Als zelfstandig werkend professional in de bouw zet je bij iedere opdracht al je kennis en ervaring in om de klus te klaren. Maar naast vakman ben je ook ondernemer. En dat betekent dat je niet alleen schilder, (elektrotechnisch) installateur, dakdekker, meubelmaker of metselaar bent, maar ook verantwoordelijk voor alles om de uitvoerende werkzaamheden heen. Denk aan het bijhouden van je administratie, en het regelen van de nodige verzekeringen. Een van de verzekeringen die je niet mag vergeten als je voor jezelf gaat beginnen in de bouw, is bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering.
(Waarom) is een rechtsbijstandverzekering in de bouw nodig?
Je wilt lekker bezig zijn met je vak. Maar toch krijgt iedere ondernemer vroeg of laat wel een keer te maken met gedoe. Denk aan onenigheid met een klant over de kwaliteit van het geleverde werk, of ruzie over meerwerk. Waarbij mogelijk de opdrachtgever de factuur niet wil betalen. Of een discussie met een verzekeringsmaatschappij die een bepaalde claim niet wil vergoeden.
Als ondernemer heb je waarschijnlijk weinig tijd of aandacht om hierin te steken. Daarbij is de kans groot dat je niet alle wet- en regelgeving op het gebied van juridische kwesties kent. Voor dit soort gevallen is een rechtsbijstandverzekering in de bouw echt een aanrader, en eigenlijk een musthave zelfs.
Wat dekt een rechtsbijstandverzekering (en wat niet)?
Rechtsbijstand in de bouw helpt je op allerlei manieren. Juridische professionals kunnen bijvoorbeeld overeenkomsten toetsen, adviseren bij conflicten of problemen met leveranciers of opdrachtgevers, of bij geschillen over de kwaliteit van je werk of meerwerk. In geval van wanbetalers kun je mogelijk een incassoservice inschakelen. Uit onderzoek blijkt dat ondernemers vaak lang moeten wachten op hun geld van o.a. gemeenten. De kans dat je uiteindelijk toch je verdiende geld ontvangt, stijgt aanzienlijk met een incassoservice. Zelfs als het geschil maar om een klein bedrag draait, kan het toch belangrijk zijn om je gelijk te krijgen. Niet alleen omdat je geen geld moet laten liggen, maar ook omdat aangetoond wordt dat jíj je werk naar behoren hebt gedaan.
Let er op dat een zakelijke rechtsbijstandverzekering vooral juridische hulp biedt, en de kosten van eventuele gerechtelijke procedures. Oordeelt een rechter dat jij aansprakelijk bent voor bepaalde geleden (materiële of letsel-)schade? Dan dien je zelf de schadevergoeding te voldoen. Je kunt dit risico overigens wel apart afdekken met een zakelijk aansprakelijkheidsverzekering.
Specialistische juridische kennis en ervaring in de bouw
Als bouwprofessional kun je bij diverse partijen een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Het is echter wel aan te raden een organisatie te kiezen met kennis en ervaring in bouw. Zij weten immers snel een antwoord op bepaalde kwesties die vaak voorkomen in de bouw, en met welke vragen veel professionals in de bouw zitten. Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar kan je wel een hoop tijd en gedoe schelen. Zo heb jij meer tijd en aandacht voor het leveren van vakwerk!