Zeker als het om slepende familiekwesties gaat, kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. Familiekwesties zijn heel lastige kwesties. Er is steeds sprake van tegenstrijdige belangen en ook de emoties kunnen hoog oplopen tijdens dergelijke kwesties. Daar moet je gewoon juridische ondersteuning bij hebben en die kun je dus krijgen met een rechtsbijstandsverzekering. Hoe naar familiekwesties zijn, lees je hier.
Eerste kind woont bij oma en eens per drie maanden mag de moeder op bezoek
Je hebt een relatie en daar komen twee kinderen uit. Huisje, boompje, beestje zou je denken, niets is echter minder waar. De realiteit leert dat het eerste kind bij oma woont en lijdt aan autisme. Oma is van vaderzijde. Aanvankelijk mag de moeder eens in de drie maanden gedurende twee uur naar haar zoon toe, onder begeleiding van oma. En oma en moeder is als water met vuur. Voorts maakt oma eens per kwartaal een verslag over de vorderingen die haar kleinzoon maakt en stuurt die naar de moeder. Moeder echter, maakt vanaf 2017 geen gebruik meer van de regeling. Dit maakt dat oma naar de rechter stapt en af wil dwingen dat het recht op omgang van moeder met zoon voor een jaar ontzegd wordt. De rechtbank stelt onderzoek in en geeft oma gelijk. Mama mag een jaar haar zoon niet zien. Ze moet het doen met vier rapportjes per jaar. Uiteraard was moeder het daar niet mee eens. Zij ging in beroep.
Geen aansluiting bij belevingswereld van haar zoon
Tijdens het beroep liet moeder weten dat er wel degelijk aansluiting van haar kant is bij de belevingswereld van haar zoon en bovendien liet ze weten de diagnoses die gesteld zijn voor haar zoon wel degelijk te respecteren. Bovendien, zo liet moeder weten, was ze wel degelijk in staat de omgangsregeling na te komen. Nu er geen omgang meer is, worden de belangen van haar zoon geschaad, liet ze ook weten. Ook refereerde ze aan haar tweede kind, die wel bij haar woon. Ook die wil de grote broer graag leren kennen. Verder liet oma weten dat het een fout is geweest oma te laten bemiddelen wat betreft de omgangsregeling. Dat had beter door een professional verzorgd kunnen worden. Moeder liet weten overal voor open te staan.
Oma had een ander verhaal
Oma had een ander verhaal. Zij vindt dat de rechtbank gedegen onderzoek heeft gedaan. Ze zegt dat moeder de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid mist die de zoon vanwege zijn autisme wel nodig heeft. Want het gaat ondertussen niet goed met de zoon, die lijdt aan Gilles de la Tourette en te maken heeft met tics en angsten. En die angsten zijn sinds corona alleen maar toegenomen. Haar kleinzoon heeft dwanggedachten en krijgt door de psychiater voorgeschreven medicatie. De kleinzoon is nu amper belastbaar, wist oma.
Raad bleek spijkerhard voor de moeder
De Raad was spijkerhard richting de moeder en liet het bij het ontzeggen van de omgangsregeling voor tenminste een jaar. Misschien nog wel harder was de toevoeging dat ‘moeder maar hulp moet inschakelen om te leren omgaan met het feit dat ze wel de moeder blijft, maar voor haar slechts een rol op afstand is weggelegd.’
Oma won dus, en dat zal ongetwijfeld goed zijn voor het kind. Maar hoe verdrietig is een dergelijke situatie voor alle partijen. Zonder juridische ondersteuning kom je er in elk geval niet uit. Daarvoor is iedereen veel te veel persoonlijk betrokken.