tips informatiebeveiliging

Tips voor informatiebeveiliging van belangrijke documenten

Veiligheid is een belangrijk thema in het leven van de meeste Nederlanders. Over het algemeen is Nederland een zeer veilig land, maar ook inwoners van ons koude kikkerlandje lopen risico’s op het gebied van veiligheid. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de risico’s die ze lopen in hun dagelijks leven. Bij het thema veiligheid gaat het namelijk niet alleen om fysieke veiligheid, bijvoorbeeld wanneer je op straat loopt. Ook digitale veiligheid is erg belangrijk. Digitale veiligheid zorgt er onder andere voor dat de bestanden op jouw computer niet in handen kunnen vallen van cybercriminelen, de schade liep in 2018 zelfs op tot 23.3 miljard euro. Vooral wanneer jij met privacygevoelige documenten werkt, is het van groot belang om al je bestanden goed te beveiligen. 

Is er een protocol vanuit je werkgever?

Het grootste deel van de mensen die voor hun werk te maken hebben met privacygevoelige bestanden, werkt voor een baas. In de meeste gevallen heeft een werkgever een protocol voor het beveiligen van bestanden. Daarom is het voor mensen die weten dat het voor hun werkgever belangrijk is dat ze veilig gebruik kunnen maken van het internet, aan te raden om eens met hun baas te overleggen over het veiligheidsprotocol. Er is een grote kans dat je werkgever heeft vastgelegd op welke manier werknemers ervoor moeten zorgen dat hun computer goed wordt beveiligd. Meestal zorgt een werkgever voor een centraal beveiligingssysteem, maar ook voor zaken als een goede virusscanner. Het is dus hoe dan ook raadzaam om even met je manager of leidinggevende te overleggen over het protocol dat er vanuit je werkgever bestaat voor het veilig houden van digitale bestanden. 

Maak gebruik van een VPN

Mensen die met privacygevoelige gegevens werken doen er verstandig aan om gebruik te maken van een VPN. Een VPN heeft verschillende functies. Allereerst is het zo dat een VPN ervoor zorgt dat alle gegevens die jij deelt met het internet worden ‘omgeleid’. Ze worden dan als het ware via een computer die op een andere plek staat gedeeld met het internet. Hierdoor lijkt het voor een website die je gebruikt alsof jij je op de plek van dit andere apparaat bevindt. Dit is bijvoorbeeld erg handig voor mensen die in het buitenland naar Nederlandse content willen kijken. Echter, ook op het gebied van beveiliging kan een VPN erg nuttig zijn. 

Je gegevens worden versleuteld

Wanneer jij gebruik maakt van een VPN, worden de gegevens die jij deelt met het internet niet alleen via een omweg naar het internet gestuurd. Het is namelijk zo dat deze gegevens allemaal eerst worden versleuteld, wat voor een extra laag van beveiliging zorgt. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een openbaar wifinetwerk waarop cybercriminelen hebben ingebroken, is het fijn om gebruik te maken van een VPN. Alle gegevens die jij via dit netwerk met het internet deelt, kunnen dan namelijk worden bekeken door de criminelen. Wanneer je een VPN gebruikt, zijn al deze gegevens versleuteld, waardoor ook mensen die zijn ingebroken op het desbetreffende netwerk geen toegang krijgen tot jouw bestanden. 

Veilig internetten in het buitenland

Er zijn verschillende beroepen waarvoor je wel eens op reis moet naar het buitenland. Als jij wel eens in het buitenland bent voor je werk, bestaat de kans dat je regelmatig op openbare plekken werkt. Dit is op zich geen probleem, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je online beveiliging in orde is. Vooral wanneer je gebruik maakt van openbare wifinetwerken is dit van groot belang. Criminelen kunnen dan relatief makkelijk toegang krijgen tot de gegevens die jij met het internet deelt, waardoor jouw privacygevoelige gegevens gebruikt kunnen worden voor de verkeerde doeleinden. Als je een VPN gebruikt, is het voor dit soort criminelen erg moeilijk om toegang te krijgen tot jouw informatie. 

Verdiep je in de risico’s die je loopt

De meeste mensen zijn zich momenteel niet bewust van de grote risico’s die er verbonden zijn aan het gebruik van het internet. Dat is niet gek, want dit soort zaken leer je normaliter niet op school en ook op de werkvloer is hier in veel gevallen te weinig aandacht voor. Dit terwijl een datalek of een andere situatie waarin privacygevoelige gegevens in handen vallen van cybercriminelen voor grote problemen kan zorgen. Allereerst heb je de morele plicht om dit soort gegevens goed te beveiligen. Los van hoe dit alles juridisch in elkaar steekt, is het belangrijk om vooral je morele plicht te nemen. Bovendien is de kans groot dat je aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die consumenten te leiden hebben door een datalek dat door jou of je bedrijf is veroorzaakt of voorkomen had kunnen worden. Ondanks dat je waarschijnlijk al een goede rechtsbijstandsverzekering hebt, wil je deze toch liever niet nodig hebben. 

Hoe komen cybercriminelen aan informatie?

Het is goed om je te verdiepen in de negatieve gevolgen die een datalek kan hebben voor jouw bedrijf en voor jou persoonlijk. Hierdoor voelen veel mensen meer de urgentie van het onder handen nemen van hun online beveiliging. Echter, het is ook belangrijk om inzicht te krijgen in de manieren waarop cybercriminelen privacygevoelige informatie buit maken. Door je hierin te verdiepen, krijg je een beter beeld van de gebieden waarop jij voor beveiliging moet zorgen. Als jij werkgever bent, kan het bijvoorbeeld leuk zijn om een cyberexpert in te schakelen zodat deze een presentatie kan houden voor je werknemers. Dit verhoogt het bewustzijn van je werknemers, waardoor zij alerter zijn op het gebied van beveiliging voor je bedrijf en haar klanten. 

Maak gebruik van antivirussoftware

Of je nu ondernemer of werknemer bent, het is belangrijk om bestanden met privacygevoelige gegevens goed te beveiligen. Een belangrijk deel van het beveiligen van de bestanden die op jouw computer staan is het voorkomen van virussen en andere programma’s die gebruikt kunnen worden om toegang te krijgen tot jouw bestanden. Om te voorkomen dat criminelen hierin kunnen slagen, is het verstandig om gebruik te maken van antivirussoftware. Deze software is ontwikkeld om virussen te herkennen en te blokkeren, voordat ze schade kunnen aanbrengen, bijvoorbeeld door bestanden te gijzelen of te stelen. Er zijn verschillende soorten antivirussoftware en het is dan ook verstandig om je voor te laten lichten door een expert. Zo ben je er zeker van dat je het juiste programma gebruikt om je computer schoon en veilig te houden.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo