Utrecht, 1 oktober. Woningcorporatie wil contract met huurder ontbinden en woning ontruimen. Mevrouw was al eerder in conflict geraakt met de corporatie en bijt ook nu in het stof, Ze moet binnen veertien dagen vertrekken en de sleutels inleveren. In een dergelijk conflict is het goed om aanspraak te maken op de rechtsbijstandverzekering. Dan heb je in elk geval recht op juridische ondersteuning, En die had mevrouw wel kunnen gebruiken.
Huis nu wel schoon
Vreemde zaak eigenlijk in Utrecht. Een woningstichting verhuurt een 3-kamer flatwoning aan een mevrouw. Dat deed het al eerder, tot aan 2018 om precies te zijn. Toen werd de verbintenis met mevrouw ontbonden en moest ze vertrekken. Meteen na deze uitspraak van de rechter, sloten partijen echter een nieuwe overeenkomst. Nu met een zogenaamde ‘laatste kans clausule’. En dus trok de mevrouw die dus eerst was uitgezet weer in de woning. Die woning was nu wel mooi schoon.
Opnieuw in de fout
Het werd juni 2020. De woningstichting vraagt de rechter opnieuw in te grijpen. Laatste kans clausule of niet, mevrouw maakt er volgens de woningstichting opnieuw een potje van. De buren klagen (opnieuw) steen en been. Dat komt omdat mevrouw het huis gebruikt als een soort van opslagplaats. De klachten liegen er niet om. Zo is sprake van stankoverlast en ervaren de buren ernstige hinder van geluid. Mevrouw stofzuigt in de nachtelijke uren en versleept dan meubels. Het huis is onbewoonbaar en staat helemaal vol met allerlei materiaal. En dat is tegen de afspraak met de woningstichting.
Buren werden bedreigd
Buren belden met de politie. Het hielp niet, Mevrouw bedreigde de buren zelfs als de politie weer eens geweest was. Ook de wijkagent ging kijken. Hij concludeerde dat mevrouw juist weer bezig was het inventaris te verplaatsen. Voor zover daar ruimte voor was. De woningstichting zegt dat mevrouw lijdt aan verzamelwoede. Mevrouw wil alles bewaren. Daarom ook besloot ze de gemeenschappelijke ruimtes maar te gebruiken. Ook dit was niet conform afspraak.
Problemen vielen wel mee
Mevrouw zelf vond het nog wel meevallen. Met slechts twee buren had ze wat problemen. Met de rest niet. Er was, zo liet ze weten, eigenlijk niet zo veel aan de hand. De rechter echter, bekeek de lijst met klachten van de buren, zag de foto’s van de binnenkant van het huis, besefte dat er een laatste kans clausule was en oordeelde hard: mevrouw moet binnen veertien dagen vertrekken. En of ze de sleutels even af wil geven aan de woningstichting.
En zo kun je zomaar in conflict rake met je verhuurder. In dat soort gevallen kun je maar beter een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Dan word je in elk geval bijgestaan door een juridisch adviseur.