Rechtsbijstandverzekering voor elektriciens

Als elektricien ben je dagelijks bezig met het aanleggen, onderhouden en repareren van elektrische installaties, van woningen tot kantoren. Jouw expertise zorgt ervoor dat het licht blijft branden en machines blijven draaien. Maar wat als er een conflict ontstaat met een klant over het geleverde werk, of als je onverwacht te maken krijgt met een juridisch geschil over een contract? Voor deze momenten is een rechtsbijstandverzekering onmisbaar voor elektriciens. Het biedt je juridische steun wanneer je het nodig hebt. Want laten we eerlijk zijn, in jouw vakgebied is de enige vonk die je wilt zien, die tussen twee draden.

“Bescherm jezelf tegen meer dan alleen kortsluiting. Sta juridisch sterker met een zakelijke rechtsbijstandverzekering.”
— Kasper, expert rechtsbijstandverzekeringen

Geëlektrocuteerd door juridische problemen? Niet met DAS!

De beste optie voor elektriciens is zonder twijfel de zakelijke rechtsbijstandverzekering van DAS. Bij DAS zit hulp bij incasso standaard inbegrepen, iets wat bij veel andere zakelijke aanbieders ontbreekt. Zowel zzp’ers als eigenaren van bedrijven (mkb’ers) kunnen bij DAS terecht voor een verzekering die past bij hun bedrijfsvoering. En hoewel de DAS rechtsbijstandverzekering een solide basis biedt, kan het ook interessant zijn om andere zakelijke rechtsbijstandverzekeringen te overwegen. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Juridische schokken die je kunt tegenkomen

1. Geschillen over contracten

Als elektricien sluit je regelmatig contracten met klanten voor de uitvoering van werkzaamheden. Echter, niet alles loopt altijd volgens plan. Misverstanden over de scope van het werk, de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden, of vertragingen kunnen leiden tot serieuze geschillen. Je kunt hierbij denken aan de volgende voorbeelden:

  • Onduidelijkheden over de specificaties van het elektrische systeem dat geïnstalleerd of gerepareerd moet worden.
  • Vertragingen bij de levering van materialen die invloed hebben op de einddatum van het project.
  • Klachten over de kwaliteit van het werk, zoals het niet naleven van de veiligheidsnormen of het niet functioneren van geïnstalleerde systemen.

2. Aansprakelijkheid bij ongevallen

In je werk als elektricien ben je vaak bezig met taken die niet zonder risico zijn. Ongevallen kunnen gebeuren, zelfs als je alle veiligheidsvoorschriften volgt. Dit kan leiden tot aansprakelijkheidsclaims, zowel van klanten als van medewerkers. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:

  • Schade veroorzaakt door elektrische werkzaamheden, zoals brand door kortsluiting.
  • Letsel bij een klant of medewerker als gevolg van een elektrisch defect of een installatiefout.
  • Schade aan eigendommen van de klant tijdens de uitvoering van je werk.

3. Inbreuk op intellectuele eigendom

Hoewel het misschien verrassend klinkt, kun je als elektricien ook te maken krijgen met kwesties rondom intellectuele eigendom. Dit kan voorkomen wanneer je innovatieve oplossingen of unieke installatiemethoden gebruikt die mogelijk beschermd zijn. Hierbij kun je denken aan de volgende voorbeelden:

  • Gebruik van een gepatenteerde techniek zonder toestemming van de patenthouder.
  • Namaak van onderdelen die beschermd zijn door intellectuele eigendomsrechten.
  • Het onrechtmatig delen van bedrijfsgeheimen of technische tekeningen met concurrenten.

Voor meer informatie over de risico’s die je loopt in je vakgebied, kun je altijd terecht op de website van de Brancheorganisatie: Techniek Nederland. Hier vind je uitgebreide informatie specifiek gericht op elektriciens en de uitdagingen binnen het vakgebied.

Waarom jij als elektricien echt een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig hebt

VoordelenNadelen
Professionele hulp bij conflictenDe verzekering kost geld
Snel geregeldEr kan een beperkte financiële dekking gelden
Focus op je dagelijkse werkzaamheden

Voordeel: Professionele hulp bij conflicten

Als elektricien kom je vaak bij mensen thuis of op grote projecten. Soms ontstaan er meningsverschillen over het werk dat je hebt gedaan. Misschien is de klant niet tevreden, of is er een misverstand over de afspraken. Hier komt de zakelijke rechtsbijstandverzekering goed van pas. Met deze verzekering krijg je juridische hulp als er problemen zijn. Zo kun je je blijven richten op je werk, terwijl experts je helpen met het oplossen van het conflict. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen staat en altijd terug kunt vallen op professionele hulp.

Voordeel: snel geregeld

Voor jou als elektricien is tijd geld. Je wilt niet uren kwijt zijn aan het regelen van je verzekeringen. Het mooie van een zakelijke rechtsbijstandverzekering is dat je deze snel en gemakkelijk online kunt afsluiten. Binnen een paar minuten ben je beschermd tegen juridische problemen. Dit betekent dat je meer tijd overhoudt voor je werk en voor je klanten. Een echte win-win situatie.

Voordeel: focus op je dagelijkse werkzaamheden

Als elektricien wil je je kunnen focussen op je werk: installaties maken, storingen oplossen, en klanten blij maken. Juridische zaken kunnen voor veel afleiding zorgen. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Als er iets gebeurt, staan er professionals klaar om je te ondersteunen. Zo kun jij je aandacht houden bij wat je het beste doet: elektriciteitsproblemen oplossen.

Nadeel: de verzekering kost geld

Natuurlijk, niets is gratis, ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering niet. Maar laten we eerlijk zijn: de vaste lage maandpremie weegt niet op tegen de kosten van een juridisch traject. Advocaatkosten kunnen al gauw oplopen tot € 200,- per uur! Bovendien is het een zakelijke uitgave, wat betekent dat je de premie kunt aftrekken van de belasting. Dus ja, het kost geld, maar het bespaart je mogelijk veel meer als het erop aankomt.

Nadeel: er kan een beperkte financiële dekking gelden

Een punt om rekening mee te houden is dat bij sommige verzekeraars een maximum zit aan de financiële vergoeding. Dit kan lastig zijn als je te maken krijgt met een groot juridisch geschil. Het goede nieuws is dat er verzekeraars zijn, zoals DAS, die een onbeperkte dekking bieden. Het is dus slim om bij het kiezen van een verzekering hier goed op te letten. Zo weet je zeker dat je altijd de hulp krijgt die je nodig hebt, ongeacht de kosten.

4.6/5 - (7 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd: