Als werknemer heb je bepaalde rechten en plichten. Dat geldt ook voor het opnemen van verlof. Volgens de wet heeft elke werknemer recht op betaald verlof. Over verlof kunnen zelfs aanvullende opmerkingen worden opgenomen in de CAO of in de bedrijfsregels. In de praktijk echter komt afwijzen van verlof nog al eens voor. En dat kan toch een onprettige werksfeer en zelfs erger leiden.
Nog geen rechtsbijstandverzekering? Regel het nu en kies voor de module Inkomen als je in de toekomst hulp wilt krijgen voor problemen rondom werk en uitkering:
Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.
Er zijn verschillende soorten verlof
Als het gaat om verlof, dan wordt vaak gedoeld op zorgverlof, calamiteitenverlof, zwangerschapsverlof, geboorteverlof of adoptieverlof of pleegzorgverlof. In de praktijk komt zorgverlof het meest voor. Je verzorgt dan iemand in de omgeving die ziek is of ondersteuning nodig heeft. Dit kan je echtgenoot zijn, het kan echter ook gaan om een geregistreerd partner, kinderen, ouders en grootouders en broers en zussen. Het kan zelfs om de buurvrouw gaan of iemand anders met wie je een sociale relatie onderhoudt.
Recht op twee weken zorgverlof
Per jaar heeft iedereen recht op maximaal twee weken zorgverlof. Werk je twintig uur per week, dan heb je dus recht op 40 uur zorgverlof per jaar. Gedurende het verlof betaalt de werkgever zeventig procent van jouw salaris en minimaal het minimumloon. Is er sprake van langdurend zorgverlof, dan krijg je daar vanuit de wet maximaal zes weken voor. Werk je dus twintig uur dan geldt een langdurend zorgverlof van 120 uur. Tijdens dit langdurende zorgverlof vervalt je recht op salaris, mits er iets anders in de CAO is opgenomen.
Het afwijzen van verlof mag alleen bij een zwaarwichtige reden
Ondanks de rechten die je als werknemer hebt op verlof, kan er sprake zijn van afwijzen van verlof. Van afwijzen van verlof kan en mag alleen sprake zijn bij een zwaarwichtige reden. Dit zou kunnen zijn dat de werkgever op korte termijn geen vervanger beschikbaar heeft. Het afwijzen van verlof wil nog wel eens voor vervelende situaties zorgen. Het kan zelfs conflicten opleveren. Is dat aan de orde, dan is het goed dat jij een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Conflicten op de werkvloer door afwijzen van verlof kunnen namelijk verstrekkende gevolgen hebben. Kies je voor een rechtsbijstandverzekering, dan weet je dat een professional zich namens jou met de zaak bezig gaat houden. Check op deze website de verschillende aanbieders van een dergelijke verzekering en kies de voor jou beste verzekeraar.
Iedereen heeft volgens de wet recht op verlof. Er kunnen over verlof ook aanvullende opmerkingen worden gemaakt in de CAO. Heb je vragen over verlof, raadpleeg dan een juridisch adviseur via de rechtsbijstandverzekering.
Er zijn verschillende soorten verlof, waarvan zorgverlof de meest beende vorm is. Is er sprake van afwijzen van verlof en ben je het daar net mee eens? Schakel dan de rechtsbijstandverzekering in. Een professional helpt je altijd verder.
Op deze website kun je de verschillende aanbieders van de rechtsbijstandverzekering prima met elkaar vergelijken. Op basis daarvan kun je de voor jou beste verzekeraar kiezen.