Een transitievergoeding is een geldbedrag dat uitgekeerd wordt bij ontslag. De transitievergoeding bestaat sinds medio 2015 en geldt als een bedrag ter compensatie van het ontslag en om de overgang naar een andere baan gemakkelijke te maken.
Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.
De voorwaarden die gelden voor de transitievergoeding
Wil jij in aanmerking komen van een transitievergoeding, dan dien je tenminste twee jaar bij een werkgever in dienst zijn geweest. Bovendien moet je als werknemer tenminste twaalf uur per week gewerkt hebben en dien je tenminste achttien jaar oud te zijn. Ook mag je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben. Er wordt een transitievergoeding uitgekeerd als een arbeidsovereenkomst beëindigd wordt van rechtswege, er sprake is van toestemming van het UWV en als er ontslag is aangezegd door de kantonrechter. Ook bij ontslag met wederzijds goedvinden en er een vaststellingsovereenkomst opgesteld is, is sprake van een transitievergoeding.
Geen vergoeding als sprake is van een verwijtbaar ontslag
Uiteraard krijg je geen vergoeding als het ontslag aan jezelf te wijten is of als je als werknemer nalatig bent geweest. De hoogte van de vergoeding die je krijgt is sterk afhankelijk van het aantal jaren dat je bij een werkgever in diens bent geweest. Is er sprake van een dienstverband tot tien jaar, dan krijg je een derde van jouw maandsalaris voor elk gewerkt jaar. Voor elk jaar boven de tien jaar dienstverband, krijg je een half maandsalaris per gewerkt jaar. Ben je vijftig jaar of ouder. Dan krijg je een maandsalaris per dienstjaar. Wat betreft de transitievergoeding geldt een maximum van 75.000 euro overigens.
Schakel de rechtsbijstandverzekering in
Om elk misverstand over deze vergoeding weg te nemen, is het verstandig eerst altijd even contact op te nemen met de specialist van de rechtsbijstandverzekering. Die kan je helpen en voor je uitrekenen waar je precies recht op hebt. Verstandig dus om deze specialist in te schakelen. Op deze website kun je alles lezen over de rechtsbijstandverzekering. Ook kun je hier meteen de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Op basis daarvan neem je altijd een betere beslissing.
Dat is inderdaad meestal het geval. Je krijgt echter geen ontslagvergoeding als het ontslag aan jezelf te wijten is of als je als werknemer nalatig bent geweest. In andere gevallen kun je rekenen op deze sinds 2015 ingestelde ontslagvergoeding.
Omdat je hier echt alles leest over deze verzekering. Ook kun je de aanbieders van deze verzekering snel en goed met elkaar vergelijken. Zo kies je altijd die verzekeraar die bij je past.
Voor deze vergoeding gelden vaste regels. Als je zekerheid wenst, dan is het goed om de juridisch specialist van de rechtsbijstandverzekering in te schakelen. Die kan precies voor je uitrekenen en wat je krijgt als je te maken krijgt met ontslag.