De Zaak (3) Zo ingewikkeld kan het zijn

ingewikkeld zonder rechtsbijstandverzekering
ingewikkeld zonder rechtsbijstandverzekering

Ook als je te maken krijgt met ontslagprocedures kan het zeer zinvol zijn een rechtsbijstandverzekering te hebben. Soms zijn zaken voor jou zo logisch als wat, maar wordt het in de praktijk zo ingewikkeld dat juridische ondersteuning simpelweg een must is. Zonder ondersteuning kom je er zelf niet uit. Met een rechtsbijstandverzekering sta je sterker en haal je er uit wat er in zit. Dat ontslagzaken niet altijd even duidelijk en simpel zijn, bewijst wel deze zaak.

De samenwerking was prima

Het kan eigenlijk niet mooier. Twee broers beginnen een bedrijfje in vastgoed. De ene broer is min of meer de baas en geldt als enig aandeelhouder van de BV. De ander krijgt gewoon salaris. De aandeelhouder doet de financiële en de bestuurlijke taken, de andere broer de operationele en commerciële zaken. De broers werken simpel. Ze kopen vastgoed, verkopen dat en delen de winst. Dat ging prima.

En dan overlijdt de ene broer

De broers verhuisden naar een pand, waar beide broers overigens elk hun eigen deel huurden. De niet-aandeelhoudende broer had ondertussen ook eigen vastgoed en aandelen in ondernemingen. De broers werkten prima samen. Tot de aandeelhouder een hersenbloeding kreeg. Automatisch nam de andere broer de zaken waar. En dat deed hij met verve. Hij verrichte ook de rechtshandelingen namens broer. Met de zieke broer komt het helaas niet meer goed. Als gevolg van de hersenbloeding komt hij te overlijden.

En toen kwam de dochter ineens in beeld

Voor de resterende broer was het duidelijk: hij kreeg de aandelen. Dat hadden hij en zijn overleden broer wel eens besproken. Nee, vastgelegd was dit niet. En dus werd het gesprek aangegaan met het gezin van de overleden broer. Het was de bedoeling – van de overgebleven broer- dat zij de aandelen aan hem overdroegen. En dat voor een symbolisch bedrag van een euro. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Integendeel. De onderhandelingen verliepen moeizaam en de nabestaanden stelden de dochter van de overleden man aan als nieuwe bestuurder van de BV.

Protest en strijd

De dochter zette haar oom vervolgens op non-actief en verzocht het UWV o, de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Op dat moment echter, was de oomzegger al ziek. En ook ziek gemeld. Toch werd toestemming verleend om het contract op te zeggen. Er volgde beroep van de oomzegger. Er volgde echter vooral veel strijd. Zo was het kantoor van oomzegger ontruimd toen de dochter van de voormalige eigenaar de administratie wilde komen halen. Daardoor kon zij amper op normale wijze een bedrijf leiden. Vanwege het beroep van de man tegen de uitvinding en de daarmee ontstane onduidelijkheid, gaf dochter de man ook nog maar eens ontslag op staande voet. Ook daar tekende de broer weer protest tegen aan.

Wat volgde was een gang naar de rechtbank in Breda. Daar werd het contract daadwerkelijk ontbonden en werd een vergoeding van 325.000 euro toegekend aan de broer.

Eindelijk de kous af

Maar ook daar was hij het niet mee eens. En dus volgde opnieuw beroep, bij het Hof. De conclusie? Beide partijen kregen een beetje gelijk. Zo werd het de broer toch wel zwaar aangerekend dat hij weliswaar meende recht te hebben op de aandelen, maar dat dit nergens gedocumenteerd was. De dochter had de man in eerste instantie niet mogen ontslaan. De uitkomst? Die was wel helder. Dochter moest haar oom nog 13 maanden salaris uitbetalen. Bovendien moest ze een bedrag van 75.000 euro aan schadevergoeding aan haar oom voldoen. En daarmee was de kous eindelijk af.

Zo zie je hoe ingewikkeld het in de praktijk kan zijn. Tijd dus een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Want ook jij kunt zomaar in een dergelijke situatie terecht komen.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo