Zoals al eerder gemeld doen tijdens de Covid-19 periode veel meer mensen een beroep op de rechtsbijstandverzekering. In 36 procent van de extra gevallen gaat het dan om zaken die betrekking hebben op het werk. Logisch, want een juridisch specialist kan je in dat kader zeker van dienst zijn. De grote vraag bij veel mensen is waarmee dan precies. We leggen het hier uit wat de verzekering doet bij een arbeidsconflict.
Werkgever eist dat je komt, arbeidsconflict ligt op de loer
Wat je ziet gebeuren tijdens deze periode is dat werkgever en werknemers botsen over de gezondheidsvraag. Zo vindt de medewerker het niet veilig voor de gezondheid en eist de werkgever dat er gewoon gewerkt wordt. Wat je dan zeker niet moet doen is je ziek melden. Het is dan beter contact te hebben met je rechtsbijstandverzekering. Die kan namelijk proberen mediation toe te passen en te bemiddelen tussen de werkgever en de werknemer. Doel: de neuzen in dezelfde richting krijgen. Een mediator is onafhankelijk en onpartijdig.
Eenzijdig wijzigingsbeding
Wat ook aan de orde van de dag is, is dat mensen ineens heel andere werkzaamheden uit moeten voeren. Dit is iets wat niet zomaar mag, waardoor ook hier het conflict op de loer ligt. De werkgever mag dit alleen doen als er sprak is van het eenzijdige wijzigingsbeding en er omstandigheden zijn die de wijziging van werkzaamheden noodzakelijk maken. Bovendien moet de wijzing redelijk zijn en redelijk te accepteren zijn door de werknemer. Krijg je met een dergelijke zaak te maken? Raadpleeg dan je rechtsbijstandverzekering en laat die kijken naar wat je rechten en plichten zijn.
Transitievergoeding hoog genoeg?
Door genoemde omstandigheden kan er zomaar een situatie ontstaan waarbij ontslag driegt. De arbeidsrelatie is verstoord en vaak krijg je dan een patstelling. De werkgever kan een ontslagprocedure in gang zetten en vaak krijg je dan een vaststellingsovereenkomst aangeboden. Op die manier krijg je wel WW en een transitievergoeding, vaak gebaseerd op het aantal jaren dat je bij een bedrijf gewerkt hebt. Ook dit contract laat je nakijken door de specialist van de rechtsbijstandverzekering. Teken dus nooit zomaar iets. Wordt het een rechtszaak uiteindelijk, dan kun je ook een beroep doen op je verzekering, al is het wek afhankelijk van het pakket dat je hebt afgesloten.