Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer 4 op de 10 huizen in Nederland huurhuizen zijn. Alle huurders van zo’n woning hebben te maken met een huurbaas; dat kan een woonvereniging of een particuliere verhuurder zijn. Het is belangrijk om een goede band met je huurbaas te hebben en te behouden, zodat je zonder zorgen in de huurwoning kunt wonen.
Maar: het komt meer dan eens voor dat de klik er niet is of dat er zelfs kleine problemen zijn met je huurbaas waardoor er een conflict ontstaat. Dat kan ervoor zorgen dat je niet meer erg comfortabel woont op de plek die eigenlijk je thuis zou moeten zijn. Gelukkig kun je als huurder beroep doen op het huurrecht en zijn er stappen die je kunt nemen om zo’n conflict op te lossen.
Ga in gesprek met je huisbaas over het conflict
Als eerst is het nodig om te bepalen of het conflict dat je met je huisbaas hebt zodanig ernstig is dat je hierbij externe hulp moet inschakelen. Een conflict kan namelijk over van alles gaan. Misschien is er sprake van achterstallig onderhoud waar de huisbaas zich niet druk om lijkt te maken of misschien ben je het niet eens met de verhoging van de maandelijkse huurprijs. Wat je in ieder geval altijd eerst moet proberen, is om er samen met je huisbaas uit te komen. Plan een afspraak in om rond de tafel te gaan zitten en op een rustige manier het conflict te bespreken.
De kans is bijvoorbeeld groot dat het al die tijd ging om een misverstand of miscommunicatie. Het is goed om te weten dat de huisbaas verantwoordelijk is voor een aantal zaken in en rondom de woning. Denk aan grote reparaties, aan het vervangen van grote inbouwapparatuur en aan het uitvoeren van klussen aan de buitenkant van de woning. De verhuurder zelf is verplicht om kleine gebreken te herstellen en om schade te herstellen die hij of zij zelf veroorzaakt heeft. Kijk dus samen naar waar het probleem ligt en wie er verantwoordelijk voor is.
Conflict met je huurbaas door een huurachterstand
Het uitvoeren van reparaties en het vervangen van onderdelen in of van een huis zijn niet de enige redenen om een conflict te kunnen krijgen met je huisbaas. Het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat je een huurachterstand hebt waardoor de verhuurder stappen onderneemt. Het is verplicht om de huur van een pand te betalen wanneer je een huurcontract ondertekend hebt. Het kan altijd voorkomen dat je een of twee keer iets later bent met het betalen van je huur. Hoewel de meeste verhuurders hier niet om staan te springen, is het wel aan te raden om hier meteen transparant over te zijn als huurder.
Bespreek de situatie daarom tijdig met de verhuurder om hopelijk enig begrip te krijgen. Misschien mag je de huur wat later overmaken of kunnen jullie samen een betalingsregeling opstellen, nog voordat er een conflict ontstaat. Ben je er niet open over en weet de verhuurder niet waarom het geld van de huur niet op zijn of haar rekening staat? Dan is de kans groot dat er een conflict ontstaat en dat je het huis uit wordt gezet. Na twee maanden huurachterstand mag een verhuurder de overeenkomst opzeggen wat betekent dat je geen plek meer hebt om te wonen. Probeer dit dus altijd te voorkomen.
Externe hulp inschakelen bij een conflict met je huisbaas
Kom je er samen niet meer uit en dreigt het conflict uit de hand te lopen? En weet je zeker dat jij niet de verantwoordelijke bent voor bepaalde kosten of reparatiekosten? In dat geval is het een goed idee om externe hulp in te schakelen en je op het huurrecht te beroepen. Natuurlijk hoop je dat je dit nooit hoeft te doen, want het kost je veel energie en gedoe om op deze manier te moeten wonen. Maar: externe hulp van bijvoorbeeld een advocaat kan er wel voor zorgen dat je in je gelijk wordt gesteld. Het grote voordeel van zo’n iemand inhuren is namelijk dat hij of zij alles al weet over de moeilijke wet- en regelgeving omtrent woonconflicten.
Het is namelijk zo dat dit soort geschillen (helaas) regelmatig voorkomen, waarbij er vaak ook (deels) beroep wordt gedaan op de rechtsbijstandverzekering. Om verdere escalatie te voorkomen, kan een advocaat jou helpen met het ontbinden van het huurcontract op basis van wanprestatie van je huurbaas. Eerlijk is eerlijk: het is toch fijner om ergens te wonen waar je geen conflict met de verhuurder hebt. Om daarbij in je gelijk te worden gesteld en eventueel vrij te worden gesteld van bepaalde kosten door het inschakelen van een advocaat is natuurlijk des te mooier meegenomen. Investeer vervolgens actief in een gezonde relatie met je nieuwe huisbaas om dit soort conflicten niet meer mee te hoeven maken.