Rechtsbijstandverzekering voor dakdekkers

Als dakdekker sta je elke dag op grote hoogte, letterlijk en figuurlijk. Met precisie en vakmanschap zorg je ervoor dat elk dak weer bestand is tegen weer en wind. Maar wat als je te maken krijgt met een klant die weigert te betalen? In die gevallen kan een zakelijke rechtsbijstandverzekering van onschatbare waarde zijn. Deze verzekering biedt je juridische bijstand bij geschillen die je als dakdekker kunt tegenkomen. Laten we eerlijk zijn, soms kan het er bovenop het dak net zo stormachtig aan toe gaan als eronder.

“Ook op grote hoogte sta je juridisch sterker met de juiste verzekering.”
— Kasper, expert rechtsbijstandverzekeringen

Voor dakdekkers is de zakelijke rechtsbijstandverzekering van DAS de beste optie. Bij DAS is hulp bij incasso standaard inbegrepen. Iets wat bij veel andere aanbieders ontbreekt. En laten we eerlijk zijn, niemand zit te wachten op klanten die hun facturen niet betalen. Daarnaast biedt DAS specifieke verzekeringsopties voor zowel zzp’ers als mkb’ers. Dus of je nu alleen werkt of een team van dakdekkers aanstuurt, DAS heeft een passende oplossing. En mocht DAS niet helemaal jouw stijl zijn, er zijn ook andere zakelijke rechtsbijstandverzekeringen die interessant kunnen zijn. Lees hier over de mogelijkheden.

Op het dak liggen niet alleen pannen, maar mogelijk ook juridische kwesties

1. Contractuele geschillen

Als dakdekker krijg je dagelijks te maken met contracten voor dakreparaties, -vervangingen of -installaties. Maar wat gebeurt er als er onenigheid ontstaat over de uitgevoerde werkzaamheden of als de verwachtingen van jou en je klant uiteenlopen? Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin:

  • een klant niet tevreden is met de kwaliteit van het werk en weigert te betalen,
  • er onduidelijkheid bestaat over de garantievoorwaarden van de gebruikte materialen,
  • of afspraken over de oplevertermijn niet worden nagekomen.

2. Aansprakelijkheidskwesties

Tijdens je werkzaamheden als dakdekker kan er schade ontstaan aan het eigendom van de klant of kunnen er ongelukken gebeuren die leiden tot verwondingen. Het is van cruciaal belang dat je begrijpt hoe je aansprakelijk kunt worden gesteld voor dergelijke incidenten. Hierbij kun je denken aan voorbeelden zoals:

  • schade aan de woning veroorzaakt door onzorgvuldig werk,
  • letselschade als gevolg van vallende gereedschappen,
  • waterschade door een niet waterdicht afgewerkt dak.

3. Geschillen over intellectueel eigendom

Misschien minder voor de hand liggend, maar als dakdekker kun je te maken krijgen met geschillen over intellectueel eigendom, vooral als je unieke dakontwerpen of -technieken ontwikkelt. Bescherming van je creaties is essentieel. Voorbeelden van situaties waarin dit kan spelen zijn:

  • een concurrent die jouw exclusieve dakontwerp namaakt,
  • geschillen over het eigendomsrecht van ontwerpen gemaakt in opdracht van een klant,
  • of het ongeautoriseerd gebruik van gepatenteerde materialen of technieken.

Je kunt ook terecht op de website van de brancheorganisatie De Nederlandse Dakdekkers Bond om te lezen welke risico’s je loopt.

Waarom een zakelijke rechtsbijstandverzekering een slimme zet is

VoordelenNadelen
Juridische hulp bij conflictenDe verzekering kost maandelijks geld
Focus op je dagelijkse werkzaamhedenEr kan een beperkte financiële dekking gelden
Snel online af te sluiten

Voordeel: juridische hulp bij conflicten

Als dakdekker kom je wel eens in situaties terecht waarbij de communicatie met een klant of leverancier niet zo soepel verloopt als gehoopt. Stel je voor, je hebt een dak gerepareerd, maar de klant is het niet eens met de uitvoering of de afhandeling. Dan is het fijn als je terug kunt vallen op juridische hulp zonder dat je zelf de ring in hoeft te duiken. Zo kun je je richten op wat je het beste doet: daken fiksen, zonder je zorgen te maken over de papierwinkel. Het is net als het hebben van een stevige ladder; je staat er sterker door.

Voordeel: focus op je dagelijkse werkzaamheden

Elke dakdekker weet dat het belangrijkste gereedschap niet alleen de hamer of de troffel is, maar ook de rust en ruimte om te focussen op het werk. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat je je kunt blijven richten op datgene waar je hart ligt: daken waterdicht maken. Je hoeft je geen zorgen te maken over juridische zaken. Dit is als het werken op een zonnige dag zonder een wolkje aan de lucht; gewoon doorgaan met waar je goed in bent.

Voordeel: snel online af te sluiten

We leven in een wereld waarin alles snel moet. Gelukkig kun je als dakdekker ook je zakelijke rechtsbijstandverzekering met een paar klikken regelen. Het is net zo makkelijk als het bestellen van nieuw gereedschap online. Je vult wat gegevens in, klikt een paar keer en voilà, je bent beschermd tegen juridische stormen. Snel, simpel en je kunt meteen weer het dak op.

Nadeel: de verzekering kost maandelijks geld

Laten we eerlijk zijn, niemand gooit graag geld van het dak af. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kost inderdaad maandelijks geld, maar bedenk wel dat een juridisch geschil zonder verzekering al snel duurder is dan een jaarpremie. Advocatenkosten kunnen oplopen tot € 200,- per uur! Bovendien zijn de kosten fiscaal aftrekbaar, waardoor het netto minder pijn doet in je portemonnee. Het is dus meer een investering in rust en zekerheid, dan een kostenpost.

Nadeel: er kan een beperkte financiële dekking gelden

Sommige dakdekkers vrezen dat een rechtsbijstandverzekering niet alle kosten dekt in het geval van een juridisch geschil. Bij sommige verzekeraars klopt dit; er is een plafond aan wat ze uitkeren. Echter, bij DAS heb je deze zorgen niet. Ze bieden een onbeperkte dekking aan, waardoor je nooit voor verrassingen komt te staan. Het is net alsof je een dak repareert met materiaal van de hoogste kwaliteit; je weet dat het goed zit.

4.4/5 - (5 stemmen)

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd: