrijker dan je kunnen concentreren op het werk dat je het liefste doet: tuinen ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Juridische zaken kunnen veel stress en afleiding veroorzaken. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering hoef je je hier geen zorgen over te maken. Je weet dat, mocht er iets gebeuren, je juridische hulp krijgt. Zo blijft je hoofd bij de bloemen en planten, en niet bij de papieren.
Nadeel: de verzekering kost maandelijks geld
Laten we eerlijk zijn, elke maand geld uitgeven aan een verzekering klinkt niet als muziek in de oren voor de hardwerkende hovenier. Maar heb je wel eens nagedacht over de kosten van een juridisch conflict? Een advocaat kan al snel € 200,- per uur kosten. Vergelijk dat eens met de vaste lage maandpremie van een rechtsbijstandverzekering. Plus, het is een zakelijke kostenpost, dus je kunt de premie fiscaal aftrekken. Zo bezien, valt de premie best mee en beschermt het je tegen hoge onverwachte kosten.
Nadeel: er kan een wachttijd gelden
Als hovenier wil je dat alles snel groeit, behalve de wachttijd voor je verzekering. Toch is het mogelijk dat je even moet wachten voordat je gebruik kunt maken van je verzekering, vooral bij zaken die al speelden voordat je de verzekering afsloot. Dit is niet ideaal, maar bedenk wel dat zodra de wachttijd voorbij is, je volledig beschermd bent. Zo kun je met een gerust hart je groene vingers het werk laten doen, wetende dat je voor de lange termijn goed zit.