De rechtsbijstandverzekering biedt hulp bij juridische conflicten. Dit soms tot aan de rechtszaal aan toe. Daarom ook is het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering zo belangrijk. Je weet dan zeker dat je professionele juridische ondersteuning krijgt. Ook als het gaat om familierecht. Voorbeeld is wel onderstaand verhaal, waarbij het gaat om zaken als een omgangsregeling met oma en oma-vervreemding. Of beter: oma en de omgangsregeling. Die er niet kwam.
Oma en de omgangsregeling
Hoe het zit? Je hebt vader en dochter (geboren 2007). Moeder is overleden. Je hebt oma, en die dwong bij de rechter in 2015 een omgangsregeling af. Ze ontmoette haar kleindochter eens per twee weken op zaterdag, van 14.30 uur tot 18.30 uur, op een neutrale locatie. Ook dwong oma af dat haar kleindochter op haar verjaardag kwam. Dat leek allemaal goed te gaan, tot aan het jaar 2019. Toen stortte oma’s wereld in en werd de omgangsregeling ontzegd. Dat gebeurde omdat oma in het bijzijn van het kind belastende opmerkingen maakte over haar vader. En dat accepteerde vader dus niet.
Kleindochter heeft rust nodig
Oma nam uiteraard geen genoegen met de uitspraak. Ze ging in hoger beroep en vroeg om een omgangsregeling op zaterdag, eens per maand, van 14.30 uur tot 18.30 uur. Om een lang verhaal kort te maken, er komt geen nieuwe omgangsregeling. Vooral omdat dit nu niet goed is voor de kleindochter. Want zij kwam vaak huilend thuis als ze bij oma geweest was. ‘Oma is verward en komt de afspraken niet na. Bovendien vind ik dat de ontmoetingen soms onveilig verlopen. Oma zet mij bovendien in een kwaad daglicht. Mijn dochter koestert als het om familie gaat warme herinneringen aan haar moeder. Ik denk dat ze rust nodig heeft. En bovendien spreekt ze amper Nederlands’, zei de vader.
‘Ze wil helemaal niet naar oma’
Oma liet weten dat als er geen omgangsregeling kwam, er toch echt sprake was van oma-vervreemding, een verhaal dat ze al eerder had verteld. De rechter voorkwam dat er een nieuwe omgangsregeling kwam. Hij was van mening dat de familieleden, de volwassenen vooral, wellicht baat kunnen hebben bij systeemtherapie. Want als de volwassenen de zaken opgelost hebben, dan zou er wat betreft de omgangsregeling een nieuwe situatie kunnen ontstaan. En bovendien kan ze dan zelf haar eigen keuzes maken. De rechter stelde dat een afgedwongen omgangsregeling niet voor rust bij het kind zorgt. Bovendien, zo zei vader althans, wilde zijn dochter ook helemaal niet meer naar oma.
En dus kwam er geen omgangsregeling en moesten beide partijen bovendien de eigen kosten voor het proces dragen.