Als je ziek bent en niet kunt werken, dan mag de werkgever je gedurende de eerste twee jaar van jouw ziekte niet ontslaan. De arbeidsovereenkomst dient dan gewoon gerespecteerd te worden. Na twee jaar geldt dit opzegverbod niet meer en kan het contract wel beëindigd worden.
Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.
Ontslag tijdens ziekte is wel degelijk mogelijk
Ontslag tijdens ziekte is dus wel degelijk mogelijk, maar niet gedurende de eerste twee jaar van de ziekte. Mocht de werkgever na die twee jaar wel afscheid van je willen nemen, dan dient de werkgever wel een ontslagvergunning aan te vragen. Toch zijn er situaties denkbaar die het voor de werkgever wel mogelijk te maken om je ontslag tijdens ziekte te geven. Dit is bijvoorbeeld wel toegestaan als het bedrijf waarvoor je werkt de deuren definitief sluit.
Ontslag als je weigert deel te nemen aan een re-integratietraject
Ontslag tijdens ziekte is eveneens mogelijk als je weigert deel te nemen aan het re-integratietraject en wanneer je weigert de instructies van de bedrijfsarts op te volgen. Tijdens ziekte ontslagen worden kan eveneens aan de orde zijn als je werk weigert wat je ondanks jouw ziekte wel uit zou kunnen voeren. Ook als jij je niet houdt aan het gemaakte plan van aanpak, kun je tijdens ziekte gewoon ontslagen worden. Mocht een van deze zaken voor jou aan de orde zijn, dan kan de werkgever via het UWV proberen alsnog ontslag af te dwingen. Of je nou ziek bent of niet.
Wel bescherming voor de werknemer, maar geen verbod op ontslag tijdens ziekte
Dat maakt dat je in ons land wel degelijk beschermd bent voor ontslag tijdens een ziekteperiode. Maar dat van een verbod geen sprake is. In alle gevallen is het bittere noodzaak om meteen de rechtsbijstandverzekering in te schakelen. Dan weet jij je in elk geval ondersteund door een professional.
Lees hier alles over de rechtsbijstandverzekering
Wil je alles weten over de rechtsbijstandverzekering? Dan kun je de informatie die je hier op de website kunt vinden tot je nemen. Ook kun je hier op de website de verschillende verzekeraars goed en snel met elkaar vergelijken. Op basis van dat vergelijk maak je altijd de beste keuze.
Dat is het niet. Wel geldt er bescherming gedurende de eerste twee jaar. Krijg je met een dergelijke situatie te maken, dan is het verstandig de rechtsbijstandverzekering in te schakelen om te zorgen dat het arbeidsconflict niet verder escaleert.
Dit kan aan de orde zijn als je weigert deel te nemen aan het re-integratie traject en als je weigert de raad van de bedrijfsarts op te volgen. Mocht dit aan de orde zijn, dan is het inschakelen van de juridisch specialist van de rechtsbijstandverzekering zeer verstandig.
Omdat jij dan altijd verzekerd bent van de beste juridische ondersteuning, bijvoorbeeld bij ontslag op staande voet of als sprake s van ontslag met wederzijds goedvinden.