Verzekeringen ZZP'er

6x verzekeringen die handig kunnen zijn als ZZP’er

Wil je graag als zelfstandige aan de slag gaan? Dan komt er veel op je pad: je moet je bijvoorbeeld inschrijven bij de Kamer van Koophandel en je moet zelf de boekhouding regelen. Daarnaast moet je jezelf verzekeren tegen bepaalde risico’s die je loopt als je zelfstandig onderneemt. Aan welke verzekeringen je kunt denken als zzp’er, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Aansprakelijkheidsverzekering

De eerste verzekering in dit rijtje die handig is om af te sluiten, is de aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel zeker aan te raden om af te sluiten als zzp’er. Met deze verzekering verzeker je jezelf tegen eventuele schade die je maakt bij een ander. Je kunt natuurlijk per ongeluk een product beschadigen van een klant en met een aansprakelijkheidsverzekering worden die kosten gedekt.

Heb je voor jouw privésituatie al een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan is het belangrijk om te weten dat deze niet geldt voor jouw zakelijke situatie. Hiervoor moet je dus alsnog een aparte aansprakelijkheidsverzekering afsluiten die schade verzekert onder zakelijke omstandigheden. Deze verzekering wordt ook wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering genoemd.

Houd er rekening mee dat in sommige gevallen een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers wél verplicht is. Dit geldt voor bepaalde beroepen. Denk aan een beroep als een notaris of een financieel adviseur, waarbij je belangrijke adviezen geeft of berekeningen doorvoert. Ook hierbij kan een ongeluk in een klein hoekje zitten en bij dit soort beroepen kan dat cruciaal zijn. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is daarom bij dit soort beroepen verplicht.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is ook erg belangrijk om als zzp’er af te sluiten. De AOV voor zzp’ers wordt zelfs verplicht gemaakt. Als je deze nog niet hebt afgesloten, is het dus zeker verstandig om dat nu alvast te doen. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat je jouw inkomen krijgt doorbetaald als je door een ziekte of ongeval niet meer kunt werken. Als je in loondienst werkt, wordt dit voor je geregeld. Als zelfstandige moet je hier zelf voor opdraaien en daarvoor biedt een AOV uitkomst. Je wil natuurlijk niet zonder loon komen te zitten als je niet meer kunt werken, en een AOV zal dit voorkomen.

3. Rechtsbijstandsverzekering

Daarnaast kun je als zzp’er ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Met een rechtsbijstandverzekering kun je de eventuele juridische kosten laten dekken. Zo kun je in aanmerking komen met juridische kosten als er bijvoorbeeld een conflict heeft plaatsgevonden tussen jou en een zakelijke relatie, waarbij er juridische hulp is ingeschakeld. In dat geval zal de rechtsbijstandverzekering de gemaakte kosten van deze juridische hulp dekken.

4. Ongevallenverzekering

Naast de arbeidsongeschiktheidsverzekering, kun je ook denken aan een ongevallenverzekering. Als er een ongeval plaatsvindt, wordt de schade gedekt met een ongevallenverzekering. Het verschil met een ongevallenverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat je bij een ongevallenverzekering eenmalig een bedrag krijgt uitgekeerd, terwijl dat bij een AOV maandelijks is. Ook kun je een bedrijfsongevallenverzekering afsluiten voor jouw personeel, mocht je als zzp’er personeel in dienst hebben.

5. Cyberverzekering

Ben je als zzp’er veel aan het werk op het internet? Dan is een cyberverzekering ook geen overbodige luxe. Als er bijvoorbeeld een cyberaanval plaatsvindt en deze schade aan jouw bedrijf veroorzaakt, kan de cyberverzekering daarvan de schade dekken. Wel zo handig dus, als je veel belangrijke werkzaamheden uitvoert op het internet.

6. Inventarisverzekering

Heb je een werkplaats waar jouw spullen in staan opgeslagen, zoals een werkplaats waar jouw machines zijn gestald? Dan wil je natuurlijk ook dat deze spullen goed zijn verzekerd. Hiervoor is een inventarisverzekering een goede om af te sluiten. Als er bijvoorbeeld iets wordt gestolen of iets raakt beschadigd door invloeden van buitenaf, dan zal de inventarisverzekering de schade hiervan dekken.

5/5 - (4 stemmen)
Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel een rechtsbijstandverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen=tot €273 besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een rechtsbijstandverzekering is relatief goedkoop: de premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering ligt meestal lager dan één uur aan advocaatkostenConsumentenbond logo